TMO, ekmeklik buğdayın tonunu 665 TL'den alacak

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 2012 müdahale alım fiyatının, Anadolu kırmızı sert ekmeklik buğday için ton başına 665 lira olarak belirlendiğini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Haziran 2012 13:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakan Eker, TMO Genel Müdürlüğü'nde düzenlediği basın toplantısında 2012 dönemi TMO müdahale alım fiyatları ile hububat politikalarını açıkladı. Toplantıda, dünya ekmeklik buğday alımlarının 1 Haziran 2012 tarihinde 365 dolar olduğunu belirten Eker, ton başına fiyatların bu gün itibariyle 283 dolara gerilediğini kaydetti. Türkiye'ye bakıldığında cari fiyatların kalite ve bölgesine göre değiştiğini vurgulayan Eker, ortalama Anadolu kırmızı sert ekmeklik buğdayın 637 liradan fiyattan, arpanın ise 540 TL'den şu anda işlem gördüğünü söyledi.

TMO alım politikalarında, devir stoğu, üretim miktarı ve maliyet ile iç ve dış piyasa fiyatları, enflasyon, refah payı, üretimin sürdürülebilirliği ve diğer unsurların dikkate alındığını kaydeden Eker, 2012 yılı alımlarının şöyle seyredeceğini aktardı:

?Geçtiğimiz yıl 605 TL olarak açıkladığımız müdahale alım fiyatı 2012 yılında Anadolu sert kırmızı ekmeklik buğday için ton başına 665 TL olarak belirlenmiştir. Bu fiyat, yüzde 11,5, yüzde 12 oranla protein içeren buğdaylar için belirlenmiştir. Proteini yüzde 13 ve üzeri süne oranı düşük olan kaliteli buğdaylarda ton başına 685 TL'ye kadar çıkabilecektir. Bu fiyatlara ilave olarak ton başına 50 TL pirim ayrıca gübre, mazot ve sertifikalı tohumculuk ve toprak analizi gibi destek ödemelerine de 2012 yılında devam edilecektir. Anadolu kırmızı sert buğday için belirlediğimiz 665 TL müdahale fiyatı, bakanlığımızca verilen ortalama 115 TL ton destekle birlikte 780 TL'ye yükselmektedir. Alım fiyatımız makarnalık buğdayda ise 705 TL olarak belirlenmiştir. Bu fiyata yüzde 12,5 içeren buğdaylar için düzenlenmiş, proteini yüzde 13,5 üzerinde ve üzerinde kaliteli makarnalık buğdaylarda ton başına 726 TL'ye kadar çıkabilecektir. Pirim ve desteklerle birlikte 820 TL'ye kadar çıkacaktır. Arpa ve çavdar için verilen ton başına 40 TL'lik destek, bu yıl 50 TL'ye yükseltilmiştir. Bu ürünlerde fiyat açıklanması gerek görülmemektedir.?

ALIMLAR YARINDAN İTİBAREN BAŞLIYOR

Türkiye'de geçen yıla göre biraz gecikmeli olarak Arpa'da 10 Mayıs'ta Şanlıurfa'da Buğday'da ise 22 Mayıs'ta hasat alınmaya başlatıldığını bildiren Mehdi Eker, hasadın başlangıcından bu güne kadar piyasaların yakından takip edilerek Toprak Mahsülleri Ofisi'nin alımlarını gerçekleştirmeye başladığını kaydetti. Türkiye genelinde Arpa hasadının yüzde 15, buğday da ise yüzde 16'ya ulaştığını açıklayan Eker, bu yıl uygulanacak olan tahıl hasadı politikasını şöyle açıkladı:

?Hasadın ilk gününden itibaren TMO, depolama sağlama ve müdahale alım fiyatları açıklandıktan sonra ürünlerini istediklerini şekilde pazarlamalarını sağlamak amacıyla ürün alımlarına başlamıştır. TMO bu yıl 310 noktada faaliyet gösterecektir. Ürünlerini taahhütname karşısında teslim eden üreticiler yarından itibaren 10 gün içinde ürünlerini geri çekebilecek veya TMO'ya satabileceklerdir. Çiftçi kayıt sistemine bağlı üreticilerden ürettikleri ürünün tamamı satın alınacaktır. Kısıtlama yapılmayacaktır. Ürünler bu yıl da fiziksel ve kimyasal analizlere göre fiyatlandırılacak. Kalitesine göre depolanacaktır. Geçen yıl ?Kaliteli üret, fazla kazan' projesiyle daha fazla sertifikalı ürün üretilmeye başlamıştır. Üretilen ürünlerin kalite ve verimlerinde artış sağlanmıştır. Bu yıl ilk defa uygulamaya konulacak olan randevulu alım sistemi ile sıra beklemeden üreticiler ürünlerini teslim edeceklerdir. Randevular, ürünün satımından 10 gün önce randevu.tmo.org adresi üzerinden veya TMO işyerleri üzerinden alınabilecektir. İsteyenler randevusuz olarak da satabilecektir. Ama isteyen randevusuz olarak da satabilecektir. Alt yapısı uygun olan 16 ticaret borsasında alım yapılamaya devam edecektir. Haftanın 6 günü alım yapılacaktır. TMO bu yıl Polatlı, Ahiboz, Lüleburgaz'daki alımlarını Lisanslı depo üzerinden yapacaktır. Ürünlerini lisanslı depolara bırakan üreticiler ürün senedi ile TMO depolarına emanete bırakan üreticiler ise makbuz senedi ile TMO'dan yüzde 30 avans alabilecektir. Hem üreticiler hem de tüccar ve sanayiciler bu imkanlardan faydalanabileceklerdir. Tüccarlar, üreticiden aldığı ürünü belgelemek kaydı ile 1 Kasım 2012 tarihinden itibaren TMO'ya satabileceklerdir. Ürün bedeli ödemeleri ürünün tesliminden itibaren 30 gün içinde üreticilerin banka hesaplarına aktarılacaktır. Ancak ürünü bankalardan alacak ürün kartı ile alan üreticilere 30 gün yerine 10 gün içinde ödeme yapılacaktır.?

?ÜRETİMİN AZALMASI BEKLENİYOR?

2012 yılında dünya ekim alanlarındaki kayda değer düşüşler olmamasına rağmen 671 milyon ton olacağının tahmin edildiğini ifade eden Bakan Eker, dünya buğday devir stoğunun 212 yılında 191 milyon ton şeklinde gerçekleşeceğini ifade etti. Türkiye'de 2011 yılında 21,8 milyon ton gerçekleşen buğday üretiminin 18,7 milyon tonunun iç tüketimde kullandığını belirten Eker, 2012 yılına Türkiye'nin devir stokunun 3,1 milyon ton olduğunu söyledi. Buğdaydan mamül madde ihracatında Türkiye'nin 1,9 milyar dolar para elde ettiğini vurgulayan Eker, şöyle konuştu:

?Un ihracatında geçen yıl dünya birincisi, makarna ihracatında ise dünyanın ikinci büyük ülkesi olduk. 2012 yılında kış mevsimin soğuk olması sebebiyle don oluşmuş, nisan ayında bazı bölgelerde yetersiz olması sebebiyle bitki gelişimi orta Anadolu da istenildiği gibi olmamıştır. Bu nedenle hububat üretiminde bir miktar gerileme yaşanması beklenmektedir. Bu yıl ki üretimin 19,5 milyon ton olacağı tahmin edilmektedir. Bu miktar Türkiye'nin uzun miktar ihtiyacının üzerindedir. Ülkemizde geçen yıl hasat 4 Mayıs tarihinde başlamıştır. TMO, geçen yıl 318 1 milyon 54 bin ton hububat almış ve hububat ürecimize 550 milyon TL ödeme yapmıştır. 1 milyon 84 bin ton da emanet alım gerçekleştirmiştir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber