TUSKON dünya ile ticaret köprüsü kurdu, milyar dolarlık yatırımlar kapıda

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve ihracatçı birliklerinin desteğinde tertip edilen Türkiye - Dünya Ticaret Köprüsü 2012 programı milyar dolarlık yatırım anlaşmalarına sahne oldu.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Haziran 2012 16:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

130 ülkeden bin 470 ve Türkiye'den bin 200 girişimcinin katıldığı programda yapılan ikili görüşmelerde Rusya'dan Sudan'a, Ukrayna'dan Lübnan'a kadar pek çok ülkeden tüccar ile sanayici hem mobilya hem de müteahhitlik alanlarında sözleşme imzaladı.

Ukraynalı firma, 800 milyon dolar değerinde 19 proje ile katıldığı programda kendine yeni ortaklar buldu. Gambiyalı firma da Nijerya'da yapacağı konutlar için Türkiye'den ve muhtelif ülkelerden partnerler edindi. Brezilyalılar da 5 milyon dolarlık kayısı satın almak için görüşmeler yapıyor. Organizasyon çerçevesinde Rusya, Filipinler, Mexico City ve Malezya ile birer ortaklık anlaşması parafe edildi.

Merkezi Ukrayna'nın başkenti Kiev'de olan ve ülkenin her bölgesinde temsilcilikleri bulunan ODESEM Company Ltd Başkanı Denisenko Olexander, bin 200 elemanın istihdam edildiği bir şirket olduklarını belirterek; ?Programa 19 proje ile geldik. Bu projeler nükleer güvenlik projesinden inşaata, deniz ürünleri işleme fabrikasından mobilyaya kadar pek çok alanı kapsıyor. Dünyanın diğer ülkeleri ile ortaklaşa iş geliştirme arayışı içerisindeyiz. Şu ana kadar hem Türkiye'den hem de katılımcı diğer ülkelerden 5 ortak bulduk. Ümit ediyoruz ki toplam 800 milyon dolarlık bir hacmi kapsayan 19 projemiz ile ilgili çok net sonuçlar alacağız.? dedi.

BREZİLYALILAR, 5 MİLYON DOLARLIK KAYISI ALACAK

Brezilyalı Mazzia şirketinin yönetim kurulu başkanı Dora Zanin ise 60 senelik mazileri ve 1 milyar dolara yakın ciroları olduğundan söz ederken; ?Brezilya'da 3 bine yakın istihdamımız var. Türkiye'nin ekonomik gücünü biliyoruz. Tarım ürünlerinde faaliyet gösteriyoruz. Fasulye, soya, tohum, mısır ve hayvan yemi üretiyoruz. Türkiye'ye tarım makineleri ve kayısı almaya geldik. Makine ve kayısı alımı için 5 milyon dolar ayırdık. Brezilya'da kayısı yetişmiyor. Türkiye'den şirket ile ortaklık yapma niyetindeyiz.? ifadelerini kullandı.

TÜRK ORTAKLA GAMBİYA'DA BOYA FABRİKASI

İnşaat alanında faaliyet yürüten Gambiyalı TAF Holding Company'den Mustapha Njie ise büyük konut projelerini hayata geçirdiklerini bildirip; ?Ana konumuz emlak. Gambiya'da 2 tane tamamlanmış konut projemiz var. Bu projelerin 2 kat büyüğünü Nijerya'da yapacağız. Bunun için ortaklar arıyoruz. Toplam bin konutluk Nijerya projemiz 150 milyon dolara mal olacak ve bu senenin sonunda startımızı vereceğiz.? dedi.

Türkiye'de olmalarının bir sebebinin de Nijerya konut projesi için inşaat malzemeleri, mobilya ve ev tekstili ürünleri satın almak olduğunu aktaran Njie, program çerçevesinde Bekotaş Boya Sanayi AŞ ile Gambiya'da boya fabrikası kurmak amacı için görüştüklerini duyurdu.

LÜBNANLI FİRMA İSTANBUL'DA REZİDANS YAPACAK

Türkiye'de otomotiv ve inşaat sektörlerinde yatırım yapacaklarını açıklayan Lübnanlı Bahri Group Sahibi Houssam A. Bahri de şunları kaydetti:

?Otomotiv alanında Çinli bir firmanın distrübitörlüğünü yapacağız. İnşaat sektöründe ise İstanbul'da arazi bakıyoruz. Güzel bir rezidans ve villalar yapmak için çalışmalarımız var. Şehrin birkaç kilometre dışında ve yeni bir bölgede de bunu yapabiliriz.?

Kazakistan'da Lübnan büyüklüğünde tarım arazileri bulunduğunu anlatan Houssam A. Bahri, şöyle devam etti:

?Türkiye'nin tarım alanında bilgi ve birikimini ülkemize götüreceğiz. Türkiye'de bulunan yatırımlarımız ülkenin fırsatlarına bağlı şekillenecek. Şirketimizin sadece inşaat alanındaki cirosu 200 milyon dolar. Lübnan dışında Miami ve Florida'da da yatırımları bulunuyor.?

FİLİPİNLER EVSİZLER İÇİN EV YAPACAK

Filipinler Ülke Başkanı First Mercantile Basa ise 100 milyon nüfuslu ülkesinde ?Evsizler İçin 4 Milyon Ev Projesi'ni hayata geçirmek için yeni ortaklar aradıklarına temas etti.

RUS FİRMA, BURSALI TÜRK FİRMASI İLE ORTAKLIK ARAYIŞINDA

Rusya'nın güneyinde fabrika inşaatları yapan Rus ANTIK Grup Company Genel Müdürü Victor Kravchenko da 300'den fazla eleman istihdam edildiği şirket olarak, bu alanda uzman yatırımcılarla görüştüklerine işaret etti. Kravchenko, Bursalı bir firma ile görüşme halinde olduklarını, anlaşmaları halinde ortaklık kurup güçlerine güç katacaklarını dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber