Dünyaca ünlü Türkloglar, Türkçe Olimpiyatları için bir araya geliyor

Uluslararası Türkçe Derneği (Türkçeder) tarafından düzenlenen Uluslararası Türkçe Olimpiyatları kapsamında 10. yıla özel gerçekleşen etkinlikler çerçevesinde dünyanın önemli Türkologları yarın bir araya gelecek.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Haziran 2012 21:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aralarında dünyaca ünlü Rus Türkolog Prof. Dr. Meyer Mihail Serefimoviç ve Azerbaycanlı Prof. Dr. Mine Hanım Tekleli'nin de bulunduğu 20 yabancı ve 26 Türk akademisyenin katılacağı Türkolog Çalıştayı, 8 Haziran Cuma günü Ankara Kızılcahamam'da bulunan Asya Termal Otel'de gerçekleşecek.

Çalıştayda her yıl Türkçe Olimpiyatları için binlerce öğrenciyi hazırlayan, Türk okullarında görev yapan öğretmenlerin karşılaştığı problemler tartışılarak bunlara çözüm aranacak. Akademik bir jüri tarafından 10 yıllık olimpiyat serüveni değerlendirilerek, çalıştay sonunda bir sonuç bildirgesi yayınlanacak.

20 yıldır dünyaya Türkiye'nin Türkçenin ve Anadolu'nun sesini duyuran Türk okulları, Türkçe eğitimini bilimsel ve akademik alanda masaya yatıracak.

Türkçe Olimpiyatları Genel Sekreteri Tuncay Öztürk, 2003 yılında 17 ülkeden 62 öğrenci ile başlayan ve 135 ülkeyi aşarak 1500 öğrenciye ulaşan Türkçe Olimpiyatları'nda gelinen noktayı değerlendireceklerini ifade etti. İlk defa kurulacak olan platformda Türkçenin dününü değil, bugünden itibaren başlayarak gelecekte öğretimi konusunda neler yapılabileceğini tartışacaklarını belirtti.

Öztürk, 10. yıla özel çeşitli etkinlikler yapıldığını anlatarak bu yıl Türkçe eğitiminde öğretmenlerin karşılaştıkları zorlukları tartışacaklarını dile getirdi.

Öztürk, ?Bu yıl dünyanın en önemli Türkologları ile birlikte bundan sonra 'Türkçeyi nasıl daha güzel öğretebiliriz?' onu konuşacağız. Amacımız bilimsel ve akademik anlamda Türkçe Olimpiyatları'nı akademisyenlerle beraber değerlendirmek ve yabancılara Türkçe öğretimi konusunda ilmi ve akademik çalışmalara öncü olmak. Çünkü bu anlamda çok fazla çalışma yok. Dolayısıyla Türk okullarında Türkçe öğreten öğretmenlerimize ışık tutacak çalışmalar yapmak istiyoruz.? şeklinde konuştu.

ÇALIŞTAYA KATILACAK TÜRKOLOGLAR

Çalıştaya Rusya'dan Prof. Dr. Meyer Mihail Serefimoviç, Azerbaycan'dan Prof. Dr. Mine Hanım Tekleli, Kazakistan'dan Prof. Dr. İslam Zhemeney, Özbekistan'dan Prof. Dr. Abdurrazık Refiyev, Romanya'dan Bormanbet Vildan gibi yabancı Türkologların yanı sıra, Türkiye'den Prof.Dr. Şükrü Haluk Akalın, Prof. Dr. Murat Özbay, Prof. Dr. Mahmut Kaplan ve Prof. Dr. Mehmet Tekin gibi akademisyenler de katılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber