MÜSİAD'ın 'orta gelir' uyarısı

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Samsun Şube Başkanı Erkan Malkoç, "Türkiye'nin 2023 hedefleri doğrultusunda hedeflenen kalkınma düzeyine ulaşması için dikkat etmesi ve aşması gereken eşik, ?orta gelir tuzağı'dır." dedi

Kaynak : CNN Türk
Haber Giriş : 25 Haziran 2012 14:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MÜSİAD Genel Merkezi'nce 2012 yılı büyüme, enflasyon, işsizlik ve cari açık beklentilerinin açıklandığını ifade eden Samsun Şube Başkanı Erkan Malkoç, raporda orta gelir tuzağına dikkat çekildiğini vurguladı. Malkoç, Türkiye ekonomisi için, sadece konjonktürel değil, aynı zamanda vizyoner bir tablo çizen ve ve bu konudaki kalite ve tutarlılığını, altını çizdiği kritik temaların gündeme gelmesi ve önemini korumasıyla yıllar boyunca ispatlayan MÜSİAD'ın Ekonomi Raporu bu yıl ?Orta Gelir Tuzağı'na dikkat çekildiğini söyledi. Malkoç, "Orta gelir tuzağı olarak adlandırılan kavram, en basit haliyle, orta gelirli ülke statüsüne kavuşmuş ülkelerin, çok uzun yıllar boyunca bu seviyede kalıp, yüksek gelirli ülke kategorisine geçememesi şeklinde tarif edilebilir. Nitekim bu ülkeler, hızlı bir büyüme ile düşük gelirli ülke olmaktan kurtulmakta, ancak orta gelir düzeyine ulaştıklarında yavaşlamaya başlamaktadırlar." dedi.

Türkiye'nin de, orta gelir grubundan sıyrılarak 25 bin dolarlık bir hedefe ulaşması ve gelişmiş ülkeler arasına girebilmesi için, birçok ülkenin karşı karşıya kaldığı bu tuzağın bilincinde hareket edip, atacağı adımlara şimdiden dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Malkoç, "Bu nedenle, biz MÜSİAD olarak, orta gelir tuzağını, kalkınma yolunda önümüzdeki yeni eşik olarak tanımlamaktayız. Bu gelişmeler ışığında, 2023 hedefleri doğrultusunda sürdürülebilir büyümeyi sağlamak için, bugün mevcut durumda başarıyla uygulanan, iç pazarı soğutmayan üretim politikası ile tüm dünya pazarlarına ihracatı teşvik eden, yüksek rekabet gücüne dayalı ve cari açık sorununu minimize eden üretim politikalarından oluşan, karma büyüme modeline ısrarla devam edilmelidir. Sonuç olarak, başarılı bir büyüme modeli için gerekli dinamikleri, makro, mezo ve mikro seviyeler için ayrı ayrı ele almak gerektiğine inanıyoruz." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber