Manyas'ın dağ köylerinde süt kalitesi arttırılacak

Balıkesir'in Manyas ilçesinde, koyun ve keçi sütü kalitesini arttırmak için hazırlanan proje hayata geçirildi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Haziran 2012 10:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Balıkesir'in Manyas ilçesinde, koyun ve keçi sütü kalitesini arttırmak için hazırlanan proje hayata geçirildi. Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA)'nın sağladığı destekle hazırlanan "Dağ Köylerinin Sütünü Toplamak için Soğutma Tankı Projesi" ile sütte kalite kaybının önüne geçilmesi ve üreticilerin daha çok gelir elde etmesi amaçlanıyor.

GMKA 2011 Yılı Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında Manyas Süt Üreticileri Birliği tarafından hazırlanan proje tamamlandı. Kalfa, Kubaş ve Çataltepe köylerindeki koyun ve keçi sütü üreticilerini kapsayan projede sütlerin, soğutma tankları ve nakil aracıyla kalitesinin bozulmadan toplanması amaçlanıyor. Toplam bütçesi 244 bin lira olan projeye GMKA'nın katkısı, yüzde 79'u olan 193 bin lira miktarında. Projeyle Manyas merkezde, içinde soğutma tanklarının olduğu bir toplama merkezi ve köylerde yine soğutma tankı olan soğutma merkezleri kurularak bir de süt nakil aracı temin edildi.

Projenin açılış töreni ise Manyas Süt Üreticileri Birliği hizmet binasında düzenlendi. Törene GMKA Genel Sekreteri Mustafa Gündoğan, Manyas Belediye Başkanı Hasan Kahraman, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Engin Sancı, Birlik Başkanı Mehmet Karaman, daire amirleri ve üreticiler katıldı.

SÜT ÜRETİCİLERİ KAYIT ALTINA ALINACAK

Törende konuşan Birlik Başkanı Karaman, dağ köylerinin sütünü toplamak için hazırladıkları projenin ilk adımını daha önce Özel İdare'yle attıklarını, sonra da GMKA'dan aldıkları destekle bu aşamaya getirdiklerini söyledi. Amaçlarının dağ köylerindeki üreticilerin sütünü toplayarak gelir elde etmelerini sağlamak olduğunu belirten Karaman, aynı zamanda üreticilerin kayıt altına alınmasının da hedeflendiğini bildirdi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sancı ise Manyas'ın özellikle hayvancılıkta önemli bir üretim merkezi olduğunu söyledi. Gerek et gerekse süt üretiminde herhangi bir problemi olmadığını aktaran Sancı, sütün kalitesi ve hijyeniyle ilgili sıkıntıların da mutlaka çözlesi gerektiğinin altını çizdi. Ajansa destekten dolayı teşekkür eden Engin Sancı, "Ajansın bölgemizde olması önemli bir fırsat. Bunun gibi projelerin kabul edilmesiyle sütte beklediğimiz kaliteyi en iyi şekilde yakalayacağımıza inanıyorum." diye konuştu.

Genel Sekreter Gündoğan da proje vesilesiyle Manyas'ta bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti. Gündoğan, hemen her hafta bölgedeki bir ilçede farklı bir projenin tamamlanmasının ve faaliyete geçmesinin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Ajansın açıldığından bugüne iki defa destek programına çıktıklarını belirterek, "2010 yılı projeleri tamamlandı. 2011 yılında çıktığımız destek programlarının da projeleri tamamlanıyor. Geçen yıl gittiğimiz yerlerde, 'Yapacağız edeceğiz' derken bu yıl, 'Yaptık, tamamladık' diyoruz. Projelerimizin ete kemiğe büründüğünü görmek memnuniyet verici." dedi.

Konuşmaların ardından törene katılanlar, Manyas Süt Üreticileri Birliği'nin ilçe merkezinde tadil ettiği süt toplama merkezinin açılışı yapılarak incelemelerde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber