Kiler: Eyüp Sultan Tepesi olsa itiraz etmem

AK Parti Bitlis Milletvekili Vahit Kiler, babasıyla birlikte İdris-i Bitlisi'nin Piyer Loti Tepesi'ndeki mezarını ziyaret ettikleri ve en yakın zamanda harap halde bulunan mezarı onaracaklarını söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Haziran 2012 10:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tepenin adının değiştirilmesi için gerekli başvuruyu yapacaklarını tekrarlayan Kiler, 'Buranın adı Piyer Loti değil de Eyüp Sultan Tepesi olsaydı bir değişiklik talebinde bulunmazdım. Çünkü o Allah dostu, büyük bir evliya' dedi.

Piyer Loti Tepesi'nin adının 1934 yılına kadar İdris-i Bitlisi Tepesi olduğunu söyleyen ve eski isminin geri verilmesi için girişim başlattığını, yaptığı yazılı açıklamayla anlatan AK Parti Bitlis Milletvekili Vahit Kiler, tepenin eski adını Bitlisli bir tarihçiden öğrendiğini ve hemen harekete geçtiğini söyledi. Kiler, mezarı ziyaret ederek bölgede incelemelerde bulunduğunu ifade etti.

MEZARINI YENİLİYOR

Kiler, "Babam Hikmet Kiler'le birlikte İdris-i Bitlisi'nin mahalle arasında kalan mezarını ziyaret edip dua ettik. Babamın adını taşıyan 'Hikmet Kiler Vakfı' aracılığı ile mezarı yenileyip ve çevre düzenlemesi yapacağız. İsim tartışmaları sırasında mezarın durumunu öğrendik. Gelip incelediğimizde mezarın İdris-i Bitlisi'ye yakışacak şekilde olmadığını gördük. Bunun üzerine işe mezarından başlamaya karar verdik. İnsanların gelip dua edebilecekleri bir alan haline getireceğiz. Bu yaptığımız teklifin en hayırlı yönlerinden biri bu oldu. Mezarın burada olduğunu bilen Bitlisli sayısı çok az. Bitlis'in bir temsilcisi olarak, tarihe mal olmuş çok yönlü bir alim olan Bitlisi'ye yakışır bir mezar yapmamız gerekir. Mezarın önce orijinal hali tespit edilecek, aynı şekilde yapılacak." dedi.

"MEZARINI BİLMİYORDUK"

Piyer Loti'nin ismine bir alerjisi olmadığını söyleyen Kiler, isim kriterini şöyle dile getirdi: "İnsanlar sanki Piyer Loti'ye bir tepkimiz olarak algıladı. Biz sadece İdris-i Bitlisi isminin kaldırılmasına tepki verdik. 'İdris-i Bitlisi'nin isminin değiştirilmesi kanıma dokunuyor' dedim, halen öyle diyorum. Burada isim Piyer Loti değil de Eyüp Sultan Tepesi olsaydı bu değişiklik talebinde bulunmazdım. Çünkü Eyüp Sultan hazretleri ile İdris-i Bitlisi'yi karşılaştırmayız. Eyüp Sultan Allah dostu büyük bir evliya.

Karşılaştırdığınız zaman İdris'i Bitlisi mi Eyüp Sultan mı tabii ki Eyüp Sultan. Peki, İdris-i Bitlisi mi Piyer Loti mi? Tabii ki İdris-i Bitlisi derim. Tepenin isminin Eyüp Sultan İdris-i Bitlis'i Tepesi olmasını isteyeceğiz. Kabul edilirse mutlu oluruz, edilmezse de bunu kan davası yapacak halimiz yok."

AK Parti Bitlis Milletvekili Vahit Kiler'in babası Hikmet Kiler de "İdris-i Bitlisi'nin mezarının Eyüp'te olduğunu oğlum sayesinde yeni öğrendik. Gelip ziyaret ettik hem de yenilemek için fırsat doğdu. Biz üzerimize ne düşüyorsa yapacağız.? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber