Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası Arınç'tan önemli açıklamalar/ Video

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Haziran 2012 20:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Suriye'nin soğukkanlılıkla uluslararası hava sahasında tek başına seyreden silahsız bir uçağı hedef alıp düşürdüğünü belirterek, ''Bu hasmane eylem karşısında tarafımızdan elbette gereken yapılacaktır. Uluslararası hukuk ve teamül Tükiye'nin yanındadır. Türkiye bu meşru sınırlar içinde gereken adımları atmakta tereddüt etmeyecektir'' dedi.

Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, askeri uçağın Suriye tarafından düşürülmesine ilişkin teknik bilgiler verdi.

''Konuyla ilgili bu teknik detayları verdikten sonra şunu rahatlıkla söylememiz mümkün; düşürülen uçağımız bir keşif uçağı olmakla birlikte o gün icra edilen görev keşif niteliği taşımamaktaydı. Uçağımızın görevi bölgedeki radarlarımızın imkan ve kabiliyetlerinin rutin olarak test edilmesinden ibaretti'' diyen Arınç, bu doğrultuda uçağın uluslararası hava sahasında biri Kıbrıs adasının kuzeyinde doğu-batı istikametinde diğeri Kıbrıs adasının doğusunda kuzeydoğu-güneybatı istikametinde değişik irtifalarda ve düz bir rota izleyerek görevini icra ettiğini söyledi.

Uçağın görevini tek başına ifa ettiğine, silahsız olduğuna ve tüm kimlik tanımlama sistemlerinin açık bulunduğuna dikkati çeken Arınç, ''Eğer iddia edildiği gibi Suriye'ye karşı bir keşif görevi söz konusu olsaydı uçağımızın mutlaka başka savaş uçaklarıyla korunması gerekir ve bu görevin mecbur kılacağı manevralar radar ekranlarında açıkça görülebilirdi'' diye konuştu.

-''Radar kayıtları bu konuda Türkiye'nin tezini tamamen doğrulamaktadır''-

Doğu Akdeniz uluslararası hava sahasında bölgedeki tüm ülkelerin askeri uçaklarının düzenli olarak benzer eğitim uçuşları gerçekleştirdiğini ifade eden Arınç, uluslararası hava sahasında askeri amaçlı uçuş gerçekleştirmenin her devletin hakkı olduğunu ve bu konuda hiçbir sınırlama olmadığını vurguladı. Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Suriye, uçağımızın uçaksavar ateşiyle ve kıyıdan 100 metre mesafede vurulduğunu ileri sürmektedir. Suriye'nin iddiası budur. Tarafımızdan ise kıyıdan 13 mil açıkta, uluslararası hava sahasında vurulduğu belirtilmektedir. Radar kayıtları bu konuda Türkiye'nin tezini tamamen doğrulamaktadır, hiçbir kuşkuya yer kalmayacak şekilde. Bu tür kayıtlar Türk radarlarında mevcut olduğu gibi Doğu Akdeniz kapsama alanında bulunan bölgedeki tüm radarlarda da mevcut olmalıdır. Dolayısıyla bu konuda üçüncü taraflara da başvurulabilir. Radar kayıtlarına göre uçağımızın saat 11.58'de kıyıdan 13 mil mesafede ve Suriye kara suları ve hava sahasının dışında, 7400 feet irtifada isabet aldığı anlaşılmıştır. 7400'ün üçte birini kabul ederseniz 2500 metre yükseklikte olduğu bilinmektedir. Keza radar kayıtları bu isabetin etkisiyle uçağımızın sol tarafına yatarak 90 saniye içinde 4 mil doğuya doğru keskin bir düşüşe geçtiğini ve kıyıdan 8 mil mesafede denize düştüğünü göstermektedir. Uçağımızın enkazının bin metreden aşağıda olduğu tespit edilmiştir.''

-''Ön uyarı yapılmaksızın uçağın hedef alınması hasmane bir eylemdir''-

Hiçbir uçaksavarın 13 mil mesafede etki gösteremeyeceğine, uçaksavarların en fazla 1-2 kilometre mesafede etkili olduğuna vurgu yapan Arınç, şöyle konuştu:

''Bu bakımdan Suriye'nin ileri sürdüğü argümanların gerçekle bir ilgisi yoktur. Keza uçağımız kıyıya yakın bir mesafede vurulmuş olsaydı enkazının da çok daha sığ bir mevkide bulunması gerekirdi. Suriyelilerin uçağımızı kasıtlı olarak uluslararası hava sahasında hedef aldıklarına hiçbir kuşku yoktur. Eldeki veriler uçağımızın lazer ya da ısıya güdümlü yerden havaya bir füzeyle vurulduğu istikametindedir. Uçağımızın radarının erken uyarı vermemiş olması radar güdümlü bir füze kullanılmadığı intibaını vermiştir. Tabiatıyla hiçbir ön uyarı yapılmaksızın bir uçağın bu şekilde hedef alınması son derece hasmane bir eylemdir.''

-''Türkiye bu meşru sınırlar içinde gereken adımları atmakta tereddüt etmeyecektir''-

Son bir kaç gündür yürütülen diplomatik faaliyetleri herkesin takip ettiğini belirten Arınç, öncelikle bu olayın nasıl cereyan ettiğinin tüm kamuoyları tarafından anlaşılması gerektiğine inanıldığını söyledi. Arınç, bu bağlamda NATO ve BM'ye gerekli bilgilendirmelerin yapıldığını dile getirdi.

Uluslararası hukukun açık denizler üzerindeki hava sahasını serbestçe kullanma hakkını tanıdığını vurgulayan Arınç, ''Suriye soğukkanlılıkla uluslararası hava sahasında tek başına seyreden silahsız bir uçağımızı hedef alıp düşürmüştür. Bu hasmane eylem tarafımızdan elbette gereken yapılacaktır. Uluslararası hukuk ve teamül Tükiye'nin yanındadır. Türkiye bu meşru sınırlar içinde gereken adımları atmakta tereddüt etmeyecektir'' diye konuştu.

Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Suriye'nin askeri uçağı düşürmesinin ardından ilk kurtarma çalışmaları kapsamında en yakın üstlerden dört helikopterin, biri üzerinde helikopter bulunduran üç geminin olay mahaline gittiğini belirterek, ''Arkasından da bir Casa uçağı ve yine başka yardım ekipleri yola çıkmıştır. Maalesef Casa uçağımıza yerden atış yapılmıştır. Olayın duyulması üzerine Dışişleri Bakanlığımız, Genelkurmay Başkanlığımız Suriye yetkililerini aramış ve bu arayış üzerine de bu taciz derhal kesilmiştir'' dedi.


TOPLANTI SONA ERDİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Başbakanlık Merkez Bina'da toplanan Bakanlar Kurulu, yaklaşık 7 saat sürdü.

Toplantıda, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Harekat Başkanı Tümgeneral Ateş Mehmet İrez de Bakanlar Kurulu üyelerine bilgi verdi.


TOPLANTI BAŞLADI

Bakanlar Kurulu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında toplandı.

Başbakanlık Merkez Bina'daki toplantı saat 12.20'de başladı.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı Harekat Başkanı Tümgeneral Ateş Mehmet İrez de Bakanlar Kurulu üyelerine bilgi verecek.


GÜNDEM SURİYE

Bakanlar Kurulu, ?Suriye' gündemiyle toplanıyor. Türk jetinin Suriye tarafından düşürülmesinin ardından tüm gözler Türkiye'nin atacağı adıma kilitlenirken, öğlen saatlerinde toplanacak olan Bakanlar Kurulu'nda Suriye konusunda atılacak adımlar masaya yatırılarak, son tablo ortaya konacak.

Başbakan Erdoğan, Brezilya programını tamamlayıp yurda dönüşü sırasında Suriye'den gelen 'Türk uçağı düşürüldü' haberi üzerine ayağının tozuyla Ankara'da Güvenlik Zirvesi'ni toplayıp peş peşe kritik toplantılar gerçekleştirirken, dün de TBMM'de grubu bulunan siyasi parti liderlerini Başbakanlık Resmi Konut'ta kabul ederek yaşanan gelişmeler hakkında muhalefeti bilgilendirmişti. Birçok ülke Suriye'nin Türk jetini düşürmesine tepki gösterirken, gözler bugün gerçekleştirilecek Bakanlar Kurulu'na çevrildi. Başbakanlık Merkez Bina'da Başbakan Erdoğan başkanlığında toplanacak olan Bakanlar Kurulu'nun ana gündem maddesini Suriye oluşturuyor. Toplantıda Suriye'nin uçağın düşürüldüğü ilk andan itibaren yaptığı açıklamalar, uçağın düşürülme sürecinde elde edilen istihbarat bilgileri, gerçekleştirilen güvenlik toplantıları detaylı bir şekilde masaya yatırılacak. Ayrıca Türkiye'nin çağrısı üzerine yarın Brüksel'de toplanacak olan NATO konusu da ele alınacak.

Düşürülen uçakta bulunan 2 pilotla ilgili devam eden arama çalışmalarının da Bakanlar Kurulu'nda gündeme gelmesi beklenirken, düşen uçağın enkazıyla ilgili gelen bilgilerin de değerlendirilmesi bekleniyor. Ayrıca Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın da açıkladığı üzere Suriye'ye elektrik konusunda bir yaptırım olup olmayacağı konusu da Bakanlar Kurulu'nun gündemine getirilecek.

Bakanlar Kurulu'nda olayın gerçekleştiği andan itibaren elde edilen tüm bilgiler, yapılan görüşmeler, atılması muhtemel adımlar ve hazırlıklar belirlenerek, son bir tablo ortaya konulması bekleniyor. Bu noktada dün muhalefet partisi liderleriyle gerçekleştirilen görüşmeler ve muhalefetin bu konudaki tutumunun da yine Bakanlar Kurulu'nda değerlendirilmesi bekleniyor. Saat 12.00'de toplanması planlanan Bakanlar Kurulu'nda, ayrıca Dağlıca başta olmak üzere son terör saldırılarının da gündeme geleceği tahmin ediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber