Çocuklar trafiği gözledi, sürücüler en çok ışık ihlali yapıyor

Emniyetin çocuklar üzerinde yaptığı bir araştırmaya göre, sürücüler en çok ışık ihlali yapıyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Haziran 2012 09:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Malatya Emniyet Müdürlüğü, ailesi ile birlikte seyahat eden 4-12 yaş grubu çocukların emniyet kemeri kullanımı ile ilgili trafik alışkanlıklarını değerlendirmesine yönelik bir araştırma yaptı. Çocuklar tarafından anlaşılır olmasına dikkat edilerek 4 soruluk anket uygulandı. Polis, çocuğun davranışı ile ilgili gözlemlerde de bulundu. Anket, 240'ı kız olmak üzere toplam 460 çocuk üzerinde yapıldı. Çocukların 307'si 4-7 yaş grubu, 153'ü ise 8-11 yaş grubundan oluşuyor.

Görevlilerin, çocuklar üzerindeki izlenimleri şöyle: Kendine özgüveni olan davranış sergileyen çocuk sayısı yüzde 34, sevgi ile yaklaşan çocuk sayısı yüzde 51, korku ile yaklaşan çocuk sayısı yüzde 15.

Çağın Polisi Dergisi'nde yayınlanan çalışmaya göre, 'Sizin güvenliğiniz için anne-babalarınız araca her binişinizde sizi oturulması gereken yere oturtup emniyet kemerinizi-çocuk güvenliği sistemini takıyor mu?' sorusuna çocukların yüzde 69 evet, yüzde 19'u hayır derken, yüzde 12 ise soruya cevap vermedi. Araştırmada, özellikle aracının içerisinde çocuk bulunan sürücülerin, çocukları yüzde 100'e yakın oranda araçların arka koltuğuna oturttukları gözlemlendi.

AİLELERİN YÜZDE 10'U TRAFİK KURALLARINA UYMUYOR

'Anne-babanız araç kullanırken kendi emniyet kemerini takıyor mu?' sorusuna ise çocukların yüzde 83'ü evet, yüzde 13'ü hayır cevabı verirken, yüzde 4'ü de cevap vermedi. Çocuklar, 'Anne-babanız araç kullanırken trafik ışıklarına uyuyor mu?' sorusuna yüzde 83 evet, yüzde 10 hayır cevabı verdi. Araştırma değerlendirmesinde, çocukların yüzde 17'lik kısmı trafik ışıklarına uyulmadığı şeklindeki beyanının çok ciddiye alınması gereken bir durum olduğuna dikkat çekildi.

Çocuklara, 'Sizce trafikte araç sürücüleri en çok hangi hatayı yapıyor?' sorusu da yöneltildi. Trafik ışık ihlali yüzde 28, hız ihlali yüzde 16, emniyet kemeri takmamak yüzde 13, ön koltuğa çocuk oturtma yüzde 3, cep telefonu ile konuşma yüzde 1, diğerleri yüzde 1, kurallara uyuluyor yüzde 7, cevapsız yüzde 31.

"200 çocuk tarafından yüzde 44 oranında ilk iki sırada bildirilen 'trafik ışık ihlali ve hız ihlalinin trafik kazalarının en çok sebebi olan kural hataları olması tesadüfi bir gözlem olmadığı kanaatini oluşturmaktadır.' denilen değerlendirmede ise çocukların 140 tanesinin yüzde 31 oranında önemli sayılabilecek bir bölümünün, 'sürücülerin en çok hangi hatayı yapıyorlar?' sorusuna cevap vermemelerinin manidar bulunduğu ifade edildi.

"ÇOCUKLARIN ÖNERİLERİ DİKKATE ALINMALI"

Malatya İl Emniyet Müdürü Mustafa Aygün ise sorunun çözümü yönünde ceza-puan ve yoğun denetim mekanizması yanında model alışkanlıkların bir kenara bırakılarak, en küçük sorunun en büyük sorun gibi görülerek bireyden topluma doğru geometrik çalışmalarla trafikte sorumlu ve sorunlu olanların çözüme katkıda bulunulmasının düşünüldüğünü ifade etti.

'Çocuktan al haberi' sözü içeriğinde olduğu gibi trafiğin sürücü hariç her yerinde sorun ve sorumluluk içerisinde bulunan çocukların, duygu, düşünce ve önerilerine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Aygün, "Gelişimleri sürecinde temelde görgüye dayalı bilgi birikimlerini trafik eğitim ve öğretimi ile devam ettirmelerinin sağlanması kanaatine varılmıştır. Kısmi ve bölgesel yapılan çalışmaların ülke genelinde katkısının sınırlı olacağı bilinmekle beraber, sorunun mutlak çözümünün uzun zaman dilimine yayılarak yarınlarımızı aydınlatacak olan çocukların algı, anlayış ve ferdi düşüncelerinin dikkatle değerlendirilmesi, sonuç elde edebilmek için hazırlanacak plan, program ve uygulamaların sürekli ve verimli olmasının takip edilmesinin sebep sonuç ilişkisinin olumlu sonucun oluşması yönünde hızlı bir ivme kazandıracağı düşünülmektedir." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber