Yargıda sorunlara yol açabilir

Özel yetkili mahkemelerle ilgili düzenleme yapılacağı tartışmalarına Türkmenistan'dan katılan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, önemli uyarılarda bulundu.

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 14 Haziran 2012 07:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıyla ilgili konularda tepkisel değil, soğukkanlı davranmak gerektiğini belirten Çiçek, "Günü kurtarıcı davranışlardan kaçınmak gerekir. Aksi halde büyük sorunlar getirebilir.'' dedi. Aşkabat Büyükelçiliği'ne gelişinde soruları cevaplayan Meclis Başkanı, uygulamadan kaynaklanan sorunlar varsa 'binanın tümünü yıkmak yerine uygulayıcılarla ilgili değerlendirme yapmanın' daha doğru bir tutum olacağını söyledi ve şu örneği verdi: "Mesela 2007'de cumhurbaşkanını seçemedik. Düğümü çözebilmek için Anayasa'da değişiklik yaptık. Peki bu işi çözdük mü? Çözdüğümüzü zannettik. Ciddi anayasal sorunlar yaşayacağız."

Çiçek, Türkmenistan'da Türkiye'nin Aşkabat Büyükelçiliği'ne gelişinde, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı. Özel yetkili mahkemelerin kaldırılıp kaldırılmayacağına ilişkin tartışmaların hatırlatılması üzerine Çiçek, Türkiye'nin bireysel suçların bile örgütsel suç olarak işlendiği bir ülke olduğunu söyledi. "Yargıyla ilgili konular değerlendirilirken, tepkisel davranmak yerine soğukkanlı değerlendirmeler yapmak lazım." diyen Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Eğer sorun uygulamadan kaynaklanıyorsa, binanın tümünü yıkmak yerine uygulayıcılarla ilgili değerlendirme yapmak gerekir. Bizim hukukumuzun büyük kısmının tepkisel olduğunu düşünüyorum. Mesela biz 2007'de cumhurbaşkanlığı seçimini yapamadık. Bu düğümü çözebilmek için Anayasa'da değişiklik yaptık. Peki bu işi çözdük mü? Çözdüğümüzü zannettik. Ciddi anayasal sorunlar yaşayacağız. O bakımdan tepkisel, günü kurtarıcı davranışlardan kaçınmak gerekir. Aksi halde büyük sorunları getirebilir.''

Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk'un "terör örgütü üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek'' ve "terör örgütü propagandası yapmaktan'' 14 yıl 7 ay hapis cezası aldığının hatırlatılması üzerine Çiçek, konuya ilişkin yargı sürecinin devam ettiğini, Türkiye'yi zora sokacak bir husus olmayacağını ümit ettiğini dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber