'Ses kayıtlarına yayın yasağı şeffaf toplum kriterine uymaz'

Avrasya Hukuk Ve Demokrasi Derneği Avrupa Müktesebatı Komisyonu Başkanı Akif Canpolat, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesi beklenen üçüncü yargı paketindeki ?internete düşen ses kayıtlarının yayınlanmasının yasaklanması' ile maddenin şeffaf toplum kriterlerine uymadığını söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Haziran 2012 14:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Avukat Akif Canpolat, yaptığı açıklamada, TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edilerek genel kurula gönderilen 3'üncü yargı paketindeki ?internete düşen ses kayıtlarının yayınlanmasının yasaklanmasına' ilişkin maddeye tepki gösterdi. Düzenlemeyle konulan yasağın açık toplum anlayışına uymadığının altını çizen Canpolat, ses kayıtlarını yaparak özel hayatın gizliliğini ihlal edenlerin bulunmasının hukuk devletinin gereği olduğunu ifade etti.

Yasağın ?fail bulunamaması üzerine kolaycı çözüm üretmek' anlamına geldiğini vurgulayan Canpolat, şöyle devam etti: ?Bu suçlarda fail bulunmayınca kolaycı çözümlerin üretilmesi, haber alma hakkının kaldırılması özgürlüklerin feda edilmesi anlamı taşımaktadır. Getirilmek istenen yasak kapalı toplumlarda makul görülebilecek bir yasaktır. Haber alma özgürlüğünün uluslararası yasalarda anayasada ve yasalar da teminat altına alındığı bu hakkın özünün başka hakları korumak adına kısıtlanmasının kaldırılmasının bilgi teknoloji çağında şeffaf hukuk devletinde, kabul edilemez bir durum olduğunu düşünmekteyiz.?

Asıl dinlemeyi yapanların bulunarak cezalandırılması gerektiğine dikkat çeken Canpolat, ?Alenileşmiş fakat nasıl alındığı bilinmeyen ses kayıtlarının yayınlanması durumunda cezalandırılması gerekenler dinlemeyi yapanlar olmalıdır. Gazetecilerin bu kayıtları yayınlaması gazetecilerin mesleğini yapma ve vatandaşların haber alma özgürlüğünü sınırlamaktadır. Ses kayıtlarının yayınlanması yasağının fiilen uygulanması mümkün olmayacaktır. Bu kayıtları alanların yargılanmaları sırasında yargılamayı haber yapan gazeteciler için bile ceza alma ihtimali ortaya çıkacaktır. Bu durumda haber yapma ve alma özgürlüğü tümden kısıtlanacaktır. Hatta yargılamanın aleniliği ilkesi de zedelenecektir.? dedi.

Son 10 yılda hukuk devleti anlayışı çerçevesinde olumlu adımlar atıldığına vurgu yapan Canpolat, ?Hukuk devleti adına son 10 yıldır sürekli ileri gidilmekte, olumlu gelişmeler yaşanmaktayken, ses kayıtları ve benzeri düşünülen değişiklikler, atılan olumlu adımlara gölge düşürmekte ve kafalarda soru işaretleri bırakmaktadır. Avrasya Hukuk ve Demokrasi Derneği olarak, şeffaf toplum kriterlerinde ödün vermeden uluslar arası standartlarda bir demokrasi yolunda ilerlememiz gerektiğini düşünmekteyiz.? şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber