Asker içerik ve usülden rahatsız

Haber Giriş : 27 Haziran 2005 11:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Güvenlik Kurulu'nun geçen hafta salı günü yapılan toplantısında gündem maddeleri arasında bulunan Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'nin (MGSB) görüşülmesinin ertelenmesiyle, Türkiye'nin güvenlik tehdidinde önceliği nelerin oluşturduğu konusu da tartışılmaya başlandı. Genelkurmay'ın, MGSB'nin kendilerine 'geç gönderilmesi'nden ziyade, 'içeriğinden ve usul'den rahatsız olduğu öğrenildi. Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un, MGK Genel Sekreterliği tarafından hazırlanan MGSB'nin geç iletilmesi konusunda herhangi bir beyanının bulunmadığı ifade edilirken, belgenin içeriğiyle ilgili hükümet ile Genelkurmay arasındaki görüş ayrılığının, ertelemede etkili olduğu kaydedildi.AK Partili milletvekillerine göre ise Türkiye için tehdit oluşturan unsurlar arasında 'irtica' bulunmuyor. AK Partililer, bu konuda şunları söylediler:

Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay:Gizili kapaklı olmaz

Türkiye'nin önceliği, özgürlükleri kısıtlamadan terörle mücadeledir. Özgürlükleri kısıtladığınız zaman terör daha artar. Teröre karşı ne kadar sert tedbir alınırsa, o kadar azar. Demokratik kanalları çalıştırmayıp herkese terörist muamelesi yaptığınız zaman siyasi mücadele edenler kendini de başkasını da heba ediyor. Özgürlüklerin genişletilmesi lazım. Böyle gizli kapaklı işlerin azaltılması lazım. Gizli kapaklı işlerle terörle mücadele edilemez. Mesela ben MGSB'yi bilmiyorum. Tam metni Resmi Gazete'de okumam lazım. Nedir ne değildir diye. O zaman görüş bildirebilirim.

Adıyaman Milletvekili Hüsrev Kutlu:İrtica çok küçük

Türkiye'de genel manada irtica yoktur. Varsa da gözle görülemeyecek, dikkate alınmayacak kadar küçük marjinal gruplardır. Onun dışında dininin gereklerini yerine getiren vatandaşlar var. Siz bunları irticai tehlike sayarsanız o başka. Ama dini icaplarını yerine getirenleri tehlike olarak görürseniz o zaman bu iş almış başını gitmiş demektir. Devleti ayakta tutan birçok değer dini değerlerdir. 'Ölürsem şehit, kalırsam gazi' ifadesi de dini değerlere dayanır. Tehlike, demokratik devlet sistemini kaldırıp, yerine dine dayalı devlet kurma isteğinde olanlardır. Bunlar da dikkate alınmayacak kadar azdır.

Şanlıurfa Milletvekili Atilla Maraş: Laiklik elden gitmez

Güvenlik belgesinde ne olması gerektiğini, güvenlik işleriyle uğraşanlar bilmelidir. Ama 80 yıldır bu ülkede; özellikle bazı aydınlar tarafından 'İrtica geliyor, laiklik elden gidiyor' deniyor. Ben gözlemlediğim kadarıyla ne irtica geliyor, ne laiklik elden gidiyor. Laikliğin bir yere gittiği, irticanın geldiği falan yok. Laiklik elden gidecek, irtica gelecek yaygaraları soğuk savaş düzeninden kalan sloganlardır. Devletle milletin arasını açmak isteyen güçler bunu yapıyor.

Şerife ÜSTÜNER/Akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber