İstifam çözüme katkı sunacaksa, bir saniye durmam

Adalet Bakanı Ergin, Şanlıurfa Cezaevi'ndeki yangının ardından gelen istifa çağrılarına cevap verdi.

Kaynak : Dünya
Haber Giriş : 19 Haziran 2012 16:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Şanlıurfa Cezaevi'ndeki yangının ardından istifa etmesi yönündeki çağrılara ilişkin, ''Adalet Bakanı'nın istifası sürecin, sorunun çözümüne katkı sunacaksa, bir saniye durmadan bunu yapabiliriz. Problemleri minimize edip sıfırlama noktasındaki adımlarımız ortada. Bu noktada sürece katkı verecek değerlendirmelerin daha sağlıklı olacağını düşünüyorum'' dedi.

Ergin, Hakimevi'nde düzenlediği basın toplantısında, Şanlıurfa Cezaevi'ndeki yangın ve cezaevlerindeki sorunlara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye'de cezaevleriyle ilgili geçmişten gelen büyük sorunlar olduğunu ifade eden Ergin, sorunları ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalar yapıldığını belirtti.

Geçiş aşamasında yaşanan sorunlarla ilgili siyaset kurumu ve siyasi partilerin, sivil toplum kuruluşları ve basının yaklaşımının önem arz ettiğine dikkati çeken Ergin, sorunların çözümü noktasındaki tedbirlerin uygulanmasında teşvik edici, çözümleyici katkıların önemli olduğunu söyledi.

''Bakanlık olarak kendi özeleştirimizi de elbette yapıyoruz'' diyen Ergin, kamuoyundan gelen tenkitleri dikkatle takip ettiklerini ve bunlardan yararlanmaya çalıştıklarını ifade etti.

Teyit edilmemiş duyumlarla hareket edilmemesini isteyen Ergin, bilgi kirliliğinin zarar verici olduğunu dile getirdi. Ergin, siyaset kurumu, sivil toplum kuruluşları ve medyanın sunacağı katkılara önem verdiklerini belirtti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile cezaevinde pazar günü incelemeler yaptıklarını hatırlatan Bakan Ergin, ''Bizim ilk tespitlerimiz ve bize aktarılanlar, dün itibarıyla medyada yer alan bilgilerle büyük ölçüde örtüşmemektedir'' dedi.

Ergin, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, BDP Genel Başkan Yardımcısı Gülten Kışanak ve bazı milletvekillerinin cezaevinde görüşmeler yaptığını da anımsattı.

Cezaevinden sevkler

Cezaevindeki tutuklu ve hükümlü yakınlarına açık görüş imkanı sağlanarak, bu kişilerin endişelerinin giderilmesinin sağlandığını belirten Ergin, ilave telefon hatları devreye alınarak da tutuklu ve hükümlü yakınlarının haber alma imkanının genişletildiğini bildirdi.

Ergin, ''Yine bu sabah itibarıyla koğuşları zarar gören 42 tutuklu ve hükümlü askeri uçakla İzmir'e sevk edildi. 16'sı çocuk hükümlü ve tutuklu olup İzmir Çocuk ceza infaz kurumuna alındı. 26 yetişkin var. İlçe cezaevlerine sevki kolaylaştıran düzenlememizle beraber, Şanlıurfa Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'ndan 85 hükümlü, tutuklu yakın ilçe cezaevlerindeki boş kapasitelere sevk ediliyor'' diye konuştu.

Sadullah Ergin, Şanlıurfa Cezaevi'nde yapılan inceleme ve soruşturma sonuçlarının daha sağlıklı sonuca ulaşılmasına yardımcı olacağına dikkati çekerek, sürecin beklenmesinde yarar olduğunu söyledi.

İstifa çağrılarına yanıt

Açıklamalarının ardından soruları da yanıtlayan Ergin, Şanlıurfa Cezaevi'ndeki yangının ardından istifa etmesine yönelik çağrılar bulunduğunun hatırlatılması üzerine, şunları söyledi:

''Türkiye'de cezaevleri problemi öteden beri süre gelen, evveliyatı çok daha zorlu bir problemdi. Yapılan çalışmalarla önemli mesafeler kat ettiğimizi verilerle paylaştım, sorunun geriye kalan kısmının hangi takvimde, ne şekilde çözüleceğine ilişkin öngörülerimizi ve yaptığım çalışmaları da paylaştım. 'Adalet Bakanı istifa etsin' diye telkinde bulunanlar var. Adalet Bakanı'nın istifası sürecin, sorunun çözümüne katkı sunacaksa, bir saniye durmadan bunu yapabiliriz, ama burada bir problem var. Bu problem geçmişten intikal eden ve küçülerek, geleceğe doğru gidiyor. Bu problemleri minimize edip sıfırlama noktasındaki adımlarımız ortada. Bu noktada sürece katkı verecek değerlendirmelerin daha sağlıklı olacağını düşünüyorum. Türkiye'deki bu gelişime rağmen, bazen izan ve insaf ölçülerine sığmayan değerlendirmeler yapılıyor ve deniliyor ki '1980 öncesi şartlardan çok daha kötü bir tablo var. Cezaevlerinde vahamet bir tablo var' vesair değerlendirmeler yapılıyor. Cezaevlerinde tablo, arzu ettiğimiz noktada değil, bunu söylüyoruz ama önemli mesafeler kat ettik ve kat edeceğimiz mesafelerle beraber bu sorunu önemli ölçüde aşacağımızı ifade ettik ve bunun takvimini sizlerle paylaştık.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber