Farelerle baş edemeyen belediye ?Kedi Timi' kurdu

Bursa'da şehir merkezindeki tabakhanelerin taşınmasının ardından fare yuvası haline gelen Soğanlı ve Alemdar mahallelerinde farelerle mücadelede yeni bir yöntem geliştirildi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Haziran 2012 15:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uzun süredir ilaçlı mücadele sürdüren Osmangazi Belediyesi ekipleri, bu kez ?Kedi Timi'ni sahaya sürdü.

Osmangazi Belediyesi Sahipsiz Hayvanlar Doğal Yaşam ve Tedavi Merkezi'nde eğitim gören 50 kedi, farelerin yoğun olduğu bölgeye salındı.

Tabakhaneler, şehir merkezinde çöküntü oluşturması ve pis koku nedeniyle Osmangazi Belediyesi'nin girişimleri ile Badırga Bölgesi'nde yapılan Deri Sanayi Bölgesi'ne taşındı. Ancak bölge için hazırlanan proje hayata geçemedi. Bankalar ve iş merkezleri için projelendirilen bölgede, dericilerden kalan binalar, yıkıntı yerler bulunuyor.

Dericilerden şikayet eden bölge sakinleri ise bu kez olumsuz görüntülere ek olarak fareler nedeniyle zor günler yaşıyor. Belediye ekipleri, bölgeyi sık sık ilaçlayarak fareleri yok etmeye çalışıyor. Yıllardır sürdürülen kimyasal mücadele sonuç vermeyince bu kez farklı bir yöntem geliştirildi.

Belediye, farelerle mücadele için kedi timi kurarak bölgeye saldı. Osmangazi Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Dr. Aysu Altıkardeşler İlman, bölge boşaltıldıktan sonra farelerle ilgili çok ciddi bir mücadele verdiklerini dile getirdi. İlaçlı mücadeleye rağmen vatandaşların farelerden şikayet etmeye devam ettiğini vurgulayan İlman, bazı vatandaşların da kedilerden şikayet ettiğini kaydetti.

?KEDİLER GÖREV BİLİNCİYLE HAREKET EDİYOR?

Çok fazla şikayet olunca bölgedeki kedileri topladıklarını anlatan İlman, şu bilgileri verdi: ?Bu sefer de başkaları arayarak, ?burada kocaman fareler çocuklarımızı kovalıyor' dediler. Hep şikayet vardı ama fark ettik ki kedileri salınca fare şikayetleri daha da arttı. Biz dengeyi bozmayalım dedik ve hemen o bölgeye aşina olan iri kedilerden 25 tanelik bir ekip oluşturduk. Kedileri oraya, hava kararmak üzere bıraktık. Zaten kediler gidecekleri yeri biliyorlar, yani böyle görev bilinci içinde etrafa dağıldılar.?

Kısırlaştırılmış, aşılanmış, işaretlenmiş ve halk sağlığını tehdit etmeyecek kedileri saldıklarını ifade eden İlman, şöyle devam etti: ?2-3 gün sonra yine salım yaptık. ve şikayetler gerçekten azaldı. Dolayısıyla hem ilaçla hem de doğal yolla mücadelemizi sürdürüyoruz şu anda. Ancak bölgenin fare şikayetlerinin kesilmesi için oranın baştan düzenlenmesi gerekir.?

?İNSANLAR FARELERLE İÇ İÇE YAŞIYOR?

Bölge sakinleri ise fareler nedeniyle çok büyük sıkıntılar çektiklerini söylediler. Kedilerin, büyük fareleri yakalayamayacağını ancak küçükleri öldürebileceğini belirten Alemdar Mahallesi'nde yaşayan Ahmet Durmaz, farelerle ilgili şunları anlattı: ?Fareden çektiğimizi hiç kimseden çekmedik. Benim evimde banyonun plastik borularını yediler. Gece tıkır tıkır ses geliyordu, baktığımda farenin banyo borusunu yediğini gördüm. Bahçemde kedi büyüklüğünde farelerin kaçamadığını gördüm. İnsanlar artık farelerle iç içe yaşamaya başladılar. İlaçlana ilaçlana insanlardan kaçmamaya başladılar.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber