Erdoğan, Kılıçdaroğlu görüşmesi 1 saat sürdü... İşte detaylar/ Video

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Haziran 2012 16:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti Genel Merkezi'ndeki gerçekleşen görüşmeye, AK Parti kanadından Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik ve AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal katıldı. CHP kanadından ise görüşmeye CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, CHP Genel Başkan Yardımcıları Faruk Loğoğlu ve Sezgin Tanrıkulu katıldı.

Kılıçdaroğlu ve beraberindekileri AK Parti'ye gelişlerinde Ömer Çelik, kapıda karşıladı.

Görüşmenin gerçekleştiği katta ise CHP'lileri, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Tayyip Erdoğan karşıladı.

İki lider ve beraberlerindeki heyetler arasındaki görüşme yaklaşık 1 saat sürdü.

AK PARTİ'DEN AÇIKLAMA

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik zirveyle ilgili açıklamalarda bulundu. İşte Çelik'in zirveyle ilgili açıklamaları:

"Kürt sorunu, terör meselesi çerçevesinde gündemlenen hepimizin bildiği sorun çerçevesinde CHP'nin getirdiği bir yöntemde şekillenmiştir. CHP'nin getirdiği önerinin içeriği de sorunun tartışılmasıyla ilgili bir komisyon ve akil adamlar heyeti kurulması şeklindedir.

Bir öneri yok kendileri de bir öneri getirmediklerini söylüyorlar. CHP'nin bir katkı vermeye yönelik bir tutum sergilemesi sayın Başbakan ve bizim tarafımızdan takdir edilmiştir.

Bir Ak Parti olarak her türlü öneriye açık olduğumuz belirtiyoruz. Sayın başbakan CHP'nin önerisini olumlu karşılamıştır. Ancak bir çıkmaz söz konusudur. CHP'nin hayata geçmesi için bir mutabakat gerekmektedir. Ancak MHP bu girişime olumsuz bakmaktadır.

Şu aşamada CHP bu girişimiyle MHP ve BDP'yi de mutabık kılabilirse Ak Parti bu komisyonun kurulmasına olumlu bakmaktadır. Akil adamlar heyetinin kurulması da bu komisyonun kurulmasına bağlıdır.

Bu sağlamazsa sayın başbakan 4. bir öneri sunmuştur. Eğer muhalefet içinde mutabakat sağlanamazsa CHP ile Ak Parti arasında bugün görüşmeye katılan heyetlerden oluşacak istişari bir komisyonun bu görüşmeleri sürdürebileceği bu çalışmalara devam edebileceği tabi bu meclis dışı bir süreç olacaktır., Başbakanımız tarafından önerilmiştir.

CHP muhalefeti ikna edebilirse toplumsal mutabakat komisyonuna olumlu bakıyoruz. Başarısız olursa CHP ile birlikte çalışabiliriz.

Sayın Başbakan'ın bu konuda bir yorumu olmamıştır. Böyle bir gündemimiz de yok. Sayın Hanımefendi ve bakanlarımız Uludere'yi ziyaret etmişlerdir. Bizim böyle bir gündemimiz yok."

SORU - CEVAP

- Her türlü katkıya açık olduğunuzu söylediniz ama bir yandan MHP liderinin açıklamaları var. MHP ve BDP'yi ikna noktasında AK Parti CHP'ye destek verebilir mi?

Şimdi MHP ile BDP'yi ikna etme görevi CHP'nindir. Bu sağlanırsa ilke olarak komisyonun kurulmasına sıcak baktığımızı ifade ediyoruz.

- Kılıçdaroğlu'nun Başbakan'a 'Uludere'ye gidelim' teklifine herhangi bir yorum oldu mu?

Bu konu hakkında sayın Başbakanımız yorum yapmamıştır. Bu hassas meseledir. Sayın hanımefendi ve üyeler Uludere'ye gitmiştir.

- CHP diğer partileri ikna edemezse ne olacak?

CHP ikna edemezse sayın Başbakanımızın önerdiği mekanizmaya sıcak bakmıştır. Biz her türlü katkı ve diyaloğa açık olduğumuzu vurguluyoruz. Bundan sonra da sözüm var diyen herkesi dinlemeye hazırız...

- MHP ve BDP ikna edilemezse CHP'nin AK PArti'ye bir desteği olacak mı?

Biz her türlü katkıya olumlu baktığımızı söylersek, bu meseleyi sadece güvenlik meselesi olarak görenler, diyaloğa olumsuz bir dil kullananlar, bu tutumları açısından milletimiz önünde sorumlu olurlar. Bu mesele MHP'nin kullandığı dille ele alınacak bir mesele değildir.

- Görüşmeler için bir takvim belirlendi mi? Bir sonraki görüşme ne zaman olacak?

Herhangi bir takvim sözkonusu değil. Genelde CHP'nin girişimleri izleyeceğiz. Yeni bir sayfa açıldı şeklinde yeni bir aşamadan bahsetmiyoruz. Zaten hükümetimizin yürüttüğü bir süreç var.


CHP'DEN AÇIKLAMA

CHP Genel Merkezi'nde açıklama yapan Genel Başkan Yardımcısı Loğoğlu, "Görüşme olumlu geçti" dedi.

"Önemli olan 4 partinin de katılacağı bir komisyon oluşturabilmek" diyen Loğoğlu, Kılıçdaroğlu'nun Başbakan Erdoğan'a Uludere birlikte gitme önerisinde bulunduğunu ifade etti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu'nun açıklaması şöyle:

"Bir saat süren görüşme olumlu geçti. Sadece terör konusu görüşüldü. Meclis çatısı altındaki partiler CHP'nin yol haritasına uyduğu takdirde AK Parti bu öneriye olumlu bakıyor. Bu toplumsal bir mutabakat olduğu için tüm partilerin onay vermesi gerekiyor. AK Parti de aynı görüşte. MHP'nin ikna edilmesi gerektiği defalarca muhataplarımız tarafından altı çizildi. Bu güne kadar yapılan açıklamaları dikkatle izliyoruz. Türk toplumunun beklentilerine yanıt verecek bir çıkış bulmak aamcında olduğumuzu söylüyoruz. Bizim hazırladığımız önerinin başlığı değişmez değil. Diğer partilerin önerilerinin hepsi tartışılabilir. Önemli olan Meclis çatısı altında komisyon oluşturmak. İç tüzük araştırma ve ihtisas komisyonlarına musade ediyor. Mubtabakat gerektiren konularda tüm partilerin onayı gerekiyor. Siyasi söylemlerindeki sertliği yumuşatmak adına Genel Başkanımız bir çaba içerisinde. Hatta Genel Başkanımız Uludere'ye de Başbakanla beraber gidebileceklerini söylediler. "

Bu girişimlerinin sadece yöntemsel unsurları içerdiğinin altını çizen Loğoğlu, önerinin olgunlaşması durumunda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü de ziyaret edebileceklerini ifade etti.

SORU - CEVAP

- MHP Kürt sorunu tanımını kabul etmiyor, CHP'nin ibare tarzında değişikliği olabilir mi MHP'yi ikna için.

MHP bu konuda 'Ben bu girişimin şu şekilde tarif edilmesini istiyorum, önerim şudur' der ise, bu öneri TBMM çatısı altında bizim önerdiğimiz komisyona benzer bir komisyon kurulması noktasına varıyor ise biz bunu kabule hazırız. Yeter ki, bu iş içinde olacağını gösterir bir adım atsınlar.

- Kılıçdaroğlu Bahçeli'den randevu isteyecek mi?

Bu konu gelişmelere bağlı biraz da. Bu konu sadece CHP'nin değil tüm partileri ilgilendiriyor. Diğer siyasi partilere, sizlere ve herkese iş düşüyor. MHP'nin katkısı önemlidir. Çok köklü siyasi bir kesimi temsil ediyorlar. İkna süreci sadece bizim işimiz değil. Biz bize düşeni yapacağız.

- MHP Lideri Bahçeli sizin çözüm önerinizi sert ifadelerle eleştirdi. İmralı'nın yol haritası dedi. Tüm bunlara rağmen MHP liderinden randevu talebinde bulunacak mı?

Öncelikle CHP'nin önerisi çözüm önerisi değildir. Sadece yöntemseldir ve bir pakettir. Sayın Bahçeli görüşlerini ifade ediyor. Biz diyoruz ki, TBMM çatısı altında kurulacaksa komisyona bu görüşlerle gelecek. Bizim işimiz diyalog imkanını sağlayabilmek.

- Sayın Kılıçdaroğlu'nun Uludere'nin tepkisine sayı Başbakan'ın herhangi bir tepkisi ve yorumu oldu mu?

Uludere konusunda sayın Başbakan'ın herhangi bir tepkisi ve yorumu olmadı.

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den de bir randevu istemeyi düşünüyor musunuz?

Herhangi bir randevu planı yok. Ama sayın Cumhurbaşkanımızın herhangi bir katkısını düşündüğümüz noktada elbette kendisini ziyaret ederiz. Ama şu anda böyle bir plan yok.

- MHP'siz bir komisyon kurulması olabilir mi, bu iş tartışıldı mı?

Hayır, önerinin özünü Meclis'teki tüm siyasi partilerin katılımını gerektiren bir yapı oluşturuluyor. Bu sağlanamadığı takdirde önerinin hayata geçmesi mümkün olmayacak. Ancak bu öneri kabul edilmedi diye CHP, bu meselenin çözümü için çabalarından, girişimlerinden, düşünce üetiminden vazgeçmeyecek. Çünkü halk bunu istiyor. Halk kan dursun, şiddet dursun istiyor. Bizim bu beklentiye cevap vermemiz lazım.

- Sayın Bahçeli 'akil adamlar' önerisine tepki gösterdi.

Akil insanlar grubu birçok devlette çalıştırılmış bir sistemdir. Türkiye'de sadece Meclis çatısı altında değil dışında da akil adamlar olabileceğini hesapladık. Ama bu allerji yaratıyorsa, sıkıntı yaratıyorsa elbette başka yollar da denenebilir. Burada önemli olan öneri paketi içindeki bir unsura şu veya bu nedenle karşı çıkıyorlar ise bunun karşısında bir karşı öneri bekleriz. Bu sağlanabildiği takdirde mesafe kaydedebiliriz. Türkiye'nin çok önemli bir terör sorunu vardır. Bu siyaset dışı bir sorundur.

- Ne kadar bir süre bekledikten sonra çözüm alamayacağınıza kanaat getirebilirsiniz.

Herhangi bir süre vermek doğru değil. Makul süre derken günler ve haftalardan bahsediyoruz, aylar değil tabii ki... Önümüzdeki günler ve haftalar içinde bu komisyonun kurulması için bütün partileri 'evet' noktasına getirebilirsek öngördüğümüz yaklaşım takvimi 6 aydır. Bu 6 ay yetmeyebilir biraz daha uzun sürebilir....


GÖRÜŞME BAŞLADI

Başbakan Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu görüşmesi başladı. Kılıçdaroğlu, CHP'nin terör sorununun çözümüne yönelik görüşlerini Erdoğan'a aktaracak.

AK Parti Genel Merkezi'ndeki görüşmeye, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal'ın yanı sıra CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, CHP Genel Başkan Yardımcıları Faruk Loğoğlu ve Sezgin Tanrıkulu katılıyor.

Kılıçdaroğlu ve beraberindekileri AK Parti'ye gelişlerinde Ömer Çelik, kapıda karşıladı.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, CHP'nin terör sorunun çözümüne yönelik görüşlerini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a aktaracak.

AJANSLAR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber