Ölülere maaş dönemine son

Haber Giriş : 06 Temmuz 2005 06:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi (MERNİS) kayıtları ile Emekli Sandığı ve Bağ- Kur'un kayıtlarının karşılaştırmalı taranması sonucu Türkiye'de 13 bin ölüye maaş verildiği ortaya çıktı. Rakamın ortaya çıkması ile birlikte ölmüş yakınları adına maaş almayı sürdüren kişiler hakkında dava açıldı. Emekli Sandığı ve Bağ-Kur ayrıca şimdiye kadar yapılan ödemeleri de faiziyle birlikte geri istiyor. 2005 yılı ilk altı aylık rakamlarına göre Türkiye'de Emekli Sandığı'ndan bir milyon 100 bin, Bağ-Kur'dan 950 bin civarında kişi yaşlılık aylığı alıyor.

Haksızlığa sıkı takip
Emekli Sandığı ve Bağkur'un tespitlerine göre şu ana kadar toplam 33 bin kişi hakkında soruşturma açıldı. Bu kişilerin sahte evrakla emekli oldukları ve maaş almaya başladıkları bir kısmının da emeklilik başvurusunda bulunduğu tespit edildi. Emekli Sandığı ve Bağ-Kur ayrıca kurum içinden bu kişilere yardım eden personel hakkında da soruşturma açtı. Öte yandan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın başı sahte müfettişlerle belaya girdi. ?İş müfettişiyiz' diyerek kitap, dergi gibi yayınların satışını yapan veya abonelik kaydı yapan, çeşitli isim ve ünvanlar altında bağış toplayan bir çete olduğu ortaya çıktı. Çalışma Bakanlığı, sahte müfettişlerle ilgili bir genelge yayınlayarak tüm il müdürlüklerinden sahte müfettişlerin yakalanması için çalışma yapmalarını istedi. İşveren ve işveren vekillerine de uyarılarda bulunan Çalışma Bakanlığı, kimlik belgesini göstermeyen ve iş yerine geliş amacını açıklamayan kişilerin teftiş yapmasına izin vermemelerini istedi.

Ölen akrabasının maaşını 8 ay çekmiş
Kastamonu'nun Tosya İlçesi'nde bir kişi, ölen yakınının 8 ay boyunca maaşını çektiği iddiasıyla gözaltına alındı. İstanbul'da yaşayan Hacer C. (42), Tosya İlçesi'nde 8 ay önce ölen Bağ- Kur'dan emekli 75 yaşındaki dedesi Nuri Bezgin'e ait maaş kartıyla para çekildiğini öğrendi. Tosya'ya gelen Hacer C, 57 yaşındaki S.Ş'nin, Kasım 2004'te vefat eden akrabası Nuri Gezgin'e ait banka kartıyla emekli maaşını çektiği iddiasıyla Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Bu iddia üzerine polis ekipleri, mahkeme kararıyla S.Ş'nin evinde ve arabasında arama yaptı. Yapılan araştırmalar sonucu bulunan Nuri Gezgin'e ait ATM kartından 8 ayda 3 bin 677 YTL çekildiği belirlendi. S.Ş, sorgulanmasının ardından, savcılıkça tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber