Bakanlığın ?ilaç' ısrarı odun ithalatını zora soktu

Tarım Bakanlığı'nın, ormanları böcek sarmasın diye odun ithalatına getirdiği ilaç kriteri, mobilyanın alt ana hammaddesi sunta ve mdf üretiminde kullanılan odun ithalatını sıkıntıya soktu.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 24 Haziran 2012 10:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Altı aydır uygulanan yeni düzenlemeye göre, ithal odunların ya Türkiye'nin kabul ettiği Metil Bromür ilacı ile ilaçlanması gerekiyor ya da alternatifi olan Alünminyum Fosfit ile ilaçlandıktan 10 gün sonra ülkeye giriş izni verilebiliyor. Türkiye dışındaki bütün ülkelerin Alüminyum Fosfit ilacını kullandıklarını ve bu nedenle de Türkiye'ye odun sokamadıklarını açıklayan İstanbul Ağaç Mamülleri ve Orman ürünleri İhracatçılar Birliği Başkanı Abdullah Tever, "İlaç meselesi yüzünden ithalat sekteye uğruyor. Avrupa, Amerika, Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Asya'daki ülkelerden yoğun talep alıyoruz, ancak odunumuz yok. Bu nedenle tesislerimizin çoğu ya yarı kapasite ile çalışıyor ya da yerli yabancı firmalar tarafından el değiştiriliyor. Bakanlık ise hala Metil Bromür'de ısrar ediyor" diye konuştu.

-"İKİLEM İÇİNE DÜŞTÜK"-

Tever, yaptığı açıklamada, Tarım Bakanlığı'nın yeni uygulamasında kayın, meşe ve huş gibi sert ağaçlardan ziyade, çam köknar ve ladin gibi yumuşak ağaçlarda metil bromür ile ilaçlama zorunluluğu getirdiğini belirterek, "Bakanlık, böcekleri daha çabuk öldürdüğü iddia edilen metil bromür ile ilaçlama yapılmasını şart koşarken, Avrupa, ABD ve Bağımsız Devletler Topluluğu, özellikle de Rusya ve Ukrayna gibi bizim ithalat yaptığımız ülkeler, alüminyum fosfit ilacını kullanıyor. Tam bir ikilemin içine düşmüş durumdayız" dedi.

-"ÇÖZÜM VAR, ANCAK MALİYETLİ"-

Tarım Bakanlığı'nın odun ithalatına yonga olması ve en az 10 gün önceden ilaçlanması halinde Alüminyum Fosfit ilacının kullanılması halinde izin verdiğini söyleyen Abdullah Tever, "Şili, Arjantin, Brezilya ve Kanada'dan odunu yonga şeklinde ithal edelim diyoruz, fakat bu sefer de karşımıza yüklü bir maliyet çıkıyor. Bu ülkelerdeki gemiler ortalama 40 bin ton yük alıyor ve 20 günde Türkiye'ye gelebiliyor. Ayrıca bize her geminin maliyeti 5 milyon dolar. Üreticilerimizin bunu karşılayacak sermayeleri yok. Bu nedenle de uzak ülkelerden ithalat yapmak cazip değil. Yani başımızda Ukrayna ve Rusya gibi ülkeler var ve bu ülkelere olan uzaklık 2 gün. Ayrıca gemiler de en fazla 3 bin ton yük alabiliyor. Taşıma maliyeti ise 70 bin dolar civarında. Ancak Bakanlığın 10 gün önce ilaçlama şartı nedeni ile bu ülkelerden de ithalat yapılamıyor. Bu kez maliyet günlüğü ortalama 5 bin dolar gibi bir demoraj kirası olarak karşımıza çıkıyor" diye konuştu.

-"BAKANLIK, METİL BROMÜR ISRARINDAN VAZGEÇMELİ"-

Sektör olarak, Tarım Bakanlığı'nın Metil Bromür ilacındaki ısrarından vazgeçerek, odun ithalinde, tüm dünyanın kabul ettiği ve önerdiği Alüminyum Fosfit'i uygulamaya almasını istediklerini vurgulayan Abdullah Tever, "Dünya Sağlık Örgütü Metil Bromür'ün insan sağlığını olumsuz etkilediği gerekçesi ile bu ilacı yasaklarken, Tarım Bakanlığı bu ilacın 3 yıl daha kullanılacağını açıklıyor. Bunu anlamak imkansız" dedi. Menşei belli olan ülkelerden gelen odunların ise direkt fabrikaya indirildiğini, bu nedenle riskin ortadan kalktığını savunan Tever, "Önlen alınmaz ise bize gelen talepleri karşılayamadığımız için bu talepler Avrupa'ya kayacak. Yılsonuna kadar birçok tesis kapanacak, bazıları yerli ve yabancı firmalar tarafından el değiştirecek" yorumunu yaptı.

Sektörün yılsonuna kadar 4 milyar dolar ihracat rakamına ulaşacağını tahmin ettiklerini bildiren Abdullah Tever, "2023'e kadar ihracatımızı yılda yüzde 12 oranında artıramaz isek, hedefe ulaşmamız mümkün değil. Bu rakama da ancak ihtiyacımız olan hammaddeyi, yani odunu ithal ederek ulaşabiliriz. Bu nedenle, ithalatın önünde duran bu sorunun bir an önce aşılarak sektörümüzün önünün açılmasını talep ediyoruz" dedi.

Ankara Haber Ajansı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber