Sokak lambalarının LED'li yapılacak olması yerli firmaları harekete geçirdi

Sokak lambalarının LED'li yapılacak olması yerli firmaları harekete geçirdi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Haziran 2012 16:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın gündeme getirdiği, Türkiye'deki 17 milyon sokak lambasının LED armatürlerle değiştirilmesi fikri yerli firmaları harekete geçirdi. Talip olan firmalar, Bakan Yıldız'ın, "Sokak lambalarında 2015'e kadar LED teknolojisine geçilecek. 17 milyon civarında armatürün değişimiyle aydınlatma giderlerinde dörtte bir oranında tasarruf sağlanacak." sözleri üzerine proje üretmeye başladı. Manisa Organize Sanayi Bölgesi (MOSB)'nde faaliyet gösteren SL Enerji Aydınlatma A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Bülbül de Türkiye'deki bütün sokak lambalarının LED armatürlerle değiştirilmesi için yeterli kapasiteye sahip olduklarını bildirdi.

Türkiye'deki enerji ihtiyacının karşılanması için farklı bir çözüm olarak yıllardan beri önerdikleri konunun Enerji Bakanı tarafından da dillendirilmesinin son derece önemli olduğunu belirten Bülbül, 17 milyon sokak lambasında LED dönüşümünün, cari açık oluşturmaması için mutlaka yerli bir firma tarafından yapılması gerektiğini savundu. Bülbül, ?Şu an üretimimizin yüzde 70'ini yerli malzemeyle yapmaktayız. Enerji Bakanımız'ın çağrısını da kendimize bir görev olarak alıp önümüzdeki yıllarda yüzde 90'lara varan yerlilik oranı yakalamanın gayreti içinde olacağız.? dedi.

Türkiye'deki 17 milyon sokak lambasının 2015 yılına kadar dönüştürülmesi öngörüsünün gerçekçi bir yaklaşım olduğunu belirten Mahmut Bülbül, ?Bu projenin 2013 yılında başladığını varsayarsak bu, yılda ortalama 6 milyon tane sokak lambasının değiştirilmesi demektir. Ayda 500 bin, günde 15 bin üretim yapmanın hiç de zor olmadığını söyleyebiliriz. LED üretimini, bir çip ile onun fosfor ve diğer proseslerinin üretimi olarak ayırmamız lazım.? diye konuştu. 17 milyon lambanın yıllık 650 milyon lira masrafı olduğunu kaydeden Bülbül, "Bu miktar, LED yatırımlarıyla 150 milyon liralara kadar düşürülebilir. Bu da 500 milyon liranın her yıl bütçede kalması anlamına gelir." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber