'CMUK'tan önce yargı reformu yapılmalı'

Eski Sivas Baro Başkanı Av. Mustafa Coşkun, özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasını veya yetkilerinin kısıtlanmasını öngören Ceza Muhakemeleri Kanunu (CMUK) 250. Madde'de yapılması düşünülen değişikliği eleştirdi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Haziran 2012 16:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Coşkun, düzenleme tek taraflı veya güncel sorunlarla güncel şikayetlerle ilgili olarak değil de genel anlamda adalet sisteminin yeniden yapılandırılmasını, yeni anayasa çalışmaları çerçevesinde ele alınması gerektiğini söyledi.

Coşkun yaptığı açıklamada, hukukta yargı birliğine geçmek gerektiğine işaret ederek, "Yargının tek çatı altında toplanması lazım. Askeri yargı, sivil yargı ayrımının bir kere kalkması lazım. Bütün bunlar düzenlenirken ihtisas mahkemelerine de ihtiyaç var. Tek çatı altında olabilir, aynen nasıl ki hukuk mahkemelerinde ticaret mahkemeleri var, aile mahkemesi var. Bunun gibi yine bu alanda uzmanlaşmış, terör gibi kaçakçılık gibi örgütlü suçlar gibi bu alanlarda uzmanlaşmış mahkemelere ihtiyaç var. Yeni bir düzenlemeye tabi tutulsa bile uzman mahkeme özelliğinin korunması lazım. Çünkü bu alanda uzmanlaşmaya ihtiyaç var.? şeklinde konuştu.

CMUK 250'de yapılacak düzenlemenin önemli davaları etkileyip etkilemeyeceğinin düzenlemeye bağlı olduğunu belirten Mustafa Coşkun, ?Bu tür davalara ağır ceza mahkemelerinde ya da herhangi bir ceza mahkemesinde de bakılsın diye bir sonuca ulaşırsa bu yükün altından normal mahkemeler kalkamaz, bu iş yoğunluğu arasında kalkamaz. Ama bu uzmanlık özelliği korunarak bir takım düzenlemelere gidilirse o zaman bu sağlanabilir.? dedi.

?DÜZENLEME YENİ ANAYASADA ELE ALINMALI?

Sivas davası ile ilgili başlayan soruşturmasının aksayabileceğini de vurgulayan Avukat Coşkun, "Soruşturma baştan alınmış olur. Bence uygulamacılar, ceza hukukçuları tarafından enine boyuna tartışılmalı. Bu tartışmanın sonucunda tek taraflı veya güncel sorunlarla güncel şikayetlerle ilgili olarak değil de genel anlamda adalet sisteminin yeniden yapılandırılması çerçevesinde bu konular ele alınmalı.? değerlendirmesinde bulundu.

Yargının tek çatı altında olması gerektiğini vurgulayan Coşkun şöyle devam etti: ?Yeni anayasa çalışmaları çerçevesinde yargı tek çatı altında toplanmalı. Adli yargı, idari yargı, askeri yargı, yüksek yargı organları, askeri yüksek idare mahkemesi, askeri yargıtay, sivil yargıtay, Danıştay bunların hepsi tek çatı altında toplanacak şekilde yeni anayasada düzenlemeler yapılır, bu çerçevede adalet düzeni yeniden gözden geçirilir. Özel yetkili mahkemeler de belli suçlara bakan uzman veya ihtisas mahkemeleri olarak yeniden düzenlenebilir. Olayı böyle düşünmek lazım, zamana yaymak lazım. Uzun uzun düşünerek, tecrübelerden yararlanarak ortalama bir çözüm üretmek lazım."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber