Hakimlerin aldığı ek ücrete yeni düzenlemeyle sınırlama getirildi

Haber Giriş : 12 Temmuz 2005 07:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Keşif ve haciz gibi mahkeme dışında gerçekleştirilen adli işlemler için ödenen ek ücretler yargı mensupları arasında gelir adaletsizliğine neden oluyor.

Görevleri gereği çok sayıda keşif yapan hakimler, maaşları tutarında yol gideri ve tazminat alırken, birçok hakim ek gelir imkanı olan meslektaşlarıyla aynı yoğunlukta çalışmalarına karşılık hiçbir ücret almıyor. Benzer sorunlar haciz ve keşif işlemlerinde görev alan adliye memurları arasında da yaşanıyor. Hakimler ve Savcılar Kanunu'yla ilgili değişiklikler kapsamında yapılan yeni düzenlemeyle yargı mensuplarının motivasyonunu bozan ek gelir dengesizliğine sınır getirildi. Yeni düzenlemeye göre bizzat keşfe ya da hacze giden hakim ve diğer görevlilerin aldıkları ücret, en yüksek devlet memuru aylığının yarısını geçmeyecek. Değişikliğin gerekçesinde yol gideri ve tazminat ödemelerinin devlet eliyle adil olmayan bir zenginleşmeye yol açtığı vurgulandı.

Maaşı kadar ek gelir alanlar var

Adalet Bakanı Cemil Çiçek tarafından yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle soru önergesi veren CHP Diyarbakır Milletvekili Mesut Değer, hakim ve savcıların aldıkları keşif paralarının hak ve nesafet kurallarına göre düzenlenmesi konusunda bir çalışmanın bulunup bulunmadığını sordu. Ankara'da sayıları 25'e yaklaşan sulh hukuk hakimlerinin keşif işlemlerinden aylık maaşları tutarında para aldıklarını belirten Değer, ekonomik yönden geri kalmış bölgelerde görev yapan hakimlerin keşif parası alma imkanlarının ya hiç olmadığını ya da çok az ücret alabildiklerini bildirdi. Bakan Çiçek, soru önergesine verdiği cevapta Hakimler ve Savcılar Kanunu'nda yapılan değişiklikle bu konuda yeni bir düzenleme yapıldığını belirtti. Çiçek, cevabında hakim ve savcıların yol giderleri ile tazminat ödemelerinin ?Adli Personel ile Devlet Davalarını Takip Edenlere Yol Gideri ve Tazminat Verilmesi Kanunu? çerçevesinde yapıldığına işaret ederek kısa bir süre önce konuyla ilgili yeni bir düzenleme yapıldığını belirtti. Yeni düzenlemenin adli personel arasında gelir adaletinin sağlanması ve devlet eliyle zenginleşmenin önlenmesi amacını taşıdığı vurgulanarak ?Aynı adliye içerisinde farklı bölümlerde yoğun şekilde çalışmak zorunda olup hacze ya da keşfe gitme imkanı olmayan memurlar arasındaki eşitsizliğin yol açacağı motivasyon bozukluğunun giderilmesi, haksızlık ve adaletsizliklerin ortadan kaldırılması amacıyla? yasada değişiklik yapıldığı kaydedildi. Yeni düzenleme uyarınca bundan sonra hakim ve savcılarla diğer adliye personeline yapılacak bu tür ödemelerin aylık toplamının en yüksek devlet memuru aylığının yarısını geçemeyeceği ifade edildi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber