Personeli Telekom'un yeni sahibi seçecek.

Haber Giriş : 04 Temmuz 2005 10:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Telekom'da kamu payı yüzde 50'nin altına düşünce personelin 25 bini 180 gün ücretsiz izinli sayılacak. Personeli Telekom'un yeni sahibi seçecek.

Türk Telekom'un yüzde 55 hissesinin devri sonrasında memur ve sözleşmeli statüde çalışan yaklaşık 20 bin kişinin kaderini, Telekom'un yeni 'patronu'nun yapacağı değerlendirme belirleyecek. Hükümet, özelleştirme uygulamalarında yargı dahil karşılaştığı sorunları aşmak ve satış süreçlerini hızlandırmak amacıyla Özelleştirme Yasası'nda köklü değişikler yaptı. 4046 Sayılı "Özelleştirme Uygulamalarının Düzenlenmesine ve Bazı Kanun ve Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" un adı, "Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun" olarak değiştirildi. Yasada, yüzde 55'i için Oger Telecom'un 6 milyar 550 milyon dolar teklif verdiği Telekom personelinin özelleştirme sonrasında kaderini belirleyecek ciddi düzenlemelere de gidildi.

Buna göre, Telekom'un devri sonrasında kamunun payının yüzde 50'nin altına düşmesi halinde memur ve sözleşmeli statüdeki yaklaşık 25 bin kişi, 180 gün ücretsiz izinli sayılacak. Telekom'un yeni sahibi, bu dönemde personeli elemeden geçirecek. Telekom'un yeni 'patronu' tarafından 'nitelikli, verimli ve yararlı' görülen personelden kalmaları istenecek ve iş teklifi yapılacak. Bu dönemde yapılacak değerlendirmede 'yeterli' görülmeyen personel ise 'havuz'a gönderilecek.

Yasada, Türk Telekom'da nakil işlemi tamamlanmış personele yapılan fark tazminatı ve saklı tutulan haklarının ödenmesinde, personelin eski kurumları ile ilişiklerinin kesildiği tarihin esas alınması öngörüldü. Şahsa bağlı haklar, 15 Ağustos 2003'ten itibaren 3 yıl süreyle saklı tutulacak. Yasanın yürürlüğe gireceği tarihe kadar nakle tabi tutulan ve şahsa bağlı haktan yararlanan personelin hakları ise yeni kurumlarında göreve başladıkları tarihten itibaren 3 yıl saklı kalacak. Kapatılması veya tasfiyesi nedeniyle bu kuruluşlarda ücretli olarak çalışanlardan sözleşmeleri tazminata hak kazanacak şekilde sona ermiş olanlara, tazminatları dışında ilave iş kaybı tazminatı ödenecek.

Türk-İş Başkanı Salih Kılıç, Türkiye'de özelleştirmenin çalışan değil işveren merkezli yapıldığını savundu. Kılıç, "Hükümet Dünya Bankası'nda kredi almak için özelleştirilecek KİT'lerden 29 bin kişinin çıkarılacağı sözünü verdi. Özelleştirmede istihdamın sıkı takipçisi olacağız" dedi. Haber-Sen Genel Başkanı Esin Yelekçi ise Telekom'un 25 bin personelinin 6 ay ücretsiz izinli sayılmalarını ve Telekom'un yeni sahibince değerlendirmeye tabi tutulmasını eleştirdi. Yelekçi, çalışanların iradesi dışında, Telekom'un yeni sahibine, "Bu benim işime yarar, bu yaramaz" yönünde tanınan inisiyatifin doğru olmadığını vurgulayarak, "Bu uygulama insani değil. İnsanları, materyal gibi görüyorlar" dedi. Özelleştirme uygulamalarında personel için bir aylık geçiş süresinin Telekom'da 6 aya çıkarılmasını 'çifte standart' olarak nitelendirdi.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber