130 ülkeden bin 500 işadamı TUSKON'un 2012 Köprüsü'nde buluştu

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) organize ettiği Dünya Ticaret Köprüsü'nün bu seneki organizasyonu çerçevesinde inşaat, inşaat malzelemeleri, mobilya ve ev tekstili sektöründe faaliyet gösteren 130 ülkeden bin 470 girişimciyi Türkiye'den muhatapları ile buluşturdu.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Haziran 2012 13:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) organize ettiği Dünya Ticaret Köprüsü'nün bu seneki organizasyonu çerçevesinde inşaat, inşaat malzelemeleri, mobilya ve ev tekstili sektöründe faaliyet gösteren 130 ülkeden bin 470 girişimciyi Türkiye'den muhatapları ile buluşturdu. Köprü'den övgüyle söz eden Ekonomi Bakanı Zafer Çağalayan, "Bu kadar alıcı ve satıcıyı bir araya getiriyoruz. Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü tek ticaretin yapıldığı bir köprü değil. Aynı zamanda bir sevgi, gönül, muhabbet köprüsüdür. Bu köprü, 130 ülkeyi barındırıp 25 bin görüşme ile dünya ve bölge ekonomisine katkı sunacak." dedi.

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON)'nun Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda, Türkiye İhracaçılar Meclisi (TİM) desteğinde organize ettiği Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü 2012 programı devam ediyor. 4-7 Haziran tarihlerini içeren programda 130 ülkeden bin 470 girnişimci Türkiye'den muhatapları ile iş görüşmesi yapıyor. Fuar ile başlayan programın bugünkü ayağına Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, TUSKON Başkanı Rızanur Meral ile TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de katıldı.

Burada yerli ve yabancı 5 bine yakın girişimciye seslenen Zafer Çağlayan, Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü'nde önemli rolü olan TUSKON ve TİM'e teşekkür etti. Kamunun ve sivil toplum örgütlerinin ticaret köprüleri yapma adına önemli faaliyetler yürüttüğünü anlatan Çağlayan, "Toplam bin 314 masada yerli ve yabancı 5 bine yakın katılımcıyı bir araya getiriyoruz. Bunlar, 25 bini aşkın görüşme yapacak. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir ortam oluşturulamaz. " dedi. Dünyanın önemli bir bunalımdan geçtiği ortamda 130 ülkeden Türkiye'ye gelen yatırımcıları buluşturduklarını aktaran Çağlayan, şöyle devam etti:

"İnşaat, inşaat malzelemeleri, mobilya ve ev tekstili sektöründe bu kadar alıcı ve satıcıyı bir araya getiriyoruz. Mevlana'nın bir sözü var. 'Aynı dili kullananlar değil aynı duyguları paylaşanlar anlaşır' diyor. Bugün birbirinden ayrı diller, dinler ve ırklar ortak dilde yani ticaret ile ekonomide birleşiyor. Türkiye artık bölgede ve dünyada önde gelen bir güç. Bakın İstanbul'da Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü'nün yanında geçenlerde Dünya Ekonomik Forum da yapıldı. Ben, umuyorum bu ilimizde daha çok toplantı yapılacak, daha çok karar alınacak. Artık İstanbul finans merkezi haline gelirken; önemli ticari buluşmalara sahne oluyor. Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü tek ticaretin yapıldığı bir köprü değil. Aynı zamanda bir sevgi, gönül, muhabbet köprüsüdür. Bu köprü, 130 ülkeyi barındırıp 25 bin görüşme ile dünya ve bölge ekonomisine katkı sunacak."

Ekonomi Bakanı Çağlayan, Türkiye'nin 2008 bunalımından alnının akı ile çıkan ender ülkelerden biri olduğuna işaret ederken, "Herkes nasıl bu bunalımdan çıktığımızı sorguluyor. Biz de küresel bunalımın küresel güç birliği ile aşılacağı cevabını veriyoruz. Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü'nde de küresel güç birliğini hayata geçiriyoruz. Ekonomi, ihracat ve ticaret yapanlar sabahın erken saatlerinden alışverişe başladı bile. Büyük bölümü bizi dinlemiyor. Çünkü alışveriş halindeler, alım satıma odaklandılar. Karşlıklı yatırım yapma, üçüncü ülkelerde ortaklık oluşturma gayretindeler. " ifadelerini kullandı.

Ticaret köprülerinin dünyaya örnek olacağını belirten Zafer Çağlayan, şöyle devam etti:

"Bu buluşma, sektörel olduğu için de önemli. İnşaat, inşaat malzemeleri, mobilya ve ve ev tekstili sektörlerine hitap ediyor. Bakın inşaat malzemeleri 20 milyar dolar ihracat yaptı. Bu sektörümüz 20 milyar dolar ihracat ile dünyada yedincidir. Diğer yandan müteahhitlik sektörü 94 ülkede 211 milyar dolar değerinde proje yaptı. Burada Çin'in ardından ikinciyiz. Yine mobilyada 2 milyar dolar, ev tekstilinde 3 milyar dolar ihracatımız var. Umut ediyorum, böylesine önemli bir üretim yapısı bulunan sektörlerimiz tüm dünyadan gelmiş, aynı dili kullanmasalar dahi aynı duyguları paylaşan insanların oluşturacağı ortak piyasaya katkı sunacaktır. Bu anlamda Ekonomi Bakanlığı'nın desteği devam edecektir."

TUSKON Başkanı Rızanur Meral konuşmasında, Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü ile ilgili bilgi verdi. Organizasyona bin 500 yakın yabancı konuk ağırlandığını aktaran Meral, "Bu bin 500 yatırımcı Türkiye'den muhatapları ile görüşecek. Değerli fikirlerini paylaşacak, olumlu intibalarla ülkelerine dönecekler." dedi.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de TUSKON ile tertip ettikleri ticaret heyeti ve ticaret köprülerinin ihracata önemli yararları olduğunu dile getirdi. Büyükekşi, "Geçen sene ihracatımızı 135 milyar dolara çıkardık. Bu sene hedef 150 milyar dolar. Burada Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın büyük etkileri ve katkıları var. Kanımca yapılacak ihracata ve ekonomiye katkı sunacaktır." öngörülerinde bulundu.

Törende daha sonra toplu fotoğraf çektirildi. Zafer Çağlayan'a TUSKON Başkanı Rızanur Meral tarafından plaket takdim edildi. Çağlayan, yerli ve yabancı yatırımcıların bir araya geldiği masalara uğradı. Burada Afrika ve Orta Asya ülkelerinden girişimcilerle sohbet etti. Çağlayan, Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü toplantılarına katılan Kırgızistanlı girişimciler tarafından kendine verilen şapka ve yöresel kıyafetleri giyip fotoğraf çektirmeyi de ihmal etmedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber