SOCAR CEO'su Yavuz: Yeni teşvik sistemi bir devrimdir

Yeni teşvik sistemi, Türk sanayisinin en önemli problemi olan katma değerdeki yetersizliği azaltma ve cari açığın çözümüne ilişkin umutları arttırdı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Haziran 2012 11:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni sistemin, ihracat ve istihdam odaklı bir sanayileşme stratejisi üzerine kurulu ve yerli üretimi destekler nitelikte olduğunu söyleyen SOCAR Türkiye Başkanı (CEO) ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, ?Türkiye, rekabet gücünü arttırmak için ihracat ve istihdam odaklı büyümek zorunda. Yatırımcıların önünü açacak yeni teşvik sistemi, Türkiye ekonomi tarihinde bir devrim niteliği taşımaktadır. Sektörel gerçekliklerden kaynaklanan ve ülkemizin rekabet gücünü arttırmaya yönelik, yerlileştirmeyi öncelleyen bir sanayileşme stratejisi üzerine kurulu yeni teşvik sistemi, Sayın Başbakanımız'ın tanımladığı 2023 yılında dünyanın ilk 10 ülkesi arasına girme ve 500 milyar dolar ihracat vizyonunun gerçekleştirilmesine büyük bir ivme kazandıracaktır. Türk sanayisinin uluslararası arenada rekabet gücünü arttıracak olan yeni teşvik sisteminin, ülkemiz sanayisinin yaşadığı katma değer sorununu çözeceğine ve en önemlisi cari açığın risk olmaktan çıkacağına inanıyorum. Kimya ve petrokimya da ülkemizin en fazla dış ticaret açığı veren sektörleri arasında. Bu teşvik paketi, orta vadede ülkemiz kimya sanayisinin dışa bağımlılığını azaltacak ve yatırımların önünü açacak. Sayın Bakanımız Zafer Çağlayan'a ve bu paketin oluşturulmasına katkı koyan herkese teşekkür etmek istiyorum.? dedi.

Yeni mevzuatta getirilen "stratejik yatırım" kavramıyla özellikle yüksek oranda ithal edilen ürünlerin yurtiçinde üretilmesinin sağlanması yönünde önemli bir adım atıldığını kaydeden Yavuz, şöyle devam etti: ?Yatırımın tamamlanmasını müteakiben yedi yıl süreyle sigorta primi işveren hissesi desteği, yatırım tutarının yüzde 50'sine karşılık gelen vergi indirimi imkânı, yatırımcıların kullanacakları krediler için sabit yatırım tutarının yüzde 5'ini geçmemek üzere 50 milyon TL'ye ulaşan faiz desteği ve asgari 500 milyon TL tutarındaki yatırımların bina-inşaat harcamaları için KDV iadesi imkânı, çok önemli avantajlar sağlayacak. Cari açıktan, yetersiz katma değerden, işsizlikten yakınıyorsak bunların çözümü, daha çok yerli üretimden geçiyor. SOCAR Türkiye olarak kamuoyuna daha önce duyurduğumuz ve ülkemiz sanayisine çok önemli yararlar sağlayacak Petkim yarımadasında planladığımız yeni ürün, tevsii, modernizasyon ve ürün çeşitlendirme yatırımlarımızla ilgili planlarımızı, yeni teşvik mevzuatı kapsamında hayata geçirmek konusunda çalışmalarımıza başlamış bulunuyoruz.?

'YATIRIMCI OLARAK ELİMİZ ARTIK DAHA GÜÇLÜ'

Petkim yarımadasında inşaat çalışmaları süren Star Rafinerisi yatırımının da yeni teşvik kapsamında yer aldığını vurgulayan Kenan Yavuz, şu değerlendirmeyi yaptı: ?Böylelikle teşvik mevzuatına göre stratejik yatırım olma özelliklerinin tamamını haiz olan Star Rafinerisi projemizin gerçekleşmesi hızlanacak ve kolaylaşacaktır. Gerek Petkim'in portföyünde olan potansiyel yatırım projelerimiz gerekse rafineri projemizin stratejik yatırım kapsamına girmesi nedeniyle projelerimiz, uluslararası arenada çok daha cazip hale gelmiş ve yatırımcı olarak elimizi güçlendirmiştir. Bu teşvik sistematiği, Türkiye ekonomi tarihinde bir devrim niteliği taşımaktadır. Star Rafinerisi'yle Türkiye'nin net ithalatçı olduğu nafta, jet yakıtı, motorin gibi pek çok ürünü yerlileştirip dövizimizin cebimizde kalmasını sağlayacağız. Rafinerimizin devreye girmesiyle hem cari açığın azalmasına önemli derecede katkı sağlayacağız hem de Türkiye'nin petrokimya sektöründe üretici konumunun yok olmasını engelleyeceğiz.?

Ekonomi Bakanı Çağlayan'ın, ?Bilhassa stratejik yatırımlar konsepti, cari açığı hakikaten nakavt edecektir.? sözünü yürekten paylaştığını belirten Yavuz, SOCAR Türkiye'nin 2017 yılına kadar yapacağı 17 milyar dolarlık yatırım sonucunda en büyük sanayi şirketi konumuna yükseleceğini, Türkiye'nin 2023 yılı için belirlediği 500 milyar dolar ihracat hedefine 5 milyar dolarlık katkı sağlayacağını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber