ABD, 2005 Yükselen Akademisyen Ödülü'nü Türk Profesör Özkan'a verdi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Haziran 2005 10:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Amerikan Kadın Akademisyenler Derneği, "2005 Yükselen Akademisyen Ödülü'nü" Türk Profesör Mihri Özkan'a verdi.

Başkent Washington'da düzenlenen ve ABD eski Dışişleri Bakanı Madeleine Albright'in onur konuğu olarak katıldığı ödül töreninde Profesör Özkan başarılı kariyeri ile gurur kaynağı oldu. Kanser araştırmaları alanında yaptığı başarılı çalışmalar ve kadınların bilimsel alanlarda çalışmasını teşvik etme yönündeki faaliyetleri nedeniyle bu ödüle layık görülen Özkan California Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü'nde öğretim üyesi olarak çalışmalarına devam ediyor. Nanoteknoloji alanında yaptığı çalışmalarla Amerikan bilim çevreleri tarafından büyük takdir gören Profesör Özkan Orta Doğu Teknik Üniversitesi'ndeki eğitiminin ardından İllinois Üniversitesi ve Stanford Üniversitesi'nde çift master eğitimini tamamladı. Özkan ardından California Üniversitesi'nde doktora yaparak burada öğretim ve araştırma görevlisi olarak kaldı.

Ödül töreninde yaptığı konuşmada modern Türkiye'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün Türk kadınının toplumda hak ettiği yeri alması için yaptığı reformların kendisine ilham kaynağı olduğunu belirten Özkan, "İlkokul yıllarından beri Atatürk'ün kadınlara yönelik reformları hep aklımda yer etti. Bilim ve fen alanına ilgi göstermemin en büyük nedeni bu oldu" dedi. Kendisine üç dilek hakkı verilse öncelikle Mustafa kemal Atatürk'ün dediği gibi yurtta barış, cihanda barış isteyeceğini belirten Özkan, "Atatürk insanlığı bir insan vücuduna benzetiyor. Vücudunuzun bir yeri rahatsızlanırsa bunu göz ardı edemezsiniz" dedi.

ODTÜ'deki öğretim yıllarında kendi sınıfının neredeyse yarısının kız öğrencilerden oluştuğuna dikkat çeken Özkan, "ABD'ye geldiğimde laboratuarda çalışan tek kız öğrenci bendim. ABD'de kadınların bilim ve Fen alanına ilgi göstermemesini şaşkınlıkla karşıladım" dedi.

Aynı Ödül töreninde ABD eski Dışişleri Bakanı Madeleine Albright'a da Başarı Ödülü takdim edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber