Meslek personelinin Rekabet Kuruluna üye olma zorunluluğu kalktı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Temmuz 2005 00:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM'deki yasa değiştirme trafiği son sürat işliyor. Bugünkü gündem "Rekabet Kurulu"ydu. Meclis, Rekabet Kurulu üye sayısını azaltma yoluna gitti.

TBMM Genel Kurulu'nda, Rekabetin Korunması Hakkında Kanunun Bazı Maddelerinin Değiştirilmesine Dair Kanun Teklifi kabul edildi.

Yasayla Rekabet Kurulu'nun üye sayısı 11'den 7'ye düşürüldü. Üniversitelerarası Kurul, Rekabet Kurulu'nda temsil edilmeyecek. Yasanın "muafiyeti" düzenleyen maddesinde yapılan değişiklikle gerekli şartların tamamının varlığı durumunda teşebbüslerarası anlaşma, uyumlu eylem ve teşebbüs birliklerinin kararları, ilgililer talep etmese dahi yasaklamalardan muaf tutulabilecek.

Para cezalarını düzenleyen maddede yapılan değişiklikle kurula istediği bilgileri vermeyenlere de 100 milyon lira ceza verilmesi hükme bağlandı. Ayrıca, "Birleşme veya devralmanın ya da yasa kapsamına giren anlaşma, uyumlu eylem ve kararların süresi içinde bildirilmemesi"ne para cezası verilmesini öngören hüküm, madde metninden çıkarıldı. İzne bağlı birleşme veya devralma işlemlerini kurulun onayı olmadan gerçekleştirenlere 50 milyon lira para cezası verilecek.

Kabul edilen yasayla Rekabet Kurulu'nun üye sayısı 11'den 7'ye düşürüldü. Yeni yapılanmada Bakanlar Kurulu'nun 4 olan üye sayısı 2'ye, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın 2 olan üye sayısı 1'e indirildi. Üniversitelerarası Kurul, Rekabet Kurulu'nda temsil edilmeyecek.

Rekabet Kurulu tarafından gösterilecek adayların en az yarısının Rekabet Kurumu'nun uzmanlık sıfatını kazanmış meslek personeli arasından seçilmesi zorunluluğunu düzenleyen fıkra da madde metninden çıkarıldı. Yasadaki karar alabilmek için gerekli çoğunluk sayıları, yeni üye sayısına göre değiştirildi.

Yasayla kurul üye sayısı 11'den 7'ye düşünceye kadar boşalan üyelikler için seçim veya atama yapılmaması hükme bağlandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber