'Yerli kalıp sektörü desteklenirse cari açık azalır'

Ulusal Kalıp Üreticileri Birliği (UKUB) Başkanı Şamil Özoğul, kalıp sektöründe yerli ara malı kullanan işletmeler ile yerli ürün kullanan son tüketicilerin teşvik edileceği bir düzenleme yapılmasını istedi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Haziran 2012 17:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özoğul hükümetin son yıllarda Kalkınma Ajansları, KOSGEB, TÜBİTAK gibi kurumlar eliyle ve hazırladığı teşvik paketleriyle yerli üretime büyük destekler verdiğini belirtti. Özoğul, bu uygulamaların ülkedeki yatırımcılar ve üreticileri desteklendiğinin altını çizerek, ?Ancak kalıp sektöründe özel bir durum var. İşletmeler yerli kalıp yerine ithali tercih ediyor. Bu tabloyu tersine çevirmek için hükümetin yerli kalıp kullanan işletmelere destek verecek bir düzenleme yapmasını istiyoruz. Bu tarz bir teşvik yerli kalıp üreticilerine daha olumlu yansıyacaktır.? dedi.

Dünyada kalıp pazarının 70 milyar avroya çıktığını, Avrupa'nın 35 milyar euroluk üretim yaptığını ifade eden Şamil Özoğul, ?Türkiye ise bu pastadan sadece 1 milyar euroluk bir pay alabiliyor. Çünkü yerli üreticiler eski alışkanlıklar ile ithal kalıbı tercih ediyor. Oysa son yıllarda Türkiye'de çok kaliteli kalıp üretimi yapılıyor. Eğer sektörümüze söz ettiğimiz şekilde teşvikler verilirse iç pazar payımız artar. Böylece kalıp üreten işletmeler daha çok güçlenir. Dış piyasalardaki rekabet gücümüz de artar. Ülkemizin ithalatı azalır, ihracatı artar ve cari açığımız kapanır.? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber