Emniyetten motosikletli polislere uyarı: Göreve kask takmadan çıkmayın

Emniyet Genel Müdürlüğü, Motosikletli Polis Timleri (Yunus-Şahin), Toplum Destekli Polislik (TDP) birimleri ile Asayiş ve Trafik hizmeti veren ve motosiklet kullanan diğer birimlerde görev yapan polislerin kask takmadan araç kullanmamalarını istedi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Haziran 2012 15:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Genel Mehmet Kılıçlar imzasıyla yayımlanan genelgede, motosikletle görev yapan polis birimlerinin şehir planlamalarından kaynaklanan sıkıntılara rağmen asayiş ve trafik olaylarına kısa süre içerisinde müdahale edebilen, hareket kabiliyetleri yüksek ve caydırıcı etkisi ile suçla mücadelede etkili birimlerden olduğu ifade edildi.

"Görev esnasında yaşanabilecek riskli durumlara ve özellikle süratli olduklarından dolayı meydana gelebilecek trafik kazalarına karşı personelimizin özel imal edilmiş kıyafet, kask ve diğer teçhizatı kullanmak zorundadır." denilen genelgede, koruyucu kaportaya sahip olmayan motosikletlerde kaza anında kullanıcıların can güvenliği yeterince sağlanamaması sebebiyle darbe anında başta takılı bulunan kaskın, motosikletin tampon işlevini yerine getirdiği vurgulanarak istatistiklerin, ölümle ve ağır yaralanmayla sonuçlanan motosiklet kazalarında kullanıcıların kask takmadıklarını ortaya koyduğuna dikkat çekildi.

Otomobillerin emniyet kemerleri, hava yastıkları, yan darbe koruyu­cuları ve bunun gibi ileri teknolojiye sahip güvenlik önlemleri ile donatıldığının dile getirildiği genelgede, alınan önlemlere rağmen trafik kazalarındaki ölüm ve yaralamaları engellemekte yetersiz kaldığı kaydedildi.

Koruyucu kaportaya sahip olmayan motosikletlerin, kaza anında kullanıcıların can güvenliğini yeterince sağlayamadığının anlatıldığı genelgede, "Darbe anında başta takılı bulunan kask, motosikletin tampon işlevini yerine getiriyor. Kask, göze toz, böcek vb. maddelerin kaçmasını önleyen ve en önemlisi kaza anında sürücü ve yolcunun kafasını ya­ralanmalara karşı koruyan en önemli güvenlik ekipmanı. Vücut organlarının bir kısmının protezi bulunurken beynin, kafatasının protezi bulunmuyor. Ölümle ve ağır yaralanmayla sonuçlanan motosiklet kazalarında kullanıcıların kask takmadıkları da bilinen bir gerçektir. Görev öncesi, kullanıcının kendisine ait olan kaskın dış yüzeyi ve vizörlerin temizlenmesi ile hareketli parçalar kontrol edilecektir. Kask giyildiğinde başın üst kısmını sıkmayacak şekilde yanak ve ense kısımlarını tam olarak kavramalıdır. Kask seçimi yapılırken öncelikle kafa ölçüsünün dikkate alınması esastır. Kask takıldıktan sonra her iki elle dıştan kavranılır, baş kask içinde sağa ve sola döndürülmeye çalışılır. Baş kask içinde dönmemeli, 1-2 cm. kımıldama müsaadesi içinde olmalıdır. Hareket esnasında şeffaf vizör kapalı tutulacaktır. Kullanılan kask ne kadar sağlam olursa olsun, düşme ya da kaza esnasında kafadan çıkma ihtimalinin yüksek olmasından dolayı kaskın çene güvenlik bandı mutlaka bağlı olarak görev yapılacaktır. Göreve çıkan personel çene altı bağlantısını kapalı tutacaktır. Kafada kask olmadan kısa süreli de olsa hiçbir şekilde motosiklet kullanılmayacaktır. Sıralı amirlerce motosikletli timler göreve çıkmadan önce ve görev esnasında çene güvenlik bandının bağlanıp bağlanmadığı denetleme görevi olan amirce bizzat elle kontrol edilip bağlı olması sağlanacaktır." denildi.

Kaskın göreve çıkmadan önce kullanma kılavuzuna uygun olarak temizlenmesi istenilen genelgede, "Kirli kasklarla göreve çıkılmayacak, temizleme sırasında, üretici firmanın tavsiye ettiği kimyasallar kullanılacak, zararlı kimyasallar kullanılmayacak ya da nemli bir bezle silinecek ve kurulanacaktır. Kask vizörleri sürüş esnasında çevreyi rahat görebilmek için devamlı surette temiz tutulması gereken bir parçadır. Bu nedenle çizilmeyi engelleyici hassas bir malzeme ile temizlenmelidir. Zaman içerisinde çizilen vizörler yenisi ile değiştirilmelidir. Kaskın çıkartılabilir iç kısmı da belirli periyotlarla çıkartılarak temizlenmelidir." uyarılarında bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber