Adalet Bakanlığı üst düzey hakim-savcı atamasını gizledi

Haber Giriş : 11 Temmuz 2005 11:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanlığı, üst düzey hakim ve savcı atama kararnamesi taslağını HSYK'ya sunmadı. Bu durum, yargıda siyasallaşma tartışmalarının gerçekleştiği ortamda büyük tepkilere neden oldu.

HSYK, 1631 kişilik listeyi 7 Temmuz'da görüşmeye başlamasına rağmen, Adalet Bakanlığı, başsavcı ve ağır ceza mahkemesi başkanı ile Bakanlık merkez teşkilatından yapılacak toplam yaklaşık 200 kişiye ait kararname taslağını HSYK'ya sunmadı.

Kararname taslağı HSYK'nın sekreterya görevini sürdüren Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü'nde son ana kadar tutuldu.

Bakanlığın böylece unvanlı atamaları HSYK'na sunduğu anda görüşülmesini sağlayarak, yeterli inceleme olanağı tanımayıp, taslağın delinmemesini amaçladığı ifade edildi. Olay şöyle gelişti:

Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü, hakim ve savcı atamalarına ilişkin kararname taslağını HSYK'ya sundu. HSYK, listeyi görüşmeye başladı.

Görüşmelerde, listenin eksik olduğu saptandı. Yaklaşık 1800 kişilik listede sadece 1631 kişilik hakim ve savcının yer aldığı kararname taslağının bulunduğu belirlendi. Yaklaşık 200 görev yerleri değiştirilecek hakim ve savcılara ilişkin atama önerilerinin ise listede bulunmadığı ortaya çıktı.

BAŞSAVCI, AĞIR CEZA BAŞKANI LİSTEDE YOK

Listede, başsavcı ve ağır ceza mahkemesi başkanı unvanıyla yapılacak yeni atamalar, bu unvanla yer değiştirme suretiyle yapılacak atamaların bulunmadığı belirlendi.

Ayrıca, Bakanlık merkez teşkilatından yapılacak atamalar da burada yer almadı.

SIR KARARNAME ADALET BAKANLIĞI'NDA BEKLETİLDİ

Kararname taslağı HSYK'nın sekreterya birimi görevini yürüten Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü'nde tutuluyor. HSYK, görüşmelere başlamasına rağmen sır kararname halen Kurul'a iletilmedi.

SON ANDA HSYK'YA GELDİ

HSYK, son toplantısını 7-8 Temmuz günlerinde yaptı. Sır kararname, Kurul'a ancak bu günlerde iletildi. HSYK, yetiştirmek zorunda olduğu kararnamenin bu 200 kişilik kadrosunu incelemeye fırsat bulamayarak, onayladı.

YARGI CAMİASINDAN BÜYÜK TEPKİ

Bakanlığın böylece unvanlı atamaları HSYK'ya sunduğu anda görüşülmesini sağlayarak, yeterli inceleme olanağı tanımayıp, taslağın delinmemesini amaçladığı ifade edildi.

Atamaları yapan ve atamalardan sorumlu asıl organ olan HSYK'dan bu atama önerilerin saklanması ve son ana kadar HSYK'nın bilgisine sunulmaması, yargı camiasında büyük tepkilere neden oldu. Böylece bakanlığın "istediği isimleri unvanlı görevlere atamak arzusunu pekiştirdiği ve HSYK'yı by-pas etme iradesini ortaya koyduğu" dile getirildi.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber