'Bilinçsiz spor yapmayın'

Kardiyoloji uzmanı Dr. Fahriye Vatansever Ağaca, kalp kaynaklı ölümlerin önlenmesinde düzenli egzersizin büyük önemi olduğunu söyledi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Haziran 2012 15:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kardiyoloji uzmanı Dr. Fahriye Vatansever Ağaca, kalp kaynaklı ölümlerin önlenmesinde düzenli egzersizin büyük önemi olduğunu söyledi. Bilinçsiz yapılan spor ve ağır egzersizlerin kalp krizi ve ani ölüm riskini artırdığını anlatan Uzm. Dr. Ağaca, egzersiz sırasında veya egzersiz sonrası 1 saat içinde meydana gelen ölümlerin yüzde 70'inin koroner damarların aterosklerozuna (damar sertliği) bağlı olduğunu kaydetti. Ağaca, damar sertliğine bağlı ölümlerin yüzde 30'unda daha öncesinde hiçbir belirti görülmediğini, yani spor yapan kişinin tamamen sağlıklı olduğunu ve şikayeti olmadığını dile getirdi.

Spor ve egzersizin birbirinden farklı kavramlar olduğuna dikkat çeken Ağaca, sporun içinde yenme, yenilme ve rekabet kavramları olduğunu kaydetti. Bu durumun spor yapan kişinin kalbine aşırı yüklenmesine neden olduğunu, bunun da ani ölümler ve kalp krizini tetikleyebileceğini belirten Uzm. Dr. Ağaca, bilinen kalp hastalığı olanların vücuttaki büyük kas grupları çalıştırılarak yapılan izotonik egzersizleri tercih etmesi gerektiğini kaydetti. Bu kişilerin yürüyüş, yüzme, bisiklete binme gibi aktiviteler yapabileceklerine işaret eden Uzm. Dr. Ağaca, yapılacak egzersizin düzeyinin hastalığın seviyesi ve kişinin efor kapasitesine göre hastanın hekimi tarafından belirlendiğini söyledi.

"HER GÜN YARIM SAAT EGZERSİZ YAPIN"

Ağaca, ileri evre kalp hastalığı olmayanlar için genel olarak Dünya Sağlık Örgütü tarafından haftada en az 4 gün, günde en az yarım saat süre ile düzenli egzersiz önerildiğini ifade ederek, ?Bu şekilde yapılan egzersizin kalp hastalarında ölüm oranlarında yüzde 35 ve hastaneye yatışlarda yüzde 28 azalma sağladığı gösterilmiştir. Egzersiz temel olarak kalp hastalarında dört mekanizma ile ölüm riskini azaltmakta. Her türlü egzersiz kalp hastaları için uygun değil. Tenis, basketbol ve futbol maçları ani ölümlere yol açabiliyor. Aşırı heyecan içeren ve fazla güç gerektiren paraşütle atlama, dalma, tırmanma gibi sporlar da kalp hastası için uygun değildir" diye konuştu.

?TEDBİRSİZ SPOR YAPMAYIN?

Spor yapmanın sağlık için çok önemli olduğuna dikkat çeken Ağaca, özellikle çocukluk ve gençlik çağlarında başlanan zorlayıcı sporları yapan sporcularda kalp hastalıklarına bağlı ani ölüm riskinin, sporcu olmayanlara göre 2-3 kat daha yüksek olduğunu söyledi. Bu sebeple spora başlamadan önce kalbin spora uygun olup olmadığının doktor muayenesi ile değerlendirilmesinin şart olduğunu anlatan Dr. Ağaca, "Beden muayeneleri ayrıntılı yapılmalı, mutlaka tansiyon ölçülmeli, üfürüm açısından kalp dinlenmelidir. Tüm sporcu adaylarının EKG'leri çekilmeli ve değerlendirilmelidir. Yüksek riskli bireylerin zorlu egzersize başlamadan önce kardiyak muayene ve maksimum efor testinden geçmeleri önerilmektedir. Bu tanım; 40 yaş üstü sağlıklı erkekler, 50 yaş üstü sağlıklı bayanlar ve birden fazla kardiyovasküler risk faktörü (aile öyküsü, yüksek tansiyon, kolesterol yüksekliği, şeker hastalığı, sigara kullanımı, aşırı kilo gibi) olan herhangi bir yaştaki tüm bireyleri kapsamaktadır" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber