Cezaevleri alev alev

Çocuk koğuşunda çıkan yangında toplam 42 kişi yaralandı. Eş zamanlı olarak Adana, Ceyhan, Gaziantep ve Osmaniye'deki cezaevlerinde mahkûmların çıkardıkları yangınlarda da toplam 47 kişi yaralandı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 19 Haziran 2012 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
ŞANLIURFA, ADANA, GAZİANTEP DHA

Şanlıurfa Cezaevi'nde cumartesi gecesi yaşanan kavganın ardından çıkan yangında 13 kişinin hayatını kaybetmesinin yankıları sürerken, aynı cezaevinin çocuk koğuşunda dün bir yangın daha yaşandı. Aynı saatlerde Adana'da iki, Osmaniye ve Gaziantep'te de birer cezaevinde de yangın çıktı. Dört şehirdeki cezaevi yangınlarının bilançosu yine ağırdı çoğu mahkum 89 yaralı.

Üç gün önce 13 tutuklu ve hükümlünün yanarak öldüğü Şanlıurfa E Tipi Kapalı ve Açık Cezaevi'nde sabah saatlerinden itibaren tutuklu ve hükümlü yakınlarının görüşmek için içeri girmek için beklerken, saat 18.00 sıralarında koğuşların bulunduğu bölümden dumanlar yükseldi. Ardından cezaevine çok sayıda itfaiye, ambulans ve polis ekibi sevk edildi. İçeride bulunan askerler de gaz maskeleri takarak yangının çıktığı koğuşlara ilerledi.

Yakınlar toplandı

Olayın duyulmasının ardından yüzlerce tutuklu yakını cezaevi çevresinde toplanırken, Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, 20'nci Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Veli Tarakçı, İl Emniyet Müdürü Mehmet Likoğlu ile İl Jandarma Komutanı Albay Emin Dursun cezaevine gelerek inceleme başlattı.

Yangına müdahale edilirken, dışarıda toplanan çoğunluğu tutuklu ve hükümlü yakını kalabalık polislere taş atmaya başladı. Bunun üzerine polis biber gazı, cop ve basınçlı su ile müdahalede bulundu. Yangın sonrası dumandan etkilenen koğuşlarda bulunan tutuklu ve hükümlüler polis ve jandarma ekipleri tarafından cezaevinin bahçesine çıkarıldı. Buradaki tutuklu ve hükümlülerin kaçma ihtimali göz önünde bulundurularak, etrafları güvenlik güçlerince çembere alındı. Yangın yaklaşık 3 sonra kontrol altına alınabilirken Vali Güvenç, dumandan etkilenen polis, asker, infaz koruma memuru, mahkum ve tutuklu sayısının 42 olduğunu açıkladı.

4 cezaevinde daha yangın

Aynı saatlerde Adana, Ceyhan, Osmaniye ve Gaziantep'teki kapalı cezaevlerinde de yangın çıktığı haberleri geldi. Adana Kürkçüler E Tipi Kapalı Cezaevi'nde B-19 Koğuşu'nda başlayan yangında dumandan etkilenen 12 çocuk ve Gaziantep H Tipi Cezaevi'nde siyasi mahkum ve tutukluların kaldığı 3'üncü koğuşta çıkan yangında yaralanan 12 kişiden 6'sı ambulanslarla hastaneye taşındı.

Gaziantep'deki yangını, Şanlıurfa'daki isyana destek için bir mahkumun yatağı yakarak başlattığı anlaşıldı. Yangın hemen müdahale edilerek söndürüldü. Osmaniye T Tipi Cezaevi'nde saat 21.30 sıralarında adli tutukluların kaldığı koğuşta kalan tutuklu ve hükümlüler, yatak ve battaniyelere ateşe verdi. Dumanların yükselmesi üzerine cezaevi görevlileri itfaiyeye ihbarda bulundu. Olay yerine çok sayıda itfaiye ekibi, ambulans ile çevik kuvvet ve özel harekat polisleri sevk edildi. İtfaiyenin müdahalesiyle yangın kısa sürede söndürüldü. Dumandan zehirlenen biri infaz koruma memuru, diğerleri tutuklu ve hükümlü 23 kişi, ambulanslarla Osmaniye'deki çeşitli hastanelere kaldırıldı.

Canlar gitti klima geldi

Şanlıurfa E Tipi Kapalı ve Açık Cezaevi'nde, vantilatör kavgası nedeniyye yaşanan kavganın ardından çıkan yangında 13 kişinin can vermesinin ardından dün cezaevine bir kamyonet ile buzdolabı ve klima getildi.

Bu arada facianın ardından görevden alındığı ileri sürülen Cezaevi Müdürü Akif Bakkal'ın, daha önceki başvurusu doğırultusunda Samsun'a atandığı açıklandı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik de, ?Urfa Cezaevi Müdürü görevden alındığı iddiaları doğru değil. Yaz kararnamesinde tayini çıkmış, bu tayin yerine getiriliyor? dedi.

Cezaevinde adli ve idari soruşturma sürerken ölenlerden sadece üçünün hükümlü olduğu diğerlerinin ise tutuklu olduğu ortaya çıktı. Faciaya kurban gidenler arasında üç hafta önce cezaevine giren tutuklu ve hükümlü de bulunuyor. Facianın ardından cezaevi önündeki barikatlar kaldırılarak trafik akışına izin verildi. Cezaevi çevresinde, güvenlik önlemleri azaltıldı. Tutuklu ve hükümlü olan yakınlarını görmek isteyenlerin sayısı da azalırken, Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Yalçın soruşturma kapsamında, yangın sırasında içeride bulunan görevliler ve yaralı kurtulan tutuklu ve hükümlülerle görüşmeye başladı. Gaziantep Adli Tıp Kurumu Morgu'nda otopsileri yapılan tutuklu ve hükümlülerin yangın nedeniyle tanınamayacak hale gelmesi nedeniyle Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı cesetlerin kimlik tespiti için DNA testi yapılmasını kararlaştırdı. Ancak ailelerin isteği üzerine cenazeler imza karşılığı teslim edildi.

Siyasi tutuklulardan tepki

Cezaevinin arka kısmındaki koğuşlarda kalan siyasi tutukluların koğuş kapılarına vurup, ıslık çaldıkları ve zaman zaman slogan attıkları duyuldu.

Şanlıurfa DHA

En küçüğü 18, en büyüğü 34 yaşında

Yangında yaşamını yitirenlerin en küçüğünün 18, en büyüğünün 34 yaşında olduğu, hayatta kalan 5 kişinin tutuklu olarak cezaevinde bulunduğu belirlendi. C-15 koğuşunda çıkan yangında ölenlerin bilgileri şöyle:

Fuat Yıldız (30)- Hırsızlıktan hükümlü.

Sinan Özalp (22)- Gasptan hükümlü

Suphi Köksal (30)- Hırsızlıktan hükümlü.

Yunus Eşkili (27)- Yağmadan tutuklu.

Mehmet Emin Gerçek (24)- Nitelikli yağmadan tutuklu.

Hüseyin Kıskanç (19)- Hırsızlıktan tutuklu.

Mehmet Satış (18)-Hırsızlıktan tutuklu.

Şükrü Üldez (21)- Hırsızlıktan tutuklu.

İbrahim Halil Kaya (27)-Yağmatan tutuklu.

Mustafa Kemal Kılıç (22)- Hırsızlıktan tutuklu.

Taner Şimşek (19)-Hırsızlıktan tutuklu.

İmam Bakır Tek (21)-Hırsızlıktan tutuklu.

Mehmet Arslantay (34)- Hırsızlıktan tutuklu.

YARALI KURTULANLAR

Vedat Taştan (23)- Dolandırıcılıktan tutuklu.

Yusuf Aydemir (30)- Dolandırıcılıktan tutuklu.

Abit Aytekin (57)- Dolandırıcılıktan tutuklu.

Mustafa Demir (39)- Dolandırıcılıktan ctutuklu.

Cevat Yılmaz (31)- Hırsızlıktan tutuklu.

CHP'li heyetten yeni inceleme

Olaydan sonra CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu'nun inceleme yaptığı Şanlıurfa Cezaevi'ne dün CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker ile Muğla Milletvekili Nurettin Demir inceleme yaptı. Demir çıkışta içeride yaşanan koşulların insani olmadığını söyledi. Demir, ?Şanlıurfa Cezaevi'nde yaşanan olay Adalet Bakanı'nın ihmali sonucu oluşmuştur. Suriye'den gelenler için binlerce kişilik çadır kentler kuran ülkemizde 6 kişilik olması gereken koğuşlarda 18-20 kişi kalmaktadır. İnsani olmayan koşullar bu sonuçlara yol açmıştır? dedi.

Tanrıkulu: İkinci Uludere

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Şanlıurfa Cezaevi'nde 13 kişinin ölümüyle ilgili olarak TBMM'de bir basın toplantısı düzenledi. Tanrıkulu ?Bana göre Urfa'da meydan gelen olay bu hükümetin ikinci Uludere vakasıdır. Bu tablo tek başına demokrasilerde bir bakan için istifa nedenidir? dedi.

Şeker: Her kavga çıkar

Şanlıurfa E Tipi Cezaevi'ni ziyaret eden CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker de ?276 kişi kapasiteli cezaevinde kalan tutuklu ve hükümlü sayısı bin 45 kişi. Hapishane ortamında, sıcakta, bu kadar çok insanı bu şekilde yaşamaya zorlarsanız yatak kavgası da çıkar, vantilatör kavgası da? dedi.

Cezaevi faciasına TBMM el attı

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesindeki Cezaevleri Alt Komisyonu, 13 kişinin öldüğü cezaevinde inceleme yapmak üzere Şanlıurfa'ya gidiyor. Komisyon, bugün sırasıyla Şanlıurfa Cezaevi'ni ziyaret edecek, Vali, Emniyet Müdürü, Cumhuriyet Başsavcısı, Cezaevi Müdürü ile görüşecek; olaydan sağ kurtulan tutuklu ve hükümlüler, olaya müdahale eden güvenlik güçleri ve infaz koruma memurlarını dinleyecek.

ANKARA AA

Baro Başkanı Güven: Şüpheyle bakıyorum

Şanlıurfa Baro Başkanı Avukat İrfan Güven, E Tipi Kapalı Cezaevi'nde yaşanan olayla ilgili çeşitli incelemede bulunduktan sonra izlenimlerini anlattı. Güven ?Soruşturmanın derinleştirilmesi lazım. Müdahaleyle ilgili, gecikmeyle ilgili herhangi bir şey var mı yok mu? Aklımıza gelmeyecek uç örnekler de olabilir, şüpheyle bakıyorum? dedi.

ŞANLIURFA AA

Çelik: Yazılanların çoğu doğru değil

NTV'nin canlı yayınında soruları yanıtlayan AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, şu değerlendirmeyi yaptı: ?Cezaevlerinin dolu olması tüm Türkiye'deki bir olay. Bununla ilgili çabalar harcadık. 207 cezaevi insani koşullarda olmadığı için kapatıldı. Cezaevinin olmadığı hiçbir ülke yok; koşulların insani koşullara getirilmesi için çalışılıyor. 196 yeni cezaevi yapılacak. Şanlıurfa'da inceleme yapılıyor. İnceleme çok uzun sürmez. O yangınnı kim çıkardı belirlenecek. Gazetelerde yazılanların önemli bölümü doğru değil.?

HABER MERKEZİ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber