'Ellerin Sesini' Öğreniyorlar

"Ellerin Sesini Öğreniyorum" projesi çerçevesinde işitme engelliler, yakınları ve kamu personeli işaret dili eğitimi alıyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Haziran 2012 11:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gaziantep İşitme Engelliler Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Kulübü Derneği'nin Gaziantep Valiliği koordinasyonunda Sosyal Destek Programı (SODES) çerçevesinde yürüttüğü proje kapsamında Engelli Evi Merkezi'nde işaret dili kursu açıldı.

İşitme engelliler ve yakınları birbirleriyle daha rahat iletişim kurmak, kamu personeli ise iş yerlerinde işitme engellilere yardımcı olmak için kursa devam ediyor.

Proje Koordinatörü Özcan Koyunoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, proje kapsamında işaret dili bilmeyen engellilere ve yakınlarına eğitim vererek, her iki tarafın yaşadığı sorunu en aza indirmek istediklerini söyledi.

"İşitme engellilerin toplumsal hayatta ve kamu sektöründe işaret dilini bilmedikleri için çektikleri sıkıntıları azaltmayı amaçlıyoruz" diyen Koyunoğlu, 9 ay devam edecek projenin 3 ayrı etapta gerçekleştirildiğini, ilk iki etapta 80 kişiye işaret dili eğitimi verildiğini ifade etti.

Projenin Gaziantep ve ilçelerini kapsadığını aktaran Koyunoğlu, son etapta da 40 kişiye eğitim verdiklerini belirtti.

İşaret dilinin yöresel ve bölgesel değişiklikler gösteren bazı kavramların kısaltması olduğunu dile getiren Koyunoğlu, şöyle devam etti:

"Proje kapsamında işaret dili bilmeyen engellilere ve diğer vatandaşlara eğitim vererek, her iki tarafın yaşadığı sorunu en aza indirmek istiyoruz. İşaret dilini bilmeyen engellilere ve vatandaşlarımıza işaret dili eğitimiyle, nasıl hitap edilmesi gerektiğini öğretiyoruz. Proje kapsamında birçok sektöre ulaştık. Bizzat gidip konunun gerekliliğini anlattık. Valiliğimizde bu dili bilen sadece bir kişi var. Belediyelerde ve hastanelerde işaret dili bilen bir kişi dahi yok. Hastaneye giden bir engelli, derdini anlatamıyordu. Bu bakımdan hastane, adliye, belediye ve diyanet personeline ulaşmaya çalıştık. Belediyeden 1, diyanetten 2, hastanelerden 4, milli eğitimden de 8 personelle birçok engelli ve engelli yakını 3 aylık bir eğitime tabi tutuldu. Şu anda engelli vatandaşların hepsine onlar yardımcı oluyor."

-"Hayata daha sıkı bağlanacaklar"

Koyunoğlu, sertifika alan kursiyerin milli eğitim kurslarında ve halk eğitim merkezlerinde eğitimcilik yapabileceğini ifade etti.

Kursiyerlere günlük 7 lira harçlık verildiğini ve birçok engellinin eğitimlerden sonra hayata bakışının değiştiğini ifade eden Koyunoğlu, "Bu proje engelliler için bir uyanış oldu. Engellilerimiz artık okullarını bitirdikten sonra evde oturmayacaklar. Bu tür projeler sayesinde hayata daha sıkı bağlanacaklar" diye konuştu.

Gaziantep İşitme Engelliler Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Kemal Koç da projenin hayatına çok şey kattığını, arkadaş çevresinin genişlediğini ve hayata daha farklı bir pencereden baktığını ifade etti.

Haftada 15 saat eğitim alan kursiyerler ise eğitimden memnun kaldıklarını belirterek, kendilerine bu imkanı sağlayanlara teşekkür etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber