Çadırda gaz lambasıyla gelen takdir

Diyarbakır'dan Adana'ya mevsimlik tarım işçisi olarak gelen ailenin çocukları karne sevincini çadırda yaşadı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Haziran 2012 14:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyarbakır'dan Adana'ya mevsimlik tarım işçisi olarak gelen ailenin çocukları karne sevincini çadırda yaşadı. Merkez Yüreğir ilçesine bağlı Belören Köyü'ndeki tarlalarda çalışan Abdullah (41) ve Zeliha (32) Urcan'ın okula giden 6 çocuğu teşekkür, takdir ve onur belgesiyle döndü.

Belören İlköğretim Okulu'nda taşımalı eğitim gören ve çadırda gaz lambası önünde derslerini yapan Şehriban (15), Beritan (14), Zilan (12), Ümran (11), Rojin (9) ve Ramazan (6) karne heyecanını yakınlarıyla paylaştı. 6'sı kız 7 çocuk babası Abdullah Urcan, evlatlarına karne hediyesi olarak haçlık vererek, tebrik etti. Her yıl Diyarbakır'dan Adana'ya geldiklerini ve yaklaşık 6 aydır seralarda çalıştıklarını belirten Urcan, elektriğin olmadığı ağır koşullarda hayatlarını sürdürdüklerini söyledi. Çocuklarının gaz lambasının önünde ödevlerini yaparak takdir ve teşekkür belgesi aldığını anlatan Urcan, ?Elektrik için kaymakamlığa müracaat etim. Ancak bir sonuç alamadım. Demek ki olmuyormuş.? dedi.

Her şeye rağmen çocuklarından çok ümitli olduğunu ifade eden Abdullah Urcan, ?Onur Belgesi' alan Rojin'in karnesini örnek olarak gösterdi. Başarılı bir eğitim dönemi geçiren çocuklarıyla gurur duyduğunu vurgulayan Urcan, ?Tarlalarda çalışarak ekmeğimizi kazanıyoruz. Çocuklar, okula gidiyor; fırsat bulduklarında bize yardım ediyor. Şimdi karne alan Şehriban ve Beritan yine tarlaya gidecek. Hem okuyup, hem de bize yardım etmeleri lazım. Hayatın kolay olmadığını öğrendiklerinde daha fazla okumaya sarılacaklarını düşünüyorum.? şeklinde konuştu.

Anne Zeliha Urcan ise elektriksiz şartların güçlüğüne dikkat çekti. Yağmurlu günlerde çadırların sular altında kaldığını bildiren anne Urcan, buna rağmen çocuklarını okutmayı düşündüğünü anlattı. 8. sınıf öğrencisi Şehriban Urcan da eğitimini sonuna kadar sürdürmek istediğini vurguladı. Urcan, şunları söyledi: ?Doğuda kız çocukları okumaz diye bir şey yok. Gördüğünüz gibi ailemizde 6 kız 1 erkek var. Güç bir ortamda yine de okula gidiyoruz. Ben ilköğretimi bitirdim. Dersin dışında tarlada çalıştım. Çevremizde yaşıtlarımın çoğu okula gidemiyor. Fakat ben okuyup, avukat olmak istiyorum.?

Belören İlköğretim Müdürü Mustafa Sarı ise Şanlıurfa, Kahramanmaraş ve Diyarbakır'dan mevsimlik tarım işçilerinin çok sayıda çocuğuna eğitim verdiklerini aktardı. Çadırlardan bu öğrencilerin taşımasını yapıp, öğlen yemeklerini verdiklerini bildiren Sarı, ?Bu çocukların çoğu başarılı bir sezon geçirdi. Genellikle Aralık'ta gelip, Haziran'da gidiyorlar. Taşımalı sistemle ortalama 70 öğrenciyi okula getiriyoruz. Planlamalarımızı buna göre yapıyoruz. ? diye konuştu.

5. Sınıf öğrencisi Zilan'ın karnesini de veren Müdür Sarı, çadır noktalarında rehber öğretmenlerin öğrencileri tespit ettiğini ifade etti. Genel olarak katılımın iyi olduğunu ancak bazı ailelerin geçim sıkıntısı nedeniyle çocuklarını çalıştırmak istediğini aktaran Sarı, sürekli bir devamsızlıkla karşılaşmadıklarını kaydetti. Elektrik olmamasına rağmen özellikle Diyarbakırlı Urcan ailesi çocuklarının başarılı bir sezon geçirdiğini açıklayan Sarı, çevre üç köylerden de taşımalı halde toplam 120 talebeyi eğittiklerini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber