Bakan Koç: 2005 yılında kapalı kütüphane kalmayacak

Haber Giriş : 02 Temmuz 2005 22:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Türkiye'nin istikrara kavuştukça, kendi kültürel ve turizm değerlerinin farkına vardığını belirterek, "Türkiye'nin bütün değerlerinin yıkılmakta olduğu bir zamanda iktidar olduk. Göreve geldiğimde 230 kütüphane, 32 müze kapalıydı. 2005 yılında kapalı bir tek kütüphane ve müze kalmayacak" dedi.

Koç, Bursa'da Atatürk ve Osmanlı Evi Müzesi'nin açılışlarını yaptı. Koç, Çekirge semtinde Atatürk'ün 24 Ocak 1923 yılında kaldığı, Bursa Valiliği'nin 1.5 trilyon TL'ye restore ettirdiği Atatürk Evi Müzesi'nin açılışında yaptığı konuşmada, göreve geldiği günden itibaren söylediklerini 'gaf' olarak nitelendirenlere tepki gösterdi. Koç, 81 ildeki tarihi ve kültürel yapıların restorasyonu için vali, belediye, ticaret ve sanayi odası başkanlarıyla biraraya gelerek yeni bir atılımın temelini Bursa'da attıklarını ifade ederek, "4 ilde 81 ilin vali, belediye ile ticaret ve sanayi odası başkanlarıyla biraraya geleceğiz. Gerek turizm, gerekse kültürel alanda daha iyi neler yapabiliriz, bunları konuşacağız, protokoller imzalayacağız. Bütün bunlar mevcut olan potansiyel güçten doğmaktadır. Bu potansiyel güç, memleketimiz istikrara kavuştukça kendi kültürel ve turizm değerlerinin daha çok farkına varmakta. Geldiğimden beri söylediğim lafları 'gaf' diye tasnif edenlerin potluğu ortaya çıktıkça ben biraz daha mutlu oluyorum. Ben günde 18 saatimi bu memleketin kültür ve turizmi meselesi için harcamak mecburiyetindeyim. Çoğu kez geceleri çalışırken 'Gün neden 24 saat diye hayıflanıyorum'. Her zaman şunu söylüyorum: 'Benim acelem var', 'Türkiye'nin acelesi var'. Türkiye'nin bütün değerlerinin yıkılmakta olduğu bir zaman iktidar olduk. Bütün değerleri yükseltmek için canla başla çalışmak mecburiyetindeyiz. Onun için benim acelem var. Bütün bu çalışmalarımız memleketimize olan borcumuzun ifası, Cumhuriyet'in kurucusu Atatürk'ün hedef gösterdiği çağdaş medeniyet seviyesine ulaşma arzusunun ifadesidir. Bu bir aşktır. Aşk kuşunun 2 kanadı vardır: Biri turizm, diğeri kütürdür. Ben bunları birbirlerine sinerji etkisi yapabilmesi için eşit ağırlıkta kanat çırpmasını sağlama gereğini üstlenmiş bir bakanım. Türkiye'nin kültürel zenginliğini düşündükçe, Türkiye'nin kültürünün Türkiye'nin turizminden çok alacağı var diyorum" diye konuştu.

"BAŞBAKANIMIZA SÖZÜM VAR"

Göreve geldiğinde 230'un üzerinde kütüphaneyle 32'nin üzerinde müzenin kapalı olduğunu anlatan Koç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Başbakanımıza söz verdim. 180 tanesini bu yıl içinde açacağız. 50 belde kütüphanesini de belediyelere vereceğiz. 32 tane kapalı müzemizin 29'unu açacağız. Aydın, Ankara Cumhuriyet ve Eskişehir müzeleri çok büyük hasar gördüğü için 2006 yılında açacağız. Kazılar için 2004 yılında bütün yatırımlar için 2 trilyon lira ödenek çıkartılmış. Benim dönemimde 4 ayda 8 trilyon lira ayırdık. Onarımlar içinde 2004 yılında 22 trilyon ayrılmış, ben 4 ayda bu rakamı 28 trilyona çıkartım. İnşallah 60 trilyon liraya çıkartacağım."

Koç, Atatürk Evi Müzesi'ni gezerken, eserlerin eski olup olmadığını ve tabakların markasını kontrol etti. Koç, Osmanlı Evi Müzesi'nin açılışında ise Bursa'nın dünyanın en büyük nekropolü olduğunu ifade ederek, "Nekropol; mezarlık ve türbeler şehri demek. Bursa, bu konuda dünyada eşi az rastlanır bir zenginliğe sahip. Muradiye Külliyesi'nin restorasyon ihalesini ağustos ayında yapacağız. Cumhuriyet'in bundan önceki Osmanlı İmparatorluğu'nun eserlerini restore etmek bizim içimizi açıyor" şeklinde konuştu. Koç, açılış kurdelesini keserken, "Bizim iktidarımız sorunları düğümleyen değil, çözen iktidar olduğu için bende açtığımız yeni eserlerin, restorasyonu yapılan yerlerin kurdelelerini kesmiyorum, çözüyorum. Onun için buranın da kurdelesini çözüyorum. Bunun bir de tasarruf yönü var. Kurdeleyi başka yerlerde de kullanırsınız" şeklinde espri yaptı. Koç Osmanlı Evi Müzesi'nde nargile içenlerin tablosunu görünce, 'bunlarda benim tarikattan' sözleri Vali Köksal'ı tebessüm ettirdi. Koç, Osmanlı Evi Müzesi'nden sonra Uluumay Osmanlı Halk Kıyafetleri ve Takıları Müzesi'ni gezdi.

Koç daha sonra Osmangazi Belediyesi tarafından aslına uygun yeniden inşa edilen Saltanat Kapı Projesi'ni inceledi. Koç, tarihi ve kültürel eserlerin yapımına gösterdikleri katkıdan dolayı Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Metin Çağlar'a teşekkür ederken, her türlü desteğe hazır oldukları sözünü verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber