Alman heyet, tarihi camiyi gezerek ezan ve Kur'an dinledi

Almanya'nın Saarland eyaletinin Saarbrücken şehrinden gelen turistler, Nevşehir'de İslamiyet hakkında bilgi almak için tarihi camiyi gezdi, ezan ve Kur'an-ı Kerim dinledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Haziran 2012 19:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Nevşehir merkezde bulunan tarihi Kurşunlu Camii'ni gezen Alman heyet, burada Nevşehir İl Müftüsü Yakup Öztürk ve Müftü Yardımcısı Celalettin Altunkaya'dan, İslamiyet hakkında bilgi aldı. Altunkaya, camiyi ve İslamiyeti genel olarak anlattıktan sonra, gençler ve çocuklara verilen önemi örneklerle açıkladı. Cami Müezzin-Kayyımı Seyit Keskin de Kur'an-ı Kerim ve ezan okudu. Cami ziyareti sırasında bayanlar, başlarını örttü.

Nevşehir'de, dünyanın en ilginç doğal oluşumlarından biri kabul edilen peribacalarının yanı sıra tarihi camiler de yabancı turistlerin büyük ilgisini çekiyor.

Nevşehir'i dördüncü defa ziyaret eden Almanya'nın Saarbrücken Belediye Başkanı Bayan Christa Piper ve beraberindeki heyet, Damat İbrahimpaşa tarafından 1726 yılında yaptırılan Kurşunlu Camii'ni ziyaret etti.

Almanya Barış Derneği Başkanı Kadriye Eker, yaptığı açıklamada, ?Almanya'dan gelen misafirlerimizi, dernek üyelerini bir hafta Nevşehir'de misafir edeceğiz. 1995 yılında Uzman Değişimi Projesi kapsamında ilimizi dördüncü defa ziyaret eden Almanya'nın Saarbrücken Belediye Başkanı Bayan Christa Piper ve beraberindeki heyetin ilimizi bu dördüncü ziyaretleridir. Grubumuz üç Türk ve yedi Alman olmak üzere toplam on kişiden oluşmaktadır. Düzenlenen gezide her yıl farklı bir konu işliyoruz. Bu yıl ise ?Çocuk ve Gençlerin Problemleri ve Çözümleri? konusunu ele aldık. Bu konuda da müftülüğümüze başvurduk. Sağ olsunlar müftülüğümüz de bize ellerinden gelen desteği gösterdi.? dedi.

Yabancı ziyaretçiler, camiyi ziyaretleri esnasında okunan Kur'an-ı Kerim ve ezanı ilgi ile dinlediler. Nevşehir'e gezmeye gelen Almanya'nın Saarbrücken Belediye Başkanı Bayan Christa Piper ve beraberindeki heyet, Tarihi Merkez Kurşunlu Camii'nin kendilerini çok etkilediğini ifade etti.

Merkez Kurşunlu Camiinde konukları karşılayan İl Müftü Yardımcısı A. Celalettin Altunkaya ve Cami Müezzin-Kayımı Seyit Keskin, Alman heyetin soruları üzerine, caminin yapılışı, cami içindeki özel kalem işçiliği, İslamiyet, çocuk ve gençlikle ilgili bilgiler aldı.

İslamiyet'le ilgili bilgi veren Müftü Yardımcısı A. Celalettin Altunkaya, ?Bu dünyada mutlu ve huzurlu yaşamamızın tek şartı hoşgörü ve sevgidir. Başta ailemiz olmak üzere, komşularımız, iş arkadaşlarımız ve mümin kardeşlerimize hoşgörüyle davranmak en önce bizleri mutlu edecektir. Toplumsal barışın, hatta dünya barışının sağlanması hoşgörüyle mümkündür.? dedi.

Müftü Yardımcısı Altunkaya, çocuk ve gençlikle ilgili olarak da şunları söyledi: ?Bir gün Allah'ın elçisi (sas), torunu Hz. Hasan'ı öpmüştü. Yanında sahabeden biri vardı. Dedi ki ?Benim on çocuğum var, hiçbirini öpmedim.? Bunun üzerine. Peygamberimiz (sas), ?Merhamet etmeyene merhamet olunmaz. İnsanlara merhamet etmeyene Allah da merhamet etmez.? diye uyardı.

Çocuğu, sadece maddi veya sadece manevi yönden yetiştirmenin, onu yarı yarıya ihmal etmek olduğunu vurgulayan Altunkaya, ?Çocuğun yetiştirilmesinde asıl olan, onun her iki yönünü de dikkate almaktır. Bir çocuğa verilecek eğitim ve öğretim esnasında onun, din ve ahlak eğitimini de ihmal etmemek gerekir.? diye konuştu.

Almanya'dan gelen heyeti, Kurşunlu Camii'nde ziyaret eden İl Müftüsü Yakup Öztürk ise "İnsanlar ya dinde kardeş ya da hilkatte eştir. Dolayısıyla Müslümanlar dinde kardeşimiz olduğu için severiz. Olmayanları da insan olduğu için sayarız ve ümmete davet görerek önem ve ihtimam gösteririz. İnsanlığın huzuru, karşılıklı anlayış ve hoşgörüye bağlıdır. Şu andaki buluşmamız ve görüşmemiz de bu hoşgörünün bir tezahürüdür." şeklinde konuştu.

Alman heyet, Kurşunlu Cami Müezzin-Kayyımı Seyit Keskin'in okuduğu Kur'an-ı Kerim ve ezanı hayranlıkla dinledi. Almanya'nın Saarbrücken Belediye Başkanı Bayan Christa Piper, İl Müftüsü Yakup Öztürk'e plaket ve yörelerine ait sürahi takdim ederken, Müftü Yakup Öztürk ise Diyanet yayınlarından İngilizce Kur'an-ı Kerim ve İslam'ı anlatan çeşitli kitaplar hediye etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber