Üniversite, yıllıktaki başörtüsüne bile tahammül edemiyor

Haber Giriş : 06 Temmuz 2005 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Muğla Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu'nda öğrencilerin hazırladığı yıllık, başörtülü bir öğrenci fotoğrafının yer alması gerekçe gösterilerek toplatıldı.

Üniversite yönetimi, okul dışı sosyal bir aktivite olan yıllığın hazırlanmasına katkı sağlayan ve fotoğrafı bulunan 60 öğrenci hakkında da disiplin soruşturması açtı. Son sınıf öğrencilerinin hazırladığı yıllığın araştırılması için Doç. Dr. Nazan Tuğay'ın başkanlığında bir komisyon oluşturuldu. Komisyonca yıllığa her ne şekilde olursa olsun katkı sağlayan öğrencilere, aralarında Tuğay'ın da bulunduğu üç öğretim üyesinin imzaladığı tebligat gönderildi. Süleyman Demirel Üniversitesi'nden Doç. Dr. Faruk Turhan, uygulamanın hukuka aykırı olduğunu ifade etti. Turhan ?Yıllıklar özel çalışmalardır. Toplatılması özel hayata müdahaledir.? dedi.

Tebligatta; ?2005 andacında türbanlı fotoğrafın basılmasına müsaade ederek kayıtsız kalmak ve dağıtımında kayıtsız kalarak öğrencilik sıfatının gerektirdiği itibar ve güven duygusuna göre davranmamak iddiasıyla hakkınızda açılan disiplin soruşturmasında ilgi yazı ile soruşturma komisyonu olarak görevlendirildik. Bu konudaki yazılı savunmanızı, bu yazının tebliğinden itibaren en az üç gün içerisinde iadeli taahhütlü olarak komisyonumuza göndermenizi, aksi takdirde savunma yapmaktan vazgeçmiş sayılarak dosyadaki bilgi ve belgelere göre hakkınızda gerekli kararın verileceğini bilgilerinize rica ederiz.? denildi.

Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Faruk Turhan, öğrenciler tarafından hazırlanan ve ?özel' olan yıllıkların üniversite yönetimi tarafından toplatılmasının hukuken mümkün olmadığını söylüyor. Disiplin suçunun her ne olursa olsun ?toplatılmayı' gerekli kılmadığını anlatan Turhan, ?Yıllıklar, özel çalışmalardır. Üniversite yönetiminin haklı gerekçelere dayanmadan yıllıkları toplatması, özel hayata müdahaledir. Bir kitabın, yıllığın vs. benzer bir şeyin toplatılması için öncelikle ceza hukukuna göre suç teşkil etmesi gerekir. Bu da yetmez, suçun kesinlik kazanması ve hakimin ?toplatma' kararı almış olması şarttır. Öğrencilere tebligatta yer alan ?öğrencilik sıfatının gerektirdiği itibar ve güven duygusuna göre davranmamak' iddiası muğlaktır. Kanunsuz suç ve ceza olmaz. Böyle muğlak ifadelere dayanarak bırakınız yıllıkları toplatıp disiplin cezası vermeyi, savunma bile isteyemezsiniz.? diyor.

Doç. Dr. Turhan, yıllıklara başörtülü fotoğraf konmasını yasaklayan herhangi bir kanunun da olmadığını söylüyor. Turhan, ?Esasında, üniversite bünyesindeki resmi evraklarda bile başörtüsü kullanımına engel bir kanun yoktur. Hal böyleyken bir üniversitenin okulla hiçbir ilgisi bulunmayan yıllıklarda başörtülü foto kullanmalarına müdahale etmesi mümkün değildir.? şeklinde konuşuyor. Doç. Dr. Faruk Turhan, yıllıklara hukuka aykırı biçimde el konulması halinde, mağdurların kurum hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunarak tazminat davası bile açabileceklerini belirtiyor.

Avukat Ömer Çetin, tebligat gönderilen öğrencilerden birine savunma hazırladığını söylüyor. Öğrencinin isminin yayınlanmamasını istediğini belirten Çetin, gelen tebligattaki muğlak ifadelere dikkat çekerek, uygulamayı hukuksuzluğun zirvesi olarak nitelendiriyor. Özel bilgiler içeren yıllıkların toplatılmasının yanlış olduğunu aktaran Çetin, yıllıkta ismi ve fotoğrafı bulunan herkese tebligat gönderilerek savunmasının istenmesinin de hukuktaki bireysellik ilkesine aykırı olduğunu anlatıyor. Adının yayınlanmasını istemeyen başörtülü öğrenci de yaşadıklarının son derece üzücü olduğunu söylüyor. Mezuniyet sevinci yaşamak yerine, gönderilen tebligatla yıkıldığını ifade eden öğrenci, ?Benim yüzümden arkadaşlarımın da yıllıklarına el konuldu.? diye konuşuyor. Yıllıkta ismi bulunan öğrencilerden N.B. de yıllıkların, üniversite yönetimi tarafından ?mühürlenecek' denilerek toplatıldığını belirterek birkaç gün sonra tebligatların geldiğini söylüyor. Konu ile ilgili görüşlerini almak için birçok kez arayarak not bıraktığımız Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şener Oktik ve görevli komisyonun başkanı Doç. Dr. Nazan Tuğay'a ulaşılamadı.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber