Cumhurbaşkanı Sezer hasta mı?

Haber Giriş : 08 Temmuz 2005 10:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dünden Bugüne Tercüman/Murat Çelik

"Cumhurbaşkanı Sezer'deki, çok büyük ihtimalle, Parkinson değil Esansiyel Tremor." İşin uzmanı hekimlerin değerlendirmesi bu... Ankara'da herkes aynı konuyu konuşuyor. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in ellerinin aşırı düzeyde titremesini... Kamuoyu, Sezer'in ellerinin titrediği görüntülerle daha önce de karşılaşmıştı ama önceki gün Çankaya Köşkü'nde ortaya çıkan manzaranın boyutu farklıydı.

Cumhurbaşkanı Sezer, Rauf Denktaş'ın yakasına devlet şeref madalyasını takarken elleri öylesine titriyordu ki, kendisi bile bu sahneyi gözlerden uzak tutmak için çaba sarf etmek durumunda kalıyordu. Konunun uzmanı hekimler (nörologlar) "İki ihtimal var" diyorlar. Ya Parkinson başlangıcı ya da Esansiyel Tremor. Yani Türkçesi "titreme". Sebebi tam olarak bilinmeyen titreme... Ve Sezer'de gözlenen durum, kuvvetle muhtemel bu. Önce düşük de olsa ihtimallerin ilkinden, başlangıç safhasında olabilecek

Parkinson hastalığından bahsedelim. Hekimler, "Parkinson başlangıcı olabilir. Ancak ekrandan görüldüğü kadarıyla kesin bir teşhis koymak mümkün değil. Ayrıca bu durumun ilerleyip ilerlemeyeceğini de diğer bulgular olmadan söylemek zor. Çünkü Parkinson'da, Bülent Ecevit örneğinde olduğu gibi öne eğik ve küçük adımlarla yürümek gibi durumlar da ortaya çıkar" diyorlar. Ve bu hastalığa dair önemli bir detay: "Parkinson'da eller, esas olarak sabit dururken titrer." Parkinson hastalığına ilişkin biraz daha detay verelim: "İnsan beyninde, Substantia Nigra adlı anatomik bir bölge var. Bu bölgedeki "nöron"lar yani sinir hücrelerinde meydana gelen dejenerasyon (bozulma) Parkinson'a yol açıyor. Hastalık (genel bir ifadeyle) "dopamin" adı verilen nörotransmiterlerin yani sinir hücreleri arasında iletişimi sağlayan küçük kimyasal maddelerin azalmasından kaynaklanıyor. Parkinson'un tedavisinde de zaten hastaya, bu kimyasal maddeler veriliyor."

Gelelim Sezer için daha yüksek olan ikinci ihtimale... Esansiyel Tremor... Yani "titreme"... Doktorlar bu olasılıkla ilgili de şunları söylüyorlar: "Beynin kesin olarak tespit edilemeyen bazı bölgelerinde dejenerasyon olabileceği düşünülür ama tıp henüz bu konuya kesin bir netlik kazandırabilmiş değildir. Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte Esansiyel Tremor'da, Parkinson'daki diğer bulgulara rastlanmaz. Söz konusu olan sadece el titremesidir." Nörologlar konuyla ilgili ilginç ve önemli bir ayrıntının da altını çiziyorlar: "Esansiyel tremor'da eller dururken titremez. Titreme, harekete başladıktan sonra bir noktaya giderken şiddetlenir. Yani Cumhurbaşkanımızda görüldüğü gibi..." Durum işte bu... Şimdi beklenen, Çankaya Köşkü'nden Sezer'in sağlık durumuyla ilgili tatmin edici bir açıklama yapılması. Zira aksi halde her kafadan bir ses çıkacak ve konu her anlamda spekülasyon malzemesi olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber