Nükleer santral 10 yılda 12 bin işçiye istihdam kapısı olacak

Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) Anonim Şirketi Genel Müdür Yardımcısı Rauf Kasumov, nükleer santralın tamamlanacağı 10 yıllık sürede yaklaşık 12 bin kişiye istihdam imkânı sağlanacağını söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Haziran 2012 17:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

22 milyar dolarlık yatırımla 40 bin kişinin dolaylı olarak etkileneceğini anlatan Kasımov, 3 bin 500 işçinin görev yapacağı santral için ilk ihalenin de 2013 yılı sonunda yapılacağını aktardı.

Adana Genç İşadamları Derneği (AGİAD)'inde Mersin'in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli beldesine yapılacak Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Şirketin genel müdür yardımcısı Kasumov, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunu beklediklerini, 2014 yılında temel atmayı planladıklarını açıkladı. Kasumov, bir gazetecinin deprem riski sorusu üzerine, santralin modern ve son teknoloji kullanılarak 9 şiddetindeki bir depreme dayanıklı yapılacağını bildirdi. Deprem riskinin son teknolojiler kullanılarak rahat atlatılabileceğine dikkat çeken Kasımov, bölgenin geçmiş 2 bin yılına dönük sismik araştırmaların sürdüğünü bu hesaplamalara göre yapılmasını sağlanacaklarını vurguladı. Kasımov, "22 milyar doları yerin altına indirmek istemiyoruz. Depreme dayanıklı daha güvenli bir temel atmamız gerekirse bunun masrafı Türk tarafına değil, bize yansıyacak." dedi.

NGS Büyükeceli Bilgilendirme Merkezi Müdürü Eyüp Lütfü Sarıcı da Akkuyu Nükleer Santrali'nin, Türkiye'nin deprem riskinin en düşük üç bölgesinden birinde olduğunu bildirdi.

NGS Mersin Bilgilendirme Merkezi Müdürü Mehmet Faruk Uzel, Türkiye'nin önemli miktarda enerji açığı bulunduğunu, bu sebeple bu enerjiyi ithal etmek zorunda kaldığını hatırlattı. Nükleer santralle bu açığın en aza indirilmesinin amaçlandığına dikkat çeken Uzel, santralin teknolojik kısmının değil ancak inşaat ve istihdamla ilgili kısmı için istihdam sağlanacağını ifade etti. Uzel, bu yatırımın yüzde 50'lik kısmının ülke kaynaklarıyla tamamlanmasının planlandığını sözlerine ekledi.

AGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Gülcan, bölgenin gelişimine yönelik her projeyi sadece izlemekle kalmadıklarını, sürecin içinde olmaya özen gösterdiklerini anlattı. Yaklaşık bir yıldan bu yana nükleer santral ve bölgeye getirecekleri ile ilgili çalışma yaptıklarını ifade eden Gülcan, "Bölgemizde bir yatırım gerçekleştirilecekse kendi KOBİ'mizin, kendi işadamımızın ürün ve hizmet üretmesinin ekonomimize çarpan etkisi oluşturacağını düşünüyoruz." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber