Toprak Bayramı ve Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: ''Ülkemiz topraklarının en önemli sorunları erozyon, tuzluluk ve çoraklaşma ile tarım arazilerinin yanlış ve amaç dışı kullanımıdır'' -''Dünyada çölleşmeden doğrudan etkilenen 250 milyondan fazla insan, çölleşme tehlikesiyle karşı karşıya olan 110 ülke bulunuyor. Ne yazık ki Türkiye de bu ülkeler arasında''

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Haziran 2012 13:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye topraklarının en önemli sorununun erozyon, tuzluluk ve çoraklaşmayla tarım arazilerinin yanlış ve amaç dışı kullanımı olduğunu belirtti.

Toprak Bayramı ile 17 Haziran Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü dolayısıyla açıklama yapan Bayraktar, nüfus artışına bağlı olarak bütün dünyada toprak ve su kaynakları üzerindeki baskının her yıl daha da yoğunlaştığını ve bu kaynakların aşırı kullanıma maruz kaldığını ifade etti.

Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi (UNCCD) Sekretaryası'nın bu yıl Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü'nün ana temasını ''toprak'' olarak belirlediğini kaydeden Bayraktar, her geçen yıl artarak devam eden arazi bozulmasını önlemek ve toprağı korumak için küresel boyutta önlemler alınması gerektiğinin altını çizdi.

Bayraktar, çölleşmenin küresel boyutta sorun olduğunu belirterek, kuraklık, erozyon, toprak bozulması ve çölleşme sonucu kaybedilen toprağın, ortak geleceğin tehlikeye girmesi anlamına geldiğine dikkati çekti.

-''Tarım alanlarının yüzde 70'i bozuldu''-

Dünyada tarım için kullanılan 5,2 milyar hektar alanın yüzde 70'inin çölleşme nedeniyle bozulduğunu anlatan Bayraktar, şunları kaydetti:

''Çölleşme açlık, yoksulluk ve göç başta olmak üzere ekonomik, toplumsal ve kültürel birçok problemi de beraberinde getirmektedir. Bugün küresel bir sorun haline gelen çölleşme konusunun tüm boyutlarıyla ele alınması, herkesin bu mücadeleye sahip çıkması ve ülkelerin zaman kaybetmeden ortak çözümler bulmaları gerekmektedir.

Ülkemizde tarım alanlarının yüzde 59'unda, meraların yüzde 64'ünde, orman alanlarının yüzde 54'ünde erozyon vardır. Erozyon sonucunda toprağın verimli üst tabakası yok olmakta, faydalı toprak katmanını kaybeden arazilerde çölleşme başlamaktadır. Her yıl erozyonla kaybettiğimiz 500 milyon ton civarında verimli toprakla birlikte büyük miktarlarda bitki, besin maddesi de yitirilmektedir.

Dünyada her yıl 12 milyon hektardan fazla verimli arazi çölleşmeye bağlı olarak kaybedilmektedir. Bu rakam İsviçre'nin üç katı kadar bir alanın yok olması anlamına gelmektedir. Dünyada çölleşmeden doğrudan etkilenen 250 milyondan fazla insan, çölleşme tehlikesiyle karşı karşıya olan ve 1 milyardan fazla insanın yaşadığı 110 ülke bulunuyor. Ne yazık ki Türkiye de bu ülkeler arasında. Geleceğimizin güvence altına alınması için üreticiden tüketiciye toplumun her kesiminin çölleşmeyle mücadele konusuna gereken hassasiyeti göstermesi ve üzerine düşen görevi yapması önem arz etmektedir. 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü'nde Orman ve Su İşleri Bakanlığımız ile imzaladığımız Ağaçlandırma Seferberliği Protokolü çerçevesinde, birliğimiz üyesi 5,5 milyon çiftçimizi ağaçlandırma seferberliğine dahil ediyoruz. Bunun toprak ve su kaynaklarımız üzerinde olumlu etkisinin olacağına inanıyoruz.''

Muhabir: Ali Hakan Der

Yayıncı: Selçuk Aval

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber