Yeni ekmek yasasına Ödemiş hazır

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Yönetmeliği 1 Temmuz'dan itibaren yürürlüğe girecek.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Haziran 2012 18:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Yönetmeliği 1 Temmuz'dan itibaren yürürlüğe girecek. Buna göre pazarda, manavda ve kasapta ekmek satışı yapılamayacak. Ekmekler dolapta, satıcı tarafından eldiven kullanılarak verilecek. Alıcı, ekmeğe dokunamayacak. Ekmekteki tuz miktarı da yüzde 1'i geçmeyecek. Bakanlık, ilgili kuralların 1 Temmuz'dan itibaren uygulanacağını bildirdi.

Ekmeğin ambalajı konusunda geçmiş dönemlerde de bu türden açıklamaların yapıldığına dikkati çeken Ödemiş'in en eski fırıncılarından İbrahim Ekmekçi, kendilerinin bir süredir ekmeği ambalaj içinde sattıklarını belirterek şunları söyledi: ?Kullandığımız un, tuz ve kepek oranı bizim zaten çok uzun süredir uyguladığımız bir sistem. Ekmek üretiminde tip 650 un kullanılacak, tüm ekmek çeşitlerinde tuz miktarı yüzde 1'i geçmeyecek. Ekmek ve ekmek çeşitleri kasap, manav ve pazar yerlerinde satılamayacak. Diğer satış noktalarında ise kapalı bir dolap içinde tüketicilerin elleyemeyeceği şekilde, satıcı tarafından eldiven kullanılarak verilecek.Tüm satış noktalarında normal ekmeğin yanı sıra, tam buğday ve tam buğday unlu ekmek çeşitlerinden en az biri bulundurulacak. Satış noktalarında tüketicinin görebileceği yerlerde ürünlerle ilgili belirtilmesi zorunlu bilgileri içeren gıdanın adı, üretim yeri, adresi, içeriği, raf ömrü, saklama ve tüketimle ilgili dikkat edilmesi gereken konuları içeren etiket asılacak. Bu tebliğlerle ilgili olarak Ödemiş'te zaten tam buğday ekmeği ve tam buğday unlu ekmek çeşitlerinde uygulamalarımız sürmekte idi. Burada İlçe Tarım Müdürlüğü'nün bizden istediği, ekmek dolaplarının bakkalların içerisinde olması yönünde talimatı var. Biz de durumu bakkal ve marketlerimize ilettik. Bu konu da çözülecek"dedi

Sözlerine devam eden Ekmekçi"Ancak bu ambalaj konusunda da daha önce uygulama yaptırılmış ve daha sonra bu kaldırılmıştı. Biz zaten numune fırını olarak ekmeklerimizi müşterilerimize ambalajlı şekilde sunuyoruz. Önemli olan alınan kararların uygulamasının sağlık açısından devamlı olması. Gıda en önemli ürün.? ifadesini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber