Yeni Lise Müfredatında sona doğru

Haber Giriş : 13 Temmuz 2005 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı, lise müfredatını yenileme çalışmalarını sürdürüyor. Daha önce Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik tarafından lise birinci sınıfın tüm liselerde ortak derslerle okutulacağı açıklanırken, Talim Terbiye Kurulu son şeklini açıklayacaeğı ortaöğretim müfredatında, lise 2. sınıfı da tüm liselerde ortak sınıf yapmaya hazırlanıyor. Lise müfredatında iki sınıfın tüm programlarda aynı tutulmasının nedeninin, öğrencilerin gelecekleri hakkında geç de olsa karar değiştirebilmelerine imkan tanımak olduğu belirtildi. Kurul hazırladığı yeni müfredatı, Bakan Çelik'in onayından geçirerek önümüzdeki hafta açıklayacak.

Alan tercihi lise 3'te

Yeni müfredat Bakan Çelik'in onayından da geçtiğinde, 4 yıla çıkartılan liselerde öğrenciler lise 1 ve lise 2'de tüm liselerde Matematik, Din Kültürü Ahlak Bilgisi, Trafik, Edebiyat, Dil ve Anlatım, Bilgisayar gibi ortak genel kültür derslerini görecek. ÖSS'de ağırlıklı soruların çıkacağı alan dersleri ise lise 3 ve 4. sınıftaki ders programında yer alacak. Dolayısıyla, öğrencilerin verilecek 'tanıtım ve yönlendirme' dersi doğrultusunda yapacakları alan tercihleri, liselerin 3. yılında gerçekleşecek.

10. sınıfta da geçiş

Liselerde 2. sınıfın da ortak olması halinde, farklı lise programları arasında geçiş için daha uygun bir müfredat uygulanmış olacak. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik liseler arasında yatay ve dikey geçiş için hazırlıklarının sürdüğünü açıklarken, sözkonusu uygulama ile öğrenciler lise birinci sınıfta meslek lisesinden genel liseye ya da genel liseden meslek lisesine geçebilecek. Talim Terbiye Kurulu'nun üzerinde çalıştığı yeni müfredatın lise 2'yi de ortak sınıf yapmasıyla, bir öğrenci lise birinci sınıfta değiştirmediği okulunu ya da alanını, lise 2. sınıfta (10. sınıf) değiştirebilecek.

Yabancı dile ağırlık

Tüm liselerde ilk 2 yıl ortak genel kültür dersleri okutulurken, üzerinde durulan en önemli konu ise yabancı dil dersleri olacak. Öğrenciler lisenin ilk 2 yılında haftalık 4'er saatlik yabancı dil dersini bilgisayar destekli olarak görecek. Bakan Çelik'in İngilizce eğitiminin bilgisayar destekli olarak verilmesi ve bilgisayar laboratuvarlarının bu eğitimde kullanılması için talimat verdiği belirtildi.

Tüm liselerde ortak genel kültür dersleri şunlar: Dil ve anlatım, Edebiyat, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Tarih, Coğrafya, Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Bilgisayar, Ortak Beceriler, Tanıtım ve Yönlendirme, Yabancı Dil, Geometri, Trafik Bilgisi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber