Ayder Kültür Sanat ve Doğa Festivali başladı

Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde, 18'incisi gerçekleştirilen Ayder Kültür Sanat ve Doğa Festivali başladı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Haziran 2012 15:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Turizm Komisyonu Başkanı AK Parti Rize Milletvekili Nusret Bayraktar, Ayder Yaylası'ndaki şenliğin açılışında yaptığı konuşmada, Ayder'in ve Fırtına Vadisi'nin Türkiye'nin olduğu kadar dünyadaki endemik bitki türleri açısından büyük bir zenginliğe sahip olduğunu söyledi. Doğayı kullanırken koruma ve kullanmanın çok önemli olduğunu ifade eden Bayraktar, ''Doğu Karadeniz yaylaları, suları, ormanları, köyleri hepsi korumaya muhtaç. Ancak korumanın yasakçı bir anlayışla olmayacağını biliyoruz. Koruma kullanma dengesi çok önemli. Hem yöresel ihtiyacı sağlamak, yöre halkının kullanımını sağlamak, hem de kalkınmasını sağlamak için alt yapıya ihtiyaç var.'' dedi.

Bazen vatandaşların devletin yasal düzenlemelerinden önce hareket ettiğini kaydeden Bayraktar, ''Yasa olmayınca, düzen olmayınca, plan proje olmayınca vatandaş kendi eliyle bölgeyi plansız yapılarla tahrip ediyor. Bunu önlemek için yapıların yöresel mimariye uygun olarak kaplanmasını teşvik ediyoruz. Daha önemlisi bundan sonra yapılarla ilgili mutlak bir ölçü getirmemiz gerekiyordu. 647 sayılı Kanun Hükmünde Kararname çıktı. Kanunun özeti yaylalarda yapılar kontrol altına alınacak. Yöre mimarisi kullanılacak.'' diye konuştu.

Daha sonra festival kapsamında çorap örme ve tulum yarışmaları ile 5-8 yaş arasındaki çocuklara yönelik yöresel kıyafet yarışması düzenlendi. Yarışmada podyumda yürüyen ve jüri üyelerinin sorularına cevap veren çocuklardan, başına yöresel örtü poşu saran, sırtında sepet taşıyan ve lastik ayakkabı ile yarışan Sude Aygün, Zeynep Yolgören ve Nisanur Malcı birinci seçildiler. Yarışmalarda dereceye girenlere ise çeşitli hediyeler verildi. Folklor ekiplerince horon gösterilerinin de sunulduğu Çamlıhemşin Ayder Kültür Sanat ve Doğa Festivali, yarın Galerdüzü mevkinde yapılacak boğa güreşleri ile sona erecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber