Filipinli heyet 21 milyar dolarlık 4 milyon ev projesiyle geldi

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON)'nun daveti ile Türkiye'ye gelen Filipinli heyet, Kayseri'de çeşitli ziyaretlerde bulunuyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Haziran 2012 18:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Genç Sanayici ve İşadamları Derneği (GESİAD)'nin konuğu olarak şehirde incelemelerde bulunan heyet, kendi ülkelerine yaptıracakları ve 21 milyar dolar bütçe ayırdıkları 4 milyon konut için ikili görüşmeler yapacak. Heyette bulunan Manila Valisi Herbert Bautista'nın film yıldızı oğlu ise dikkat çekti.

TUSKON'un daveti üzerine Türkiye'ye gelen Filipinli heyet İstanbul'daki ikili görüşmelerin ardından Kayserili sanayicilerle görüşmede bulunmak için şehre geldi.

Heyette bulunan Manila Valisi Herbert Bautista, Manila Meclis Başkanı Jose Mario Don De Leon, Filipin Yatırım Ajansı Başkanı Paciano Casanova Filipinler Odalar Birliği (BCDA) Başkanı Arnel Paciano Casanova, Yardımcısı Dean Santiago ve İnşaat Konfederasyonu Başkan Vekili Rosemarie Basa, Kayseri Valisi Mevlüt Bilici'yi ziyaret etti.

GESİAD Başkanı Hamdi Kınaş'ın da katıldığı programda Vali Bilici, Filipinli heyeti Kayseri'de görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bilici, heyetin Türkiye'ye ve Kayseri'ye gelmesinden emeği olanlara, ikili görüşme imkânı sunan GESİAD'a teşekkür etti.

Film yıldızı çocukları Havvey Gana ve kız çocuğu Athena Gana'yı da beraberinde getiren Manila Valisi Herbert Bautista, tarihi ve güzel bir şehre gelmekten dolayı mutlu olduklarını ifade etti.

Vali, akıllarında kalacak bir gezi yaptıklarını belirterek, ?Bizim aklımızda kalacak en güzel bir gezi olacak. Elbette ben çocuklarımı da tarihi olaya tanıklık etmeleri için getirdim. Biz iki kültürü de çok iyi anlayacağımızı düşünüyoruz. Türkiye Filipinler Ticaret Odası ve TUSKON'nun aracılık etkinliği sayesinde bunu daha iyi anlayacağız. Melikşah Üniversitesi'ni gezdik. Filipinlerdeki eyalet üniversitesi ile iki üniversite arasında eğitim anlaşması yapmak istiyoruz. Yüksek bir köprü olacağını düşünüyoruz. İki ülke halkları arasında.? dedi.

Ay-yıldızlı kravatı ile dikkat çeken Filipin Yatırım Ajansı Başkanı Paciano Casanova ise ?Biz onur duyduk sizlerin yanında olmaktan. Ben Filipinler Devlet Başkanı'nı da temsil ediyorum. Ona bağlı bir kurumda görevliyim. Devlet başkanının selamlarını iletmek istiyorum. İstanbul'dan sonra Kayseri'ye geldik. Neler yapabileceklerimizi paylaşmaya geldik. Sizi de sıcakkanlı halkınızı da görmüş olduk. Biz ümit ediyoruz ki çok yakın gelecekte kardeşliği geliştireceğiz. Şu anda kardeşliğin tam ortasındayız. Elbette global ve uluslararası bir ekonomiye sahip. O tarihi ve kültürünü paylaşıyor tüm dünya ile. Biz de Türkiye'nin bu güzel kültürünü ülkemize davet ediyoruz. Siz Asya ve Pasifik'in bir kapısısınız. Biz de ondan faydalanıyoruz. Türkiye ile birçok şeyi paylaşabiliriz. Türkiye'den birçok şey öğrenebiliriz.? diye konuştu.

"FİLİPİNLER'DE KONUT İÇİN 21 MİLYAR DOLAR KAYNAK AYRILDI"

Ziyarette iki ülke arasındaki ticari ilişkiler hakkında, Filipinler-Türkiye Ticaret Odası Başkanı İrfan Karabulut bilgiler verdi. 110 milyon nüfuslu ülkenin 7 bin 109 adadan oluştuğunu kaydeden Karabulut, 109 adada yanardağ bulunduğunu, 2 bin adada hayat olmadığını ve 5 bin adada yaşam olduğunu söyledi.

Ülkede 2 bin 826 özel üniversite bulunduğunu anlatan Karabulut, şu bilgileri verdi: ?Türkiye ile Filipinler arasında 320 milyon dolar dış ticaret hacmi var. 1 milyar dolarlık da yatırımlarımız var. Şu anda da 30 delege olarak Türkiye'ye geldik. 1.5 milyon dolarlık anlaşma yapıldı. 10.4 milyar dolarlık projeleri var ellerinde. Yol, inşaat, serbest bölge, hava alanları ve inşaat yatırım alanları var. 4 milyon ev projesi var. 110 milyon nüfusun 30 milyonu evsiz. Devlet 21 milyar dolar bütçe ayırdı. İnşaat sektöründe olan firmalar ev yapabiliyor. 4 tane Türk özel koleji bulunuyor. 54 milyon dolarlık bir vakıf marifeti ile üniversite inşaatı başlatılacak ve devredilecek. Bu konuda Paciano Casanova'nın desteği bulunuyor. 424 milyar dolar gayri safi milli hâsılası olan ülkenin, gelirinin yüzde 51'i servis ve hizmettendir. 14 milyon insan yüksek lisansı bitirdi ve çağrı merkezinde çalışıyor. 12 milyon yurt dışında çalışanları var. Ekonominin yüzde 38'ini tarım oluşturuyor. Tropikal meyveler yoğun yetişiyor ve üretimi fazla.?

Konuşmaların ardından Vali Bilici, heyettekilere Kayseri'ye anlatan kitaplar, fotoğraflar ve Yahyalı kilimi hediye etti. Filipinli Vali ise beraberinde getirdiği bazı hediyeleri Vali Bilici'ye verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber