'Genç nüfus Doğu'da, dünyanın güç merkezi de batıdan doğuya kayıyor'

Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Doç. Dr. Ahmet Kesik, dünyanın güç merkezinin, krizle boğuşan batı dünyasından doğuya kaydığını ve yeni dönemde dünyanın söz sahiplerinin, doğu ülkeleri olacağını söyledi. Kesik, bu öngörüsünü 'genç nüfusa' bağladı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Haziran 2012 11:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aktif İşadamları ve Sanayiciler Derneği (AKTİSAD)'nin düzenlediği konferansta konuşan Doç. Dr. Ahmet Kesik, dünya ekonomisi ve Türkiye'nin iktisadi durumu konusunda tespitlerde bulundu. Amerika ve Avrupa'da yaşanan krizin en fazla iki yıl süreceğini iddia edenlerin, bugün ne kadar yanıldıklarını gördüklerini ifade eden Kesik, bazı dengelerin değiştiğini, batının 300 yıldır elinde bulundurduğu gücün artık doğuya doğru kaydığını belirtti.

"Avrupa'nın ve Amerika'nın bu zenginliği nereden geliyor? diye merak ettiğimiz sorunun altında çok önemli bir gerçek yatıyor." diyen Kesik, 'krizin temel sebebi' olarak sunduğu bu gerçeği, "Avrupa'nın çöküşünün arkasındaki sebep genç nüfusun olmayışı. Nüfustaki azalma krizi tetikledi. Türkiye bu manada iyi durumda." şeklinde özetledi. Türkiye'nin ekonomik karnesinin her geçen gün biraz daha düzeldiğine işaret eden Kesik, şöyle devam etti:

"1950'den bugüne kadar yüzde 4 olan büyüme hızının bugün oran olarak üstündeyiz. Gayri Safi Milli Hâsıla son on yılda 3 kat arttı. Genç nüfusumuz fazla. Aktif nüfus normal nüfusun yüzde 64'ü kadar. Çin, 1 çocuk politikasının işe yarayacağını zannetti ama yanıldı. Bugün çocuk sayısını 2'ye çıkardılar. Avrupa'nın çöküşünün arkasındaki sebep de budur aslında. Genç nüfusun olmayışı. Nüfustaki azalma krizi tetikledi. Türkiye bu manada iyi durumda. 2002'de 100 milyar lira bütçe açığı veriyorduk. Reel faizler yüzde 30'lar civarındaydı. Bugün reel faizler düştü. İşadamları kredi bulma noktasında artık zorlanmıyorlar. Devlet kendine çeki düzen verince piyasalar da düzeldi. Şu andaki tek kötü yanımız var, o da cari açıktır. Cari açık ihracatla düşer. Gelişmekte olan ülkelere yapılacak yatırım ve ticaret yaparak düşer. Bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirmemiz gerekiyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber