Manisa'nın güneş enerjisiyle çalışan aracı 'Tarzan' Avrupa dördüncüsü oldu

Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Alternatif Enerji Kulübü üyelerinin yaptıkları "Tarzan" isimli güneş enerjisi ile çalışan araç, Hollanda'da yapılan Shell Eco Marathon adlı yarışmada Solar Prototip kategorisinde dördüncü olmayı başardı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Haziran 2012 15:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hollanda'nın Rotterdam şehrinde 17-19 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen Shell Eco Marathon yarışlarına kendilerinin ürettiği "Tarzan" adını verdikleri araçla katılan CBÜ Mühendislik Fakültesi öğrencilerinden oluşan "Ecomagnesia Takımı", yarışmada elde ettikleri dördüncülük derecesini Manisalılarla paylaştı. Cumhuriyet Meydanı önünde Tarzan'ı tanıtan öğrenciler, gösteri sürüşü yaptı. Daha önce Türkiye şampiyonluğu yaşayan, CBÜ Mühendislik Fakültesi öğrencileri, katıldıkları ilk yurtdışı yarışından da aldıkları dördüncülükle başarılarına bir yenisini daha ekledi.

Tanıtıma Vali Halil İbrahim Daşöz ile aracın yapım aşamasında 15 bin TL destekte bulunan İl Genel Meclisi Başkanı Hayrullah Solmaz da katıldı. Takımın kaptan Makine Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi Nurettin Sütçüoğlu da, Tarzan adlı araç hakkında bilgi verdi.

Yarışmaya sene başından bu yana yoğun bir çalışmayla hazırlandıklarını ve karşılığını aldıklarını belirten Sütçüoğlu, sponsorların verdiği destekle gidebildiklerini vurguladı. Aracın 60 kilogram ağırlığında olduğunu kaydeden Sütçüoğlu, şöyle konuştu: "Aracımız, 30 kilometre hızla gidebiliyor. 2007 yılından beri güneş enerjili araç yapıyoruz, bu dördüncü. 2008 yılında yaptığımız ikinci aracımızla Türkiye birinciliğimiz bulunuyor. Şu an aracımız, sadece yurt dışındaki yarışmalara katılmak üzere yapıldı. Ayrıca, her sene TÜBİTAK tarafından düzenlenen yarışmalara katılıyoruz. Bu aracımız, pil olmasa bile hiç durmadan 30 kilometre gidebiliyor."

Vali Halil İbrahim Daşöz, elde ettikleri başarıdan dolayı öğrencileri tebrik ederek şunları söyledi: "Hem yaptıkları yenilik hem de Manisa'nın adını duyurmaları açısından önemli bir başarı elde ettiler. Elde ettikleri başarı, umut ve cesaretlerinin artmasını sağlayacak, ilerleyen dönemde daha başarılı çalışmalara imza atacaklardır."

İGM Başkanı Hayrullah Solmaz, verdikleri desteğin ardından elde edilen başarıdan dolayı çok mutlu olduklarını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: "Öğrencilerimiz, aldıkları eğitimle tasarladıkları Tarzan adlı araçla Avrupa'da adımızı başarıyla temsil etti, kendilerine teşekkür ediyoruz."

Konuşmaların ardından Tarzan adlı aracı yarışlarda kullanan Gıda Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi Nurcan Elif Güreşçi, meydanda gösteri amacıyla tur attı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber