Bakanlık çiftçilere tarımsal danışmanlık hizmeti verecek

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Haziran 2012 11:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ve çiftçilerin bilgi, teknik ve yöntemler konusundaki ihtiyaçlarının zamanında ve yeterli düzeyde karşılanmasını sağlamak amacıyla hazırlanan Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmelik yürürlüğe girdi. Türkiye'nin 'Ulusal Yayım Politikasının' ana hatları ile çizildiği yönetmelik danışmanlık sisteminin hukuki altyapısını oluştururken, 'yayım/danışmanlık hizmetleri' de ilk defa yasal olarak tanımlandı. Yönetmelikle tarımsal danışmanlık hizmetleri düzenlenirken, denetlenmesi ve desteklenmesi yolu da açıldı. Desteklemeden yararlanmak isteyen kişi ve kuruluşlar 11 Temmuz mesai bitimine kadar il, ilçe müdürlüklerine müracaat etmeleri gerekiyor.

Tarım Kanunu, 2012 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı, Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmelik çerçevesinde Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerine Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğ (2012/41) 12 Haziran 2012 tarih ve 28321 sayılı Resmi Gazetede yayımlandı. Söz konusu Tebliğ ile çiftçilere tarımsal danışmanlık hizmeti sunan tarımsal danışmanlık şirketleri, serbest tarım danışmanları, üretici örgütleri, ziraat odaları ve tarımsal danışmanlık dernek/vakıflara tebliğ kapsamında belirtilen kriterlere sahip tarımsal işletmeler için 600 TL destekleme ödemesi yapılacak. Bu desteklemeden yararlanmak isteyen kişi ve kuruluşların 11 Temmuz mesai bitimine kadar Tebliğde belirtilen belgeler ile il/ilçe müdürlüklerine müracaat etmeleri gerekiyor.

Tarımsal yayım ve danışmanlık hizmetlerinin yasal bir çerçeve dahilinde yürütülmesi ve desteklenmesi; tarladan sofraya gıda güvenliği ve güvencesinin sağlanmasına, danışmanlık hizmetlerinin konu uzmanı kişi ve kuruluşlar tarafından yürütülmesine, üretim ve bilgilendirmenin her safhasının kayıt altına alınmasına, istihdamın arttırılmasına ve ürün çeşitliliği ve kalitenin arttırılmasına katkı sağlayacak. Çiftçiler ve tarımsal danışmanlık hizmeti sunan kişi ve kuruluşlar bu konuda detaylı bilgiye bakanlık il/ilçe müdürlüklerinden ulaşabilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber