Bahçeler çekirge istilasına uğradı

Hakkari'nin Durankaya beldesi Yıldız Mahallesi çekirgelerin istilasına uğradı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Haziran 2012 13:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çaresiz kalan köy halkı, mağdur oldukların söyleyerek yetkililerden yardım istedi.

Hakkari'ye17 kilometre uzaktan bulunan Durankaya beldesinin Yıldız Mahallesi'ndeki sakinlerinin buğday ve meyve bahçeleri çekirgelerin saldırısına uğradı. Vatandaşların tarlalarını biçemediklerini söyleyen köy sakinlerinden Hacı Hüseyin Can, biz köylü olarak her iki üç ton bahçelerdeki ekinleri alırken, bu yıl hiç alamıyoruz. Çekirge her tarafa saldırarak ekinlerimize zarar verdi." dedi. Köy sakinlerinden Mükail Can ise "Çekirgeler arazilerimizde ne bulursa adeta talan ediyor. Yeşil olarak ne varsa bitiriyorlar. Kendi çabamızla çekirgelerden kurtulamıyoruz. Bu istilaya karşı acil önlem alınmasını istiyoruz. Tarlamızda ot kalmadığı, ektiğimiz bahçeler gibi şu an da meyve ağaçlarına da daldılar. Meyve ağaçlarımızı kurutmak üzereler. İl Tarım Müdürlüğü'ne müracaat yaptık. Oradan belirli bir ilaç verdiler fakat bizim halkımız da duyarsız olduğundan bazıları ilaçladı, bazıları ilaçlamadı. Çekirge yine köyümüzü terk etmedi. Şu anda devletimizden ilaç talep ediyoruz. En azından havadan helikopter yardımı ile ilaçlama yapılırsa çekirge istilasından kurtuluruz." ifadelerini kullandı.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ndeki yetkili mühendisler, bölgede iki kez ilaçlama yapıldığı ancak herhangi bir olumlu sonuç alınmadı. Çekirgelere karşı en sağlıklı mücadelenin, biyolojik mücadele olduğunu belirtti.

Öte yandan İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bilgilendirme sistemine geçilecek, çiftçileri bu konuda bilgilendirileceği öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber