Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan'ın açıklaması

Sendika Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı'nın Meclis'te halen görüşülmemesiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Haziran 2012 14:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

görüşülmemesiyle ilgili, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in 'Taraflar uzlaşamasa bile, yasayı parlamentoya götüreceğiz' dediğini hatırlatarak, "Sorumluluk Bakan Çelik'in üzerinde. Bakan'ın inisiyatif almasını istiyoruz. Yasanın çıkmasını kim engelliyor, niye engelliyor Bakan Çelik açıklasın" dedi.

Sendika Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı'nın Meclis'te halen görüşülmemesiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Bakan Çelik'in 'Taraflar uzlaşamasa bile, yasayı parlamentoya götüreceğiz' dediğini hatırlatarak, "Sorumluluk Bakan Çelik'in üzerinde. Bakan'ın inisiyatif almasını istiyoruz. Yasanın çıkmasını kim engelliyor, niye engelliyor Bakan Çelik açıklasın" dedi.

Türkiye'nin her alanda gelişirken, çalışma hayatını düzenleyen mevzuatta, hükümetin statükonun yanında yer almasını anlayamadıklarını belirten Arslan, "Bu tavır Türkiye parlamentosunun tavrı olamaz" dedi.

Henüz yasayla ilgili bir çalışmanın Meclis'te yapılmadığını kaydeden Arslan, "Biz bir taraftan 12 Eylül darbesini yapanları yargılayacağız ama 12 Eylül generallerinin bize zorla dayattığı yasalara sıkı sıkıya bağlı kalacağız. Ona sahip çıkacağız. Bu çifte standardı Hak-İş olarak kınıyorum. Bu ikiyüzlü politikaları reddediyoruz ve bunu asla kabul etmiyoruz. Darbelerle hesaplaşacaksak, sadece 95 yaşındaki Kenan Evren'le yargılayarak, darbelerle hesaplaşamazsınız. Darbelerle hesaplaşmak, darbe zihniyetini yargılayıp, mahkum etmekten geçiyor" şeklinde konuştu.

'Bu yasa neden çıkarılamıyor?' sorusunun cevabını Bakan Çelik'ten almak istediklerini aktaran Arslan, 1 Şubat'tan itibaren çalışma hayatının kilitlendiğini söyledi. Kendilerini kandırılmış ve aldatılmış hissettiklerini ifade eden Arslan, Bakan Çelik'in masa başında verilen sözlere uymasını talep etti. "Bugün Sayın Bakan'ın yapacağı tercihler sınırlanmıştır. Sayın Bakan'ın bu yasayı parlamentodan çıkarmaktan başka bir seçeneği gözükmemektir" diyen Arslan, toplu sözleşmelerin yapılamadığında çalışanların 1980 darbesi öncesine döndüklerini kaydetti. Yasayı 1 yıl daha ertelemek tercihinin, hükümetin ve Bakan'ın statükoya teslim olmasının göstergesi olduğunu dile getiren Arslan, işverenlerin 'En iyi sendika, ölü sendika' yaklaşımında olduğunu belirtti. Başbakan Erdoğan'dan randevu talep ettiğini açıklayan Arslan, işverenlerin sendikalara karşı olduğunu ifade etti.

Bir gazetecinin, Bakan Çelik'in 'Bu yasanın çıkmasını herkes istiyor, neden çıkmadığını bende anlamıyorum. Meclis tatile girmeden yasanın çıkmasını istiyoruz' sözlerini nasıl değerlendiriyorsunuz' sorusuna Arslan, "Bakan Çelik'in her şeyi bildiğini adım gibi biliyorum. Her şeyi biliyor ve bildiği halde bence böyle davranıyor. Bunu hak etmiyoruz. Benim bildiğim kadar Sayın Bakan bizden daha fazlasını biliyor. Yasanın niye çıkmadığını Bakan en az bizim kadar biliyor. Biz Sayın Bakan'ın bunu açıklamasını istiyoruz. Sayın Bakan 'bilemiyorum' diyorsa da bu doğru değil" yanıtını verdi.

Olayın Nasreddin Hoca fıkrasına döndüğünü anlatan Arslan, "Yağ var, un var, şeker de var. Usta da kendi olduğuna göre, o zaman helvayı yapsın. TOBB tamam demiş, TİSK tamam demiş. Biz de o zaman ne bekliyoruz. Tamam deniyorsa niye bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber