Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasından Ordulu avukatlar da endişeli

Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasına yönelik yapılan çalışmalara bir tepki de Ordulu avukatlardan geldi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Haziran 2012 16:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ordu Sema Hukuk ve Tahkim Derneği'ne bağlı avukatlar yaptıkları açıklamada; özel yetkili mahkemelerin günümüz dünyasında hukukun ayrılmaz bir bütünü olduğunu vurgulayarak, suça karşı mücadele için bu mahkemelerin gerekli bir olgu olduğunu savundu.

Özel yetkili mahkemeler ile ilgili yapılmak istenen düzenlemeye çeşitli sivil toplum kuruluşlarından tepki gelmeye devam ediyor. Ordu'da avukatlar tarafından kurulan Sema Hukuk ve Tahkim Derneği adına basına açıklaması yapan dernek başkanı avukat Kadir Umut Demir şunları söyledi: ?Bizler toplumun düşüncelerini yansıtan sivil toplum örgütleri ve dernekler olarak milletimizi ve devletimizin geleceğini bu denli ilgilendiren bir hususta açıklama yapma gereği hissettik. Özellikle son dönemde özel yetkili mahkemeler, terörle mücadelede ihtisas mahkemeleri olarak anayasal düzene karşı işlenen suçlar, cunta yapılanması ve vesayet sisteminin çökertilmesinde demokrasi adına çok büyük görevler ifa etmişlerdir.?

Ergenekon davalarında yargılanan bazı sanıkların AİHM'e yaptıkları başvuruya da değinen dernek başkanı Av. Demir, ?Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi(AİHM), Ergenekon davalarında anayasal düzene karşı suç işlemek iddiasıyla tutuklu olarak yargılanan 6 sanığın, adil yargılanma haklarının ihlal edildiği ve haksız yere tutuklandıkları iddiasıyla yaptıkları başvuruları reddetmiş; özel yetkili mahkemelerin meşru ve gerekli olduğunu tespit ederek, tutuklanma ve tutukluğun devamına ilişkin kararların da meşru olduğuna karar vermiştir.? diye konuştu.

"Özel yetkili mahkemeler günümüz dünyasında hukukun ayrılmaz bir bütünü, suça karşı mücadele için gerekli bir olgusudur. Dünyanın tüm ülkelerinde bulundukları gibi gelişmiş ülkelerde yetkileri git gide artırılmıştır. Buna karşı bizim ülkemizde tam da demokrasi ve hukukun üstünlüğüne olan inanç yerleşmeye başlamışken yapılacak böyle bir düzenleme devletimizi gelinen noktadan çok daha geriye götürecektir." diyen Demir, sözlerini şöyle sürdürdü: "Devletimizin ve milletimizin geleceğini bu denli ilgilendiren bir konuda düzenleme yapılmadan önce milletin iradesine başvurulmalı, en azından bir kamuoyu yoklaması yahut referandum yapılarak halkın bu konuda ne düşündüğüne bakılmalıdır. Hükümetimizin bir takım kaygılardan dolayı son derece kaygan bir zeminde olan demokrasimizi gelinen bu noktadan çok daha geriye götürebilecek böyle bir düzenlemeyi yapmaktan vazgeçeceği düşüncesindeyiz.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber