Bakan Çağlayan: Yeni teşviği yarın uygulamaya başlıyoruz

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 18 Haziran 2012 16:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Habertürk televizyonunda 'Çıkış Yolu' programında Sami Altınkaya'nın sorularını yanıtladı. Ekonomi Bakanı Çağlayan, yarın 4. teşvik paketini uygulamaya başlayacaklarını belirtti. Çağlayan yeni teşvik sistemine ve cari açığa değindi.

Ekonomi Bakanı Çağlayan, "Bu akşam onaylıyor Başbakan Recep Tayyip Erdoğan. Bakanlar Kurulu kararıyla beraber yarın sabah teşviği uygulamaya başlıyoruz. Başbakanımız yeni teşvikle ilgili kararnameyi imzaladı. Yarın sabah bununla ilgili bir basın toplantısı düzenlenecek. Bir çok yenilikler, iller bazındaki sektörler ve yeni bir takım detayları yarın ilk defa açıklayacağız. Habertürk her zamanki gibi canlı olarak verecektir. Cumhuriyet tarihinin en babayiğit teşvik sistemi bu. Ümit ediyorum 2023 sürecinde Trükiye için teşvik sistemi zaten 10 yıllık bir süreyi kapsıyor. Onayıyla beraber inşallah bu akşam onaylanır ve Resmi gazetede yayınlanırsa yarın sabah basın toplantımızı yapacağız" dedi.

'İTHALAT TÜRK SANAYİSİNİN GENETİĞİNE İŞLEMİŞ'

"Her devrin kendine göre şartları var. Bugün gelmiş olduğumuz Türkiye çok daha farklı konumda. Anadolu sermayesinin gelişmesi büyümesi, Anadolu'da bir yatırımcılık alevi oluşturmak için son derece çalıştık. Bugün gelmiş olduğumuz nokta farklı. Kendi fabrikamı kurarken de sanayici olduğum yıllarda teşvikle ilgili gündeme getirilen çalışmaları yapıcı yönde tenkit etmiş biriydim. Sanayi envanteri diye başladığımız sistemi 2008'de dev bir sistem oluşturduk. Türkiye'nin EMAR'ını çektik. Sanayi evanteri yapma görevi de 30 Ekim 2008'de başbakanın imzasıyla yapıldı. Türkiye'nin ithalatı, cari açık konusunda getirilen eleştiriler. Neden biz açık veriyoruz, Türkiye neden ithalat yapıyor? Bu ithalatı kim niye yapıyor? Buna göre sağlam mekanizma bulup ihracata odaklı bir kurul kurduk. 6 sektörün kılcal damarlarına varıncaya kadar tespit ettik. Bir sanayileşme stratejisi olmadığı için Türkiye'de sanayi sistemi son derece yanlış kurulmuş. İthalat, cari açık diyenler vardı ya onların ezberlerini bozduk. İthalat Türk sanayisinin dokusuna genetiğine işlemiş. Her 100 dolarlık üretim yapması için 43 dolarlık ithalat yapması gerekiyor Türk sanayinin. Türk ihracatçısı yapmış olduğu ithalatın sadece yüzde40'ını kullanıyor."

"Gemicilik sektörü bizim için önemli, biz entegre tesislere sahip değiliz. Biz en fazla demir, çelik, hurda ithalatı yapan ülkesiyiz. Katma değer sıfıra yakın. Sektör öyle bir hale gelmiş ki yüzde 22'si entegre. Biz ürettiğimiz cevheri kromu, demiri ,alüminyumu çok ucuz fiyatlarla dünyaya satıyoruz. Enerji fiyatları dünyada yüksekse yapacak bir şey yok."

'CARİ AÇIĞIN BELİNİ 3-4 YILDA KIRACAĞIZ'

"Yeni teşvik sisteminde çok önemli çalışmalar yaptık. Nerede açık veriyoruz, niye açık veriyoruz? hepsinin hesabını yaptık. 4. teşvik pakeriyle cari açık giderilebilir. Cari açığı önümüzdeki 3 - 4 yılda belini kıracak çalışmalar yapıyoruz. Döviz kazandırıcı hizmetlerimizi ciddi oranda arttırdık."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber