İşsizliğin azaltılması için vergi oranları düşürülecek ...

Gelir ve Kurumlar Vergi Yasaları'nın değiştirilmesi için hazırlanan 500 maddelik vergi paketinde, istihdamı arttırmak için istihdam üzerindeki vergi yükünün ve kurumlar vergisi oranlarının aşağıya çekilmesi planlanıyor.

Haber Giriş : 13 Temmuz 2005 10:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti hükümetinin istihdamı arttırmak ve vergi sistemini basitleştirmek için hazırladığı yaklaşık 500 maddelik yeni vergi paketinde, gelir ve kurumlar vergisi oranlarında yapılacak indirimlerin karşılığında, vergi istisnalarının sınırlandırılması öngörülüyor.

Vergi paketinde, ağırlıklı olarak istihdamın üzerindeki vergi yükünün aşağıya çekilmesi, kurumlar vergisi oranlarının da işletme büyüklüklerine göre değişmesi öngörülüyor. Bu kapsamda, halen yüzde 43'ler düzeyinde bulunan istihdam üzerindeki yükün yüzde 25'ler seviyesine çekilmesi, yüzde 30'lar düzeyindeki kurumlar vergisi oranının da yüzde 15'lere düşürülmesi planlanıyor.

Kaynak istisnalardan

Gelir ve Kurumlar Vergisi oranlarında yapılacak indirimlerden doğacak maliyetin, istisnalardan karşılanması düşünülüyor. Yapılan çalışmalara göre, çok sayıda istisna ve muafiyetlerle devletin 14 katrilyon liralık bir gelir kaybı bulunuyor. Bu istisnalara sınırlamalar getirilmesi halinde, gelir ve kurumlar vergisi oranlarında yapılacak indirimin maliyeti büyük ölçüde karşılanacak.

Kaynağın bir kısmı da özel tüketim vergisinden

Geri kalan kısmı ise, özel tüketim kalemlerine yapılacak vergi artışlarıyla karşılanması öngörülüyor.

Halen, gelir ve kurumlar vergisinde, kurum kazançlarına, çok sayıda istisna uygulanıyor. Bu istisnalardan bazılarının daraltılması, bazılarının da tamamen kaldırılması ile 3-4 katrilyon liralık gelir elde edilmesi tasarlanıyor.

Öte yandan, 500 maddelik vergi paketine parelel olarak, bölgesel asgari ücretin tespiti, SSK ve Bağ-Kur prim borçlarının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili de bir başka çalışma sürdürülüyor. SSK ve Bağ-Kur prim borçlarına köklü çözüm getirilmesi için hazırlanan taslak eylül ayına ertelenmişti.

Hangi istisnalar sınırlandırılacak

Gelir ve kurumlar vergisinde, kurum kazançlarına, İştirak kazançları istisnası, yatırım fon ve portföy işletme kazancı, istisnası, kupon satış kazancı istisnası,emisyon primi istisnası, iştirak hisseleri ve gayrimenkul satış kazancı istisnası, yurtdışı inşaat onarım istisnası, yatırım indirimi istisnası

KDV'de İhracat istisnası, deniz, hava ve demiryolu taşıma araçlarına ilişkin istisna, liman ve hava meydanlarında yapılan hizmetlere ilişkin istisna, petrol arama faaliyetlerine ilişkin istisna, transit ve uluslararası taşımacılık istisna, diplomatik istisna

Bu istisnalardan bazılarının daraltılması, bazılarının da tamamen kaldırılması ile 3-4 katrilyon liralık gelir elde edilmesi tasarlanıyor. yeni şafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber