Bilgi Edinme Kurulundan 'bilgi vermeyen' üniversiteye uyarı

Haber Giriş : 06 Temmuz 2005 08:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğretim görevlisi sınavını kazanmasına rağmen Mersin Üniversitesi'ne alınmayan Tunay Alkan, sınav sonucunun kendisine bildirilmesi talebine de cevap verilmeyince Başbakanlık Bilgi Edinme Kurulu'na başvurdu. Kurul da üniversiteyi bu konuda uyardı.

Mersin Üniversitesi tarafından açılan öğretim görevlisi sınavını kazanmasına rağmen üniversiteye alınmayan Tunay Alkan, mücadeleyi bırakmıyor. Alkan, 12 Aralık 2001'de yapılan öğretim görevlisi sınavının sonucunun Bilgi Edinme Yasası kapsamında kendisine bildirilmesi için 17 Mart 2005'te Mersin Üniversitesi'ne yazılı olarak başvurdu. Üniversite, yönetmenliğin 36. maddesi gereğince başvuruya cevap verilemeyeceğini ileri sürerek sınav sonucunu Tunay Alkan'a bildirmedi. Alkan, 22 Nisan 2005'te Başbakanlık Bilgi Edinme Kurulu'na başvuruda bulunarak Mersin Üniversitesi tarafından sınav sonuçlarının kendisine bildirilmesini istedi. Başvuruyu değerlendiren Başbakanlık Bilgi Edinme Kurulu, Mersin Üniversitesi'ne yazdığı yazıda, gereken bilgiyi vermesini isteyerek uyarıda bulundu.

Öğretim elemanı sınav sonucunun kendisine verilmesi için 17 Mart 2005'te üniversiteye başvuran Tunay Alkan'a üniversite şöyle cevap verdi: ?4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında ilgi dilekçenizle istemiş olduğunuz sınav sonuç tutanağı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu'nun uygulamasına ilişkin esas ve usuller hakkında yönetmenliğin 36. maddesi gereğince tarafınıza verilememektedir.? Alkan, aldığı cevap üzerine, 22 Nisan 2005'te Başbakanlık Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu'na bir dilekçe ile başvurarak sınav sonucunun tarafına bildirilmesini istedi. Alkan'ın itirazını değerlendiren kurul, Başkan Ruhi Özbilgiç imzasıyla gerekli bilginin verilmesi için Mersin Üniversitesi'ne uyarı yapılmasına karar verdi. Kararda şöyle denildi: ?Başvuru, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu'nun uygulamasına ilişkin esas ve usuller hakkında yönetmeliğin 36. maddesine dayanılarak reddedilmiş; ancak söz konusu maddenin, ?kurum ve kuruluşların, kamuoyunu ilgilendirmeyen ve sadece kendi personeli ile kurum içi uygulamalarına ilişkin düzenlemeler hakkındaki bilgi veya belgeler, bilgi edinme hakkının kapsamı dışındadır. Başvuruda talep edilen ve 4982 sayılı kanunun diğer maddeleri bakımından da herhangi bir istisnaya girmeyen söz konusu bilginin başvuru sahibinin erişimine açılması gerektiği hususlarının Mersin Üniversitesi Rektörlüğü'ne bildirilmesine oybirliği ile karar verilmiştir.?

Haksız gerekçelerle yıllardır Mersin Üniversitesi'ne alınmadığını; ancak mücadelesine devam edeceğini vurgulayan Tunay Alkan, ?Türk halkı genelde adliyelik olaylarda bıkkınlık göstererek geri çekilir. Ancak ben kazandığım bir sınavla gerekçesiz olarak Mersin Üniversitesi'ne alınmadım. Fakat mücadeleyi bırakmaya niyetim yok.? diye konuşuyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber